– Nelipsite în bucătărie, pentru prepararea mâncărurilor condimentate, aromele pe care le conțin au și valoare terapeutică. Sunt folosite pe larg, în medicina orientală –
DAFINUL
(Laurus nobilis)

Plantă veșnic verde, cunoscută din cele mai vechi timpuri, este răspândită în zonele cu un climat mediteranean. Este cultivată ca plantă ornamentală, pentru utilizările sale în bucătărie, dar și ca remediu în medicina naturistă.
Boli digestive
Uleiurile esențiale conținute în frunzele de dafin, în special cineol și eugenol, stimulează pofta de mâncare, facilitează digestia, combat balonarea (meteorismul) și spasmele intestinale, întăresc stomacul.
* Infuzie de dafin
O linguriță de frunze uscate și mărunțite de dafin se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
* Tinctură de dafin
Se pun la macerat 20 grame frunze de dafin tocate în 80 ml alcool alimentar, timp 12 zile, apoi se filtrează.
Se iau, după mesele principale, câte 10-15 picături de tinctură de dafin în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi.
Boli respiratorii
Frunzele de dafin sunt eficiente în combaterea simptomelor răcelii, a tusei, gripei, sinuzitei, bronșitei și laringitei. Contribuie la eliminarea mucozităților și combat infecțiile respiratorii.
* Infuzie de dafin
Beți câte o cană de infuzie de frunze de dafin (pregătită ca mai sus), îndulcită cu puțină miere, de patru ori pe zi.
* Tinctură de dafin
Se iau câte 20 de picături, în jumătate pahar cu apă, de trei ori pe zi.
Dureri reumatice, entorse, vânătăi
* Ulei esențial de dafin

Îl puteți cumpăra gata preparat din magazine naturiste sau farmacii. Amestecați 10 picături ulei esențial de dafin cu 30 ml alcool camforat. Aplicați câteva picături de preparat pe zona afectată și masați ușor, până se absoarbe complet.
Alopecie (căderea părului), micoze ale pielii și ale unghiilor
* Decoct de dafin
Trei linguri frunze de dafin uscate și mărunțite se pun la fiert în 500 ml apă, vreme de 5 minute, la foc mic. Se lasă la infuzat 30 de minute, apoi se strecoară. Se spală părul în mod obișnuit, iar la ultima clătire se folosește exclusiv decoctul de dafin, insistând asupra rădăcinilor părului. Tot cu decoct de dafin se spală și zonele de piele și unghiile afectate de infecții bacteriene sau micotice. Se pot aplica și comprese înmuiate în decoct.
TARHONUL
(Artemisia dracunculus)
Cunoscută și sub numele de Iarba-Dragonului, este o plantă originară din Asia Centrală. Tarhonul are o aromă înțepătoare și ușor amară, cu note de mentă, țelină și anason. Frunzele de tarhon pot fi utile pentru cei care, din cauza problemelor de sănătate, nu pot folosi sarea.
Boli digestive

Tarhonul are acțiune digestivă, stomahică și carminativă, fiind indicat pentru stimularea secreției de suc gastric și a apetitului, împotriva spasmelor gastrointestinale, fermentației intestinale, pentru eliminarea balonării. Se recomandă și în cazul digestiei lente, dificile, dispepsiei. Tarhonul are și acțiune antiseptică și vermifugă, combate infecțiile digestive și parazitozele intestinale. Tarhonul poate fi folosit fără riscul de a irita mucoasele gastrointestinale.
* Infuzie de tarhon
O lingură frunze de tarhon mărunțite se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.
Se bea câte o cană de infuzie cu jumătate de oră înainte sau după mesele principale, de trei ori pe zi. În cazul parazitozelor intestinale, beți câte o cană de infuzie de tarhon, între mese, pe stomacul gol, de trei ori pe zi.
* Pulbere de tarhon
Se găsește la magazine naturiste și în farmacii, dar se poate prepara și acasă:
Se macină frunzele uscate de tarhon într-o râșniță de cafea, până se obține o pulbere foarte fină.
Se ia câte o jumătate de linguriță de pulbere cu puțină apă, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte sau după mesele principale.
În cazul parazitozelor intestinale, se ia câte o jumătate linguriță de pulbere de tarhon cu puțină apă, între mese, pe stomacul gol, de trei ori pe zi.
* Tinctură de tarhon
O găsiți la farmacii, în magazine naturiste sau o puteți prepara acasă:
Se pun la macerat 20 grame de frunze de tarhon tocate în 80 ml alcool alimentar, timp de 12 zile. Se filtrează și se păstrează într-o sticlă cu picurător.
Se iau câte 20-30 de picături de tinctură după mesele principale, în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi.
* Ulei esențial de tarhon
Se iau câte 3-5 picături pe puțin zahăr, miere sau pâine, după mesele principale, de două ori pe zi (nu mai mult de 2 săptămâni). Se găsește în magazinele naturiste.
Împotriva durerilor de gât, de dinți, a inflamațiilor cavității bucale
* Se mestecă câteva frunze de tarhon proaspete.
* Infuzie de tarhon
Clătiți gura și faceți gargară cu infuzie de tarhon, câte o cană, de 3-4 ori pe zi.
Menstruație dificilă
* Infuzie de tarhon
Cu o săptămână înainte de începerea ciclului, beți câte o cană cu infuzie de tarhon, de trei ori pe zi.
* Tinctură de tarhon
Cu o săptămână înainte de începerea ciclului, se iau câte 20 de picături de tinctură de tarhon, în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi, între mese.
* Ulei esențial de tarhon
Cu o săptămână înainte de începerea ciclului se iau câte 3-5 picături ulei esențial de tarhon, pe puțin zahăr, miere sau pâine, de trei ori pe zi.
CIMBRUL
(Thymus vulgaris)

Este originar din regiunile mediteraneene din vestul Europei, iar ulterior a fost exportat și naturalizat și în alte zone. Pe lângă utilizarea lui în alimentație, aduce o contribuție importantă la îmbunătățirea sănătății și din acest motiv este utilizat pe scară largă în remedii naturale.
Boli respiratorii și ale traiectului urinar
Cimbrul are o acțiune tonică, antiseptică și expectorantă, de aceea este binefăcător în afecțiuni respiratorii, precum răceala, gripa, sinuzita, bronșita, pneumonia, astmul, tusea convulsivă, tusea astmatică. De asemenea, datorită proprietăților antibacteriene și diuretice, cimbrul combate și infecțiile traiectului urinar.
* Infuzie de cimbru
Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de cimbru mărunțit. Se lasă la infuzat 20 minute, apoi se strecoară. Adăugați puțină miere și beți câte o cană, de 3-4 ori pe zi.
* Tinctură de cimbru
O găsiți la farmacii, magazine naturiste sau o puteți prepara acasă:
Se pun la macerat 20 grame cimbru mărunțit în 80 ml alcool alimentar, timp de 12 zile. Se strecoară și se păstrează într-o sticlă cu picurător.
Se iau câte 20-30 picături de tinctură în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi.
* Ulei esențial de cimbru
Îl puteți cumpăra gata preparat din magazine naturiste sau farmacii. Se iau câte 2-3 picături pe puțin zahăr, miere sau pâine, de 3 ori pe zi (nu mai mult de 2 săptămâni).
Boli digestive
Cimbrul este foarte eficient în caz de infecții gastrointestinale, fermentație intestinală, balonare, meteorism, parazitoze intestinale. De asemenea, este un stimulent al funcției hepato-biliare.
* Infuzie de cimbru
Se bea câte o cană de infuzie de cimbru (preparată ca mai sus), de trei ori pe zi, astfel: o cană de infuzie de cimbru se bea pe stomacul gol, dimineața, înainte de micul dejun, iar apoi câte o cană de ceai, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
* Ulei esențial de cimbru
Este foarte eficient în special în cazul infecțiilor gastrointestinale și parazitozelor intestinale.
Se iau câte 3 picături de ulei esențial de cimbru pe puțin zahăr, miere sau pâine, de trei ori pe zi (nu mai mult de 2 săptămâni).
* Tinctură de cimbru
Luați câte 20-30 picături de tinctură, în jumătate pahar apă, de trei ori pe zi.