Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Poftă de dulce?

– Avem posibilitatea de a alege între diferite ti­puri de zahăr. Oare toate sunt la fel de dăună­toare? Să vedem. –

Foto: Shutterstock

* Zahărul brun se obține, ca și cel alb, din sfe­clă și din trestie de zahăr. Multă lume îl consideră varianta „sănătoasă” a zahă­rului, deoarece nu este atât de riguros purificat. De altfel și culoarea ma­ro­nie se dato­rează melasei rămase în com­pozi­ția lui. Conține o serie de oligoelemente, însă în canti­tăți infime, așa încât efec­tul lor poate fi socotit ne­glijabil. Nu este mai sănătos decât zahărul alb.

* Fructoza se află în mod natural în fructe, legume, cereale și mie­­re, dar totodată se întâlnește in­trodusă ca îndulcitor în pro­­duse de patiserie, rețete de gem sau dulceață, sucuri sau băuturi răcoritoare. Este greu digerabilă și reprezintă un fac­tor de risc al steatozei hepatice.

* Glucoza se bucură de o re­putație mai bună, parțial jus­tificată, întrucât creierul o uti­lizează ca sursă prioritară de ener­­gie. Se găsește în fructele dulci, însă există și sub formă de produs industrial. Nutriționiștii reco­man­dă ca limită de consum pen­tru zahărul pur can­titatea de 50 gra­me pe zi, care corespunde cu 200 kcal, respectiv cu 10% din va­loa­­rea medie a apor­tului total de ener­gie.

* Mierea are în compoziție fruc­toză și glucoză, în proporție de apro­ximativ 80%. Densitatea ei ca­lorică o egalează aproape pe cea a zahărului rafi­nat, însă puterea de îndulcire este mai mare, ceea ce ne permite să obținem același efect cu un con­sum mai redus. De asemenea, trebuie luat în consi­derare și faptul că ea conține în plus o serie de vita­mine (A, C, B1 și B2), minerale (magneziu, calciu, fier), aminoacizi, enzime, flavonoide și antioxi­danți.

* Stevia – Autorizat pe teritoriul Uniunii Euro­pene din 2011, acest îndulcitor se obține dintr-un soi de stevie originar din America de Sud (Stevia rebaudiana), are 0 calorii și nu influențează câtuși de puțin nivelul glicemiei. Din păcate, substanțele active din frunzele plantei, steviozidele, de până la 400 de ori mai dulci decât zahă­rul rafinat, se extrag cu ajutorul unor chimicale ce conferă toxicitate pro­dusului final.

* Siropul de porumb se prepară din maltoză și, fiind foarte ieftin, este prezent într-o sumedenie de alimente procesate: sucuri și alte băuturi dulci, înghețată, jeleuri, iaurt cu fructe, biscuiți, cereale pentru micul dejun, pâine integrală, ketchup, sosuri pentru salate, mură­turi și altele. Ponderea ridicată a fruc­tozei face din el un produs problematic, care favorizează depunerile de grăsime pe abdomen și ficatul gras.

* Siropul de orez este un aliment de origine vegetală, care nu conține fructoză, în schimb con­centrația de glucoză o depășește pe cea a zahărului alb. Deci cum ar putea fi sănătos?

* Îndulcitorii sintetici se ascund sub felurite denumiri: zaharină, sucraloză, ciclamat, aspartam etc. Nu au valoare calorică, totuși aceasta nu în­seam­­nă că ar fi sănătoși. Ei nu generează o sen­za­ție de sațietate, ci dimpotrivă, iar numeroși me­dici sunt de părere că aceste substanțe ar agrava epi­demia de obezitate. Mai mult, există indicii că îndulcitorii artificiali ar afecta grav microbiomul. De exemplu, s-a constatat că sucraloza reduce cu 79% numărul de lactobacili și bifidobacterii, com­ponente importante ale florei intestinale, indispen­sabile pentru buna desfășurare a proceselor di­gestive.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian