Recunoaștere academică pentru medicina românească

Una dintre cele mai prestigioase academii din lume, Academia Franceză de Medicină, a fost, recent, gazda unei ceremonii solemne care a pus în evidență calitatea actului medical din România. Medicul Camelia Diaconu, cu specializare în boli interne și cardiologie, a fost primit ca membru corespondent în cadrul instituției academice franceze. Doamna doctor Camelia Diaconu, care lucrează la Spitalul Floreasca din București și este președinta Uniunii Medicale Balcanice, colaborează de mulți ani cu Academia Franceză de Medicină, cu care a organizat mai multe colocvii și seminarii.
Dacia, „de la succes la triumf!”

O altă veste bună din Franța: marca auto Dacia, fabricată în România, „trece de la succes la triumf”, cum scriu ziariștii de la Paris. Anul trecut, în plină pandemie, Dacia a vândut aproape 100.000 de mașini noi persoanelor fizice din Franța, depășind pentru prima dată în istorie mărcile autohtone Renault și Peugeot. De asemenea, Dacia a vândut aproape de două ori mai multe mașini decât Citroën! „Fenomenul Dacia” nu este chiar o surpriză: în 2020, Sandero era deja „mașina preferată a francezilor”, iar alte modele noi permit acum mărcii să se impună: SUV-ul Duster rămâne în top 10 al celor mai bune vânzări ale anului, iar micul Spring electric a avut o lansare promițătoare. Încurajată de succesul său occidental, Dacia se pregătește să lanseze un nou SUV, Jogger, la începutul acestui an.
Octavian Berceanu, printre „eroii anului 2021” în Balcani

Fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a fost nominalizat de cunoscuta publicaţie regională „Balkan Insight” între „Eroii anului 2021: Oamenii care au făcut diferenţa”. „Balkan Insight” a ales, pentru fiecare țară, un exemplu de atitudine şi acțiune care aduce schimbarea în societate și l-a nominalizat pe Berceanu pentru că este un „activist care încearcă să cureţe aerul toxic al României”. Berceanu apare alături de un star rock din Turcia, care se ocupă de acţiuni umanitare, de un avocat din Bulgaria și unul din Croaţia, care luptă pentru drepturile unor comunități ostracizate, de o tânără care ajută orfanii din Macedonia de Nord, dar şi alături de jurnalişti din Grecia, care au schimbat viaţa în țara din care fac parte. „Întorc nominalizarea mea spre fiecare om care a făcut o sesizare către instituţiile statului şi care nu s-a resemnat în faţa unui răspuns sec, lipsit de efect real. Nu suntem mulţi şi proști, suntem destui şi hotărâţi”, a declarat Octavian Berceanu după primirea nominalizării.
Frații Micula, buni de plată

Tot din străinătate, din Statele Unite, sosește o altă veste bună pentru România. Țara noastră a câștigat definitiv, la Washington, procesul de arbitraj prin care risca plata a 2 miliarde de euro către frații Ioan și Viorel Micula, faimoșii producători de spirtoase și băuturi carbogazoase. Un comitet de pe lângă tribunalul internațional a respins definitiv pretențiile acestora și a dat dreptate statului român.
Frații Micula au deschis procesul de arbitraj împotriva României în 2014, invocând un tratat dintre Guvernul României și Regatul Suediei privind protejarea reciprocă a investițiilor. Cei doi, care au cetățenie suedeză, au susținut că România și-a încălcat obligațiile prin felul în care a impozitat băuturile spirtoase și prin adoptarea unui regim de prețuri pentru apa minerală. România se judecă la Washington și cu „Gold Corporation”, care solicită statului român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani, acuzând blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană.
Clujul pregătește primul campus științific din România

Primăria Cluj-Napoca anunță că va dezvolta, în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, primul campus științific din România. Aici vor fi amenajate laboratoare, o facultate, un cămin studențesc, precum și centre de expoziție. Proiectul se va întinde pe o suprafață de 6,4 hectare. Primăria își asumă organizarea concursului de soluții pentru realizarea unui Centru Științific cu piață urbană și terenuri de sport. În sarcina Universității intră realizarea unui centru științific avansat, bazat pe domeniul sănătății, a unui sediu pentru Facultatea de Matematică – Informatică, respectiv a unui cămin pentru 500 de studenți. În primă fază, va fi lansat un concurs de soluții, al cărui premiu va consta în contractul de proiectare, estimat la peste 13.000.000 de lei.
Craiova – Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc

La Craiova îşi va deschide porţile o instituţie de cultură unică în ţară: Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. Clădirea-gazdă este splendidă: Casa Dianu, un monument din secolul al XIX-lea, recent restaurat cu ajutorul unei finanțări europene de 5 milioane de euro. Muzeul va găzdui fonduri importante de carte, producţii de teatru purtând semnătura marelui regizor român Andrei Şerban, picturi, sculpturi realizate de oameni de cultură români, nevoiţi să ia drumul exilului în perioada comunistă. „Principalele obiective ale acestui muzeu sunt recuperarea fizică a unor arhive şi documente extrem de importante din exil, pentru a fi redate şi integrate în cultura noastră naţională”, spune Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. Muzeul Cărții și Exilului Românesc va reuni opere semnate de autori precum Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Leonid Mămăligă, Cicerone Poghirc sau arhivele Cenaclului de la Neuilly. De asemenea, vor fi aduse și fondurile academicienilor Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Ștefan Ștefănescu, ale scriitorilor Ileana și Romulus Vulpescu.
Hanul Solacolu, salvat de Primăria Capitalei

Primăria Capitalei a finalizat detaliile financiare legate de achiziția Hanului Solacolu și anunță, prin vocea primarului general Nicușor Dan, începerea de urgență a lucrărilor de punere în siguranță a construcției. Clădire-simbol din patrimoniul Bucureștiului, hanul a fost ridicat de frații Solacolu în anul 1859, pe Calea Moșilor. Era o clădire exclusivistă și avea o arhitectură bucureșteană clasică. Clădirea a fost retrocedată urmașilor familiei Solacolu în anul 2003, când s-a pus și problema restaurării construcției. Cum planurile n-au devenit realitate, clădirea se află azi într-o stare deplorabilă și necesită o intervenție rapidă. După ce a plătit 4,5 milioane de lei pentru expropriere, Primăria Capitalei caută acum bani pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni.
Foto: BUCUREȘTIUL DE IERI – JURNAL DINTR-O LUME UITATĂ