Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Virusul herpes simplex face parte din familia de virusuri herpetice – cu vreo 100 de specii. Există două tulpini de virus herpes simplex: tip 1 și tip 2. Infecția cu virusul herpes simplex e prezentă peste tot în lume, cu vreo 23 de milioane cazuri noi raportate anual. Deși tipul 1 este tradițional asociat cu zona orală, iar tipul 2, cu zona genitală, ambele tipuri pot fi găsite în ambele zone.
Clinic, boala este numită după zona afectată – stomatită și gingivită (oral); faringită (gât); panarițiu (periunghial); genitală; gladiatorum (pe trunchi, ceafă, umeri etc.) la cei care practică sporturi de contact, cum sunt luptele greco-romane sau cele asiatice etc.; eczema herpeticum, cum este dermatita atopică etc. Majoritatea (peste 80%) dintre infecțiile primare sunt asimptomatice.
Cheratita herpetică este o consecință a infectării unei ramuri a nervului trigemen. Ea afectează preponderent adulții, manifestându-se la decenii după infecția inițială.
Clinic, pacienții pot acuza dureri oculare, înroșire oculară, vedere încețoșată și fotofobie (intoleranță la lumină); pot fi prezente vezicule (mici leziuni pline de lichid) pe pleoape, ulcerații oculare, iar ganglionii locali pot fi măriți.
O complicație importantă a cheratitei herpetice este orbirea. O altă complicație sunt cicatricile oculare, care pot tulbura vederea și pot provoca disconfort.
Din punct de vedere naturist, următoarele sugestii pot fi utile:
* Evitarea săruturilor pe gură, cu excepția persoanelor cu care suntem deja apropiați. În special obiceiul de a săruta copii mici și bebeluși ar trebui evitat. Purtătorii de herpes pot secreta virus fără a avea simptome.
* Spălarea frecventă a mâinilor ar fi de mare ajutor, pentru că diminuează riscul de a inocula virusul în propriii ochi sau de a îl transmite altora.
* Evitarea stresului este un lucru important, pentru protejarea sistemului imunitar.
* Evitarea fumatului este și ea importantă, pentru sănătatea sistemului imunitar.
* Alcoolul consumat excesiv poate slăbi sistemul imunitar.
* Dieta să fie săracă în alimente foarte procesate, mai ales cele care conțin zahăr. El este proinflamator și tinde să acidifice sângele, deci poate încuraja apariția infecțiilor. Se recomandă o dietă bogată în legume și fructe (alcalinizează sângele).
* Raportul corect între aminoacizii lizină și arginină. Lizina înhibă înmulțirea virusului provocată de arginină. Alimentele bogate în lizină includ carnea de curcan, tonul, somonul, brânza. Ciocolata conține multă arginină și trebuie evitată.
* Suplimentele cu Vitamina C, E, acizi grași omega-3 și zinc inhibă activitatea virusului.
* Plante medicinale: extract de Roiniță (Melissa officinalis), ulei de Arbore de ceai, Aloe vera, extract de Echinacea sau de Usturoi se aplică local, dar nu pe ochi, ci pe leziunile cutanate din jurul ochilor.
* Preparate din amidon sau din bicarbonat de sodiu, amestecate cu apă, se aplică pe leziunile cutanate din jurul ochilor.
* Homeopatia – medicamente precum Belladonna, Allium cepa, Euphrasia, Hepar sulphuris, Kali carbonicum și Mercuris solubilis pot fi de folos. Pentru herpes, am constatat că tratamentele individualizate, constituționale, stopează recidivele.
Deoarece cheratita herpetică poate duce la orbire, este cazul să consultați urgent medicul îndată ce vă bănuiți de această afecțiune!
Vă urez succes!
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Sufăr de afte bucale recidivante” (Răspuns pentru DANIEL – București, F. AS 1501)

Domnule Daniel, pentru că aveți această suferință de 4 ani, care este însoțită și de dureri la nivelul gâtului, urechilor și danturii, vă propun o schemă gemoterapeutică pentru detoxifiere limfatică, dar și de întărire imunitară. Extractul din mlădițe de Lemn-câinesc este un drenor limfatic important, astringent și cicatrizant, recomandat și în tratarea aftelor, pe care îl puteți asocia cu Extractul din muguri de Viță de vie și Extractul din muguri de Arin negru, antiinflamatoare utile pentru suferința de la nivelul gâtului și urechilor, care se răsfrânge în cazul dumneavoastră și la nivelul danturii. De asemenea, Polygemma 5– Cavitate bucală și gât poate completa cura, având acțiune locală, în infecții de la nivelul gurii și gâtului, precum și acțiune generală, imunomodulatoare. Local, puteți administra de câteva ori pe zi un badijonaj gingival natural, Plantagingival, care va reduce durerea și inflamația. Urmați cura internă cu gemoterapice timp de 2 luni de zile, pentru a evita recidivele, luând Lemn-câinesc de 2 ori pe zi (în prima lună, apoi o dată pe zi), iar celelalte preparate gemoterapice, câte o dată pe zi fiecare, la distanță unele de altele. Multă sănătate!
Toate cele bune!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Cum pot scăpa de nisipul la rinichi?” (Răspuns pentru GEORGE T. – București, F. AS nr. 1500)

Nisipul și calculii renali apar din cauza dereglărilor hormonale. Oxalații și urații sunt secretați în exces. Celor care se operează de calculi renali, medicii le garantează că se vor opera periodic toată viața. Argila „ALGO” reglează tot metabolismul. Rezolvă cauza problemei și curăță nisipul și calculii care nu mai recidivează.
Vă recomand o cură de 2-3 luni, cu 200 g argilă „ALGO” pe zi. Efectul este garantat. În continuare, pentru întreținere, recomand 3 linguri cu argilă/zi, fără pauză, toată viața.
Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.
Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]
„Caut o metodă eficientă de curățare a colonului” (Răspuns pentru ALEC – Craiova, F. AS nr.1497)

Colonul iritabil esta o boală frecventă a tubului digestiv, specifică civilizației moderne. Cauze principale: alimentația nesănătoasă și stresul. Ca terapie integrativă la medicația clasică recomandată de medici, la Farmacia Faltis preparăm un Praf colonic laxativ, care se ia împreună cu ceai de volbură. Praful conține substanțe antispastice (extract de belladonna, ulei de melisă), substanțe absorbante (dimeticonă, magnesia usta, lactoză). Livrarea se face prin Fan Courier/ Poșta Română, cu plata ramburs la primirea coletului.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Ce pot face împotriva crizelor migrenoase?” (Răspuns pentru LAVINIA D. – Buzău, F. AS nr. 1423)

Găsiți la farmacie „Alifie chinezească”. Este un preparat de uz extern, pe bază de camfor, mentol sau eucaliptol, cu care se masează tâmplele ori de câte ori simţiţi apropierea puseului migrenos. Continuați procedeul din 2 în 2 ore, până la dispariţia durerii de cap. De asemenea, vă va fi util să vă preparaţi dimineaţa cca. 1 litru de ceai (decoct) de scoarţă de Salcie + scoarţă de Mesteacăn, pe care-l beţi în totalitate, pe parcursul zilei. Se poate îndulci cu puţină miere de albine. Sănătate!
„Am o unghie care se infectează întruna” (Răspuns pentru BOGDAN – Constanța, F. AS nr. 1382)
D-le Bogdan, maladia dvs. se mai numește și Onicocriptoză și se datorează infectării cronice a părții moi din preajma unghiei (de regulă de la degetul mare al piciorului). Deci se tratează infecția din vecinătatea unghiei, și atunci aceasta va crește normal. Această dezinfecție o puteți face eficient în două moduri:
1. Pisați 2-3 căței de usturoi sau dați-i pe răzătoarea mică și turnați peste ei 5-10 picături de Tinctură de Propolis. Omogenizați combinația până devine o pastă maronie. În această pastă înmuiați un bețișor de curățat urechile și badijonați unghia și pielea din jurul ei, în fiecare seară, după baie la picioare.
2. În 1/2 pahar de oțet de mere și miere se dizolvă o lingură de Sare amară (sare Epsom). În această soluție se înmoaie un bețișor de curățat urechi și se badijonează unghia bolnavă, seara, după baie. Se pot folosi alternativ cele două modalități de tratament, 15 zile una, și alte 15 zile cealaltă, urmând a se continua cu cea care a avut efect terapeutic mai evident. Dacă ambele modalități de abordare a unghiei încarnate dau greș, contactați-mă, ca să utilizăm un remediu mai „strong”.