– Ziua scurtă, noaptea lungă – iarna ne îndeamnă la somn. Bine-ar fi dacă am izbuti să dormim după pofta inimii. Din păcate, adesea, nu reușim. Vă răspundem aici la cele mai importante întrebări privind tulburările de somn, în speranța că le veți putea rezolva înainte de sărbători. Numărul celor pentru care somnul ar fi un dar de Crăciun e mare –
* Când se transformă problemele ocazionale într-o veritabilă tulburare de somn?
Din când în când, grijile zilnice, stresul provocat de conflictele apărute la locul de muncă sau de cele cu partenerul de viață se răsfrâng asupra calității somnului nostru. Acesta este un fapt perfect normal, care de obicei dispare de la sine. Despre o tulburare de somn putem vorbi atunci când cineva nu se odihnește satisfăcător noaptea și are de-a face cu respectivul inconvenient de cel puțin trei ori pe săptămână, pe durata a trei săptămâni. Iar când problema persistă mai mult de trei luni, se consideră că tulburarea de somn deja s-a cronicizat. Ca regulă generală, o persoană care nu se simte suficient de odihnită fizic și mental în momentul când se trezește dimineața ar trebui să se adreseze unui medic.
* Cum dezamorsăm atacul gândurilor nocturne?
Cu toții cunoaștem acele nopți fără odihnă, când ne răsucim neliniștiți în așternut, deoarece creierul ne mitraliază neîntrerupt cu salve de gânduri. „Aceste nesfârșite reflecții nocturne pot fi comparate cu blocarea unui calculator care nu mai răspunde la comenzi”, explică psihologii. „Mintea noastră încearcă să rezolve o problemă sau alta, însă regimul ei de funcționare în cursul nopții nu-i permite să-și focalizeze gândirea asupra unui subiect anume”. De regulă, nopțile răscolite de gânduri apar în situații de viață încărcate de tensiune nervoasă – nu neapărat negativă. De pildă, și bucuria unei promovări la serviciu sau pregătirea unei cine festive ne pot răpi somnul. „Dacă urmează să luăm decizii importante, va fi util să ne rezervăm două ore înainte de culcare pentru o întâlnire față în față cu noi înșine. Să ne ascultăm creierul, să ne dăm seama ce îl preocupă, să așternem pe hârtie temele la care este necesar să medităm, iar apoi să căutăm soluții. Gestul de a nota problemele dă semnalul că am făcut un prim pas în direcția rezolvării lor, așadar putem să ne relaxăm”, mai subliniază specialiștii. Ne calmează și mișcările circulare, executate cu mâna pe piept, deasupra inimii, însoțite de o mantră liniștitoare, de pildă: „Totul e în ordine”.
* În ce împrejurări sunt de folos somniferele?
Medicamentele care induc somnul, eliberate pe bază de rețetă, se pot administra vreme de două-trei săptămâni, pentru depășirea unei faze acute, de exemplu, în contextul unei crize sufletești. Ele nu se recomandă pe o perioadă mai lungă, deoarece toate preparatele de acest fel, utilizate în mod curent, creează obișnuință. Chiar și după un tratament de scurtă durată, dozele ar trebui reduse – bineînțeles, sub supraveghere medicală, iar nu pe cont propriu. În schimb, remediile pe bază de plante pot fi întrebuințate fără rezerve, întrucât ele nu riscă să producă efecte secundare. Câteodată, este de-ajuns să bem seara o cană cu ceai sedativ, pentru a obține relaxarea de care avem nevoie ca să adormim. Preparatele cu extracte din plante, comercializate fără rețetă, includ în formula lor valeriana, passiflora, hameiul sau roinița, la care se adaugă uneori și melatonina.
* Ne putem elibera de teama că nu vom reuși să adormim?
Din păcate, după câteva nopți nedormite, ne stresează chiar și gândul că trebuie să ne băgăm în pat, căci creierul nostru înclină să memoreze mai ușor experiențele negative decât pe cele pozitive. Important este să nu acceptați situația cu resemnare, ci să adoptați o atitudine detașată și constructivă. Începeți prin a vă analiza propriul comportament de dinainte de culcare. Obișnuiți să vă pregătiți pentru somn bând un pahar de vin sau de bere? Faceți puțină gimnastică, în speranța că veți obosi și astfel veți adormi mai repede? Sau gustați câteva bucățele de ciocolată amăruie? Deși par inofensive, aceste deprinderi vă pot agrava insomnia. Alcoolul vă toropește, într-adevăr, însă tot el este responsabil pentru faptul că nu dormiți neîntrerupt până dimineața, deoarece în a doua jumătate a nopții, dacă nu mai devreme, ficatul îl descompune aproape în întregime, inversându-i efectul care nu va mai fi unul relaxant, ci stimulator. Pe lângă aceasta, alcoolul reduce fazele de somn REM, foarte importante pentru capacitatea de concentrare și funcționarea memoriei în starea de veghe. Exercițiul fizic activează circulația sângelui și, în consecință, vă veți simți treji și vioi timp de câteva ceasuri. Iar ciocolata amăruie, adesea recomandată ca fiind sănătoasă, conține un procent ridicat de cacao, din care cauză poate alunga somnul. Există și alți factori de care ar trebui să țineți seama: închideți televizorul și computerul cu o oră înainte de a vă băga în pat, căci componenta albastră a luminii emise de aceste aparate posedă o mare încărcătură energetică și împiedică sinteza melatoninei, hormonul care vă predispune la somn. În plus, chiar și ceea ce vizionați pe ecranele respective vă produce o stare de tensiune incompatibilă cu odihna nocturnă. Încercați în schimb să vă stabiliți un ritual de seară, ca pregătire pentru repaosul de peste noapte. De exemplu, citiți câteva pagini dintr-o carte și ungeți-vă picioarele cu ulei de lavandă parfumat și relaxant.
* Se mai poate vindeca insomnia cronică, instalată cu decenii în urmă?
Da. La cabinetele de psihologie clinică se prezintă adesea pacienți care se plâng de tulburări de somn vechi de 20 sau 30 de ani. Aplicarea consecventă a unor reguli de igienă a somnului și un set special de exerciții fizice, practicate inițial sub îndrumarea terapeutului, și-au dovedit eficiența în rezolvarea acestei probleme. Desigur, rezultatele nu vor apărea imediat. Este nevoie de mai multe săptămâni, uneori chiar luni, pentru resetarea creierului prin înlocuirea tiparelor mentale negative cu unele pozitive. Dar important este că insomniacul cronic are șansa de a deveni, în cele din urmă, un om capabil să se liniștească și să doarmă normal.
* Cum ne putem odihni atunci când lucrăm în schimburi sau permanent în tura de noapte?
În țările europene, aproximativ 12% dintre angajați își desfășoară activitatea în schimburi, fie că muncesc în spitale, în poliție, în transportul rutier sau aerian și așa mai departe. Toți acești oameni sunt supuși unor intruziuni repetate în ritmul lor circadian, în acel ciclu de 24 de ore în cadrul căruia există un echilibru al intervalelor de veghe și somn. În consecință, ceasul lor interior se dereglează. Ei trebuie să facă uz de o strategie defensivă: să valorifice optim momentele de odihnă și să-și asigure cele mai bune condiții pentru somn. În primul rând, să împiedice pătrunderea luminii în dormitor, să mențină o temperatură plăcută în încăpere și să contracareze, pe cât posibil, factorii perturbatori, întrebuințând dopuri pentru urechi și o mască de dormit. De asemenea, ar fi indicat ca, în măsura posibilităților, să lucreze de fiecare dată câte patru-cinci zile (sau nopți) consecutiv, pentru a da organismului lor posibilitatea să se adapteze.
* Ce putem face pentru ca tulburările de somn din perioada premenopauzei să devină mai suportabile?
La intrarea în menopauză și în perioada premergătoare, somnul odihnitor rămâne pentru multe femei doar o amintire. Ele se trezesc dimineața frânte de oboseală, cu perna și pijamaua leoarcă de transpirație. Oscilațiile hormonale și diminuarea secreției de estrogen le provoacă dramatice tulburări de somn. Se pot lua câteva măsuri de primă urgență: reducerea temperaturii în dormitor, o pilotă mai subțire, o lenjerie de noapte mai ușoară. Dacă obișnuiește să sforăie, partenerul va fi invitat să doarmă în altă cameră. În cazurile mai dificile, se poate apela și la o terapie de substituție hormonală – pe termen scurt și cu un dozaj prudent.
* Ce ne ajută împotriva coșmarurilor?
Vi s-a întâmplat vreodată să vă treziți brusc, smulși dintr-un scenariu terifiant? Specialiștii somnului îi sfătuiesc pe „pățiți” să se aline și să se liniștească singuri, întocmai cum ar proceda cu un copil speriat. Așadar, deschideți ochii și orientați-vă în spațiu fără a aprinde lumina, apoi respirați profund și spuneți-vă: „Gata, s-a terminat, a fost numai un vis urât.” Se estimează că 2-8% dintre adulți au avut coșmaruri cândva, în decursul vieții lor. Numai că unii suferă de așa-numitele coșmaruri recurente, care devin extrem de supărătoare, prin faptul că revin insistent, cu oarecare variații de conținut, însă reluând mereu aceleași teme. În mod evident, ele au legătură cu starea de sănătate a persoanei în cauză și cu evenimentele trăite de ea în timpul zilei. Specialiștii au ajuns la concluzia că la originea acestor vise de spaimă care se repetă s-ar afla depresia și anxietatea, sindromul de stres post-traumatic, unele deficiențe organice, cum este întreruperea respirației în somn (apneea nocturnă) sau administrarea anumitor medicamente (mai ales sedative, antidepresive, somnifere, hipotensoare și beta-blocante). Odată ce factorul declanșator a fost identificat, se poate acționa pentru eliminarea lui. Totodată, psihologii recomandă utilizarea unei metode speciale, ce face parte din categoria terapiilor cognitiv-comportamentale și a fost elaborată tocmai în vederea tratării coșmarurilor. Denumită „terapia repetiției imaginilor” (Imagery Rehearsal Therapy, pe scurt IRT), ea constă într-o confruntare diurnă cu scenele din vis, ca și în prelucrarea și modificarea lor, în așa fel încât ele să devină din ce în ce mai puțin înfricoșătoare. Pacientul va începe prin a rememora în scris unul dintre coșmarurile sale recente. După aceea, în a doua etapă, el va prelua controlul, operând schimbări după bunul său plac în derularea secvențelor descrise anterior, eventual va introduce și accente comice, va retușa sau chiar va caricaturiza personajele care l-au terorizat în vis, și astfel va reconstrui coșmarul într-o variantă plăcută. Apoi, terapia continuă cu un exercițiu de imaginație efectuat zilnic: timp de câteva minute, pacientul va trebui să vizualizeze în detaliu versiunea pozitivă a coșmarului său. Și va exersa zi de zi, până când imaginile care i-au bântuit somnul vor dispărea, lăsându-l să doarmă liniștit.
* Când este periculos sforăitul?
Nu întotdeauna. Există un sforăit gălăgios, care îl exasperează pe colocatarul din dormitor (30% din cupluri ajung la divorț din această cauză), însă nu reprezintă o amenințare pentru sănătate. El devine primejdios abia în momentul când viguroasele emisii sonore sunt întrerupte de pauze mai lungi de respirație. În asemenea situații, sângele nu mai este oxigenat suficient, ceea ce determină, în ultimă instanță, o creștere a riscului de boli cardiovasculare. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, adresați-vă unui laborator de somnologie. Acolo se măsoară frecvența pauzelor de respirație pe unitatea de timp și se pune eventual diagnosticul de apnee nocturnă. În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul va alege terapia potrivită. Pacientului i se va oferi un antrenament special, pentru a învăța să evite dormitul pe spate sau i se va recomanda o bandă elastică anti-sforăit, care menține maxilarele în poziția corectă. În cazurile mai problematice, este necesar să se poarte în somn o mască atașată la un aparat care pompează aer sub presiune în căile respiratorii. Și o inovație de dată recentă: se implantează în zona pieptului un dispozitiv de mărimea unui pachet de țigări, care funcționează ca un pacemaker, cu deosebirea că impulsurile electrice emise de el ajung nu la inimă, ci la limbă – în scopul de a ține canalul respirator mereu deschis.
* Cât de utilă este siesta?
Dacă obligațiile profesionale vă permit, o puteți încerca. La unele persoane, ea influențează negativ calitatea somnului de peste noapte. N-ar trebui să recurgă la ea cei ce adorm greu și se trezesc în cursul nopții. Pe aceștia i-am sfătui mai curând să se odihnească 20 de minute după prânz, dar fără să se lase furați de somn. Așa se vor simți împrospătați și în același timp nu-și vor compromite repaosul nocturn.
Trei soluții pentru un somn mai bun
Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că factorii favorizanți ai somnului acționează mai eficient împreună, decât separat. Pornind de la această observație, ei au conceput un plan în 3 puncte, ce reunește alimente care facilitează somnul, substanțe naturale capabile să blocheze secreția de hormoni ai stresului și strategii comportamentale menite să corecteze tulburările de bioritm. Aplicându-l timp de două sau trei săptămâni, vă veți ajuta organismul să-și regăsească nevoia naturală de somn.
1. Ca să adormiți mai repede seara
Alimentație – O cină bogată în proteine favorizează nevoia de odihnă, datorită faptului că în compoziția chimică a proteinelor se găsește și triptofanul, un aminoacid din care organismul produce serotonină, neurotransmițătorul indispensabil unui somn odihnitor. De reținut: triptofanul se asimilează mai ușor în prezența carbohidraților. O cină ideală, care vă va oferi proteine de calitate, în combinație cu carbohidrați, poate consta din: 100 g pește cu cartofi sau 100 g carne de pasăre cu paste sau o salată cu avocado.
Remedii naturale – Valeriana conține substanțe ce reduc secreția de hormoni ai stresului și au o acțiune sedativă asupra sistemului nervos central. Aceste efecte se amplifică atunci când valerianei i se adaugă și roinița. Turnați 250 ml apă clocotită peste 2 lingurițe de rădăcină uscată de valeriană amestecată cu frunze de roiniță, infuzați 15 minute și strecurați. Ceaiul se bea călduț, cu înghițituri mici, la aproximativ o oră după ce ați luat o cină ușoară.
Sugestii de comportament – Deseori adormim mai greu deoarece am stat ceasuri întregi în fața televizorului și avem ochii obosiți. Așezați-vă comod pe un scaun și, fără să mișcați capul, mutați de mai multe ori privirea de la stânga la dreapta și invers. Apoi clipiți rapid, timp de cinci până la zece secunde. După aceea acoperiți-vă ochii cu mâinile făcute căuș, țineți-i deschiși și continuați să priviți câteva minute în întuneric.
2. Cum să aveți un somn mai profund
Alimentație – Creierul necesită glucoză chiar și în timpul nopții, ca sursă de energie pentru producerea de hormoni ai somnului. De aceea, completați-vă cina cu o felie de pâine neagră. Ea vă oferă carbohidrați complecși, care sunt descompuși treptat și refac rezerva de glucoză a creierului.
Remedii naturale – Principiile active din florile de tei semnalizează creierului nevoia de somn. Pregătiți-vă pentru culcare un ceai de tei, ținut într-un termos, ca să nu se răcească. O linguriță de flori uscate se infuzează 7 minute în 150 ml apă clocotită. Beți încet, în răstimpuri, pentru a facilita asimilarea substanțelor vegetale.
Sugestii de comportament – Când vă treziți în timpul nopții, nu vă forțați să adormiți din nou. Dacă n-ați reușit în zece minute, ridicați-vă și ieșiți din dormitor. Căutați-vă o ocupație relaxantă, așteptând ca somnul să vă dea târcoale. Luați o carte pe care deja ați citit-o, deci nu vă mai interesează în mod special, și uitați-vă pe câteva pagini. Plictiseala este un somnifer excelent.
3. Dormiți neîntorși până dimineața
Alimentație – Una dintre cauzele somnului întrerupt este digestia lentă. Principiile amare din anumite alimente o pot accelera, astfel ca ea să fie încheiată în momentul când mergeți la culcare. Pentru aceasta, consumați zilnic o porție de rucola, anghinare sau cicoare roșie. De preferință la prânz, astfel încât substanțele respective să aibă suficient timp pentru a acționa pe intestin.
Remedii naturale – Taninurile prezente în conurile de hamei liniștesc sistemul nervos, iar efectul se menține mai multe ore. Ca să evitați trezirea în timpul nopții, beți la cină un ceai de hamei, preparat din 1-2 lingurițe de conuri uscate și mărunțite, infuzate minimum 10 minute în 150 ml apă fierbinte. Alte două căni din același ceai, băute în cursul zilei, vă vor ajuta să combateți și mai eficient stresul.
Sugestii de comportament – Psihologii americani recomandă relaxarea în aer liber. Contemplarea unor priveliști din natură, de pildă a frunzișului mângâiat de vânt, a norilor ce se perindă pe cer sau a oglinzii netulburate a unei ape, determină o încetinire a proceselor metabolice și favorizează producția de melatonină. Încercați să ieșiți din casă cu 20-30 de minute înainte de culcare, este momentul cel mai potrivit.