– Un soi de usturoi sută la sută românesc, cultivat în zona Buzăului de sute de ani, a fost omologat drept „Usturoiul Benone”, primind, în semn de respect, numele interpretului de muzică populară Benone Sinulescu. Povestea lui ne-o spune Valentin Jecu, cel căruia i se datorează, în mare parte, reușita –
Întoarcere la munca câmpului
![](https://www.formula-as.ro/wp-content/uploads/2022/02/1901-11.jpg)
Valentin Jecu are 41 de ani și, de pe la 10-11 ani, a lucrat, alături de bunicii săi, pământul din Râmnicelu, un sătuc apropiat de Râmnicu-Sărat. O vreme, a fost angajat la o multinațională tot în domeniul agriculturii, dar n-a mai avut timp să se ocupe de pământurile moștenite de la bunici, pe care aceștia cultivaseră, mai dintotdeauna, usturoi. Prin 2011 însă, Valentin Jecu s-a întors să-și lucreze pământul. Totul a pornit de la o întâmplare banală. Prin 2017, aflându-se într-un supermarket, și-a pus întrebarea de ce pe rafturile acestuia se găsește doar usturoi de import, când tocmai acolo, în zona Buzăului, e țara usturoiului românesc. Avea acasă, în magazie, usturoiul pe care-l cultivaseră cu succes bunicii și străbunicii lui. A luat câteva bucăți și s-a dus, hotărât, la „Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău”. „Nu cunoșteam pe nimeni, dar Dumnezeu a vrut să mi-l scoată în cale exact pe domnul Costel Vînătoru, unul din cei mai cunoscuți și apreciați ingineri horticoli din țară. I-am povestit ce vreau să fac, pentru că mi se părea incorect să cultivăm usturoi de atâta amar de vreme în zonă, și nimeni să nu se gândească să facă ceva concret pentru promovarea sa. Trebuie neapărat să știți: gustul și aroma usturoiului nostru, de Buzău, sunt incomparabile cu orice alt soi existent la această oră pe piața din România”. Domnul Vînătoru s-a gândit puțin, apoi a zis: „Da, ne ocupăm imediat!”. Și așa a făcut. A durat încă un an până când întreaga documentație pentru certificare a fost depusă, iar în 2021, usturoiul a fost omologat cu numele de „Benone”.
În ferma sa din Râmnicelu, Valentin Jecu lucrează 500 de hectare de pământ, în proprietate și în arendă, dar suprafața cultivată cu usturoi e ceva mai mică, dată fiind necesitatea rotației culturilor o dată la doi-trei ani. E o afacere de familie, dar, îmi spune, are și câțiva angajați permanenți, iar în perioada recoltării, apelează și la mâna de lucru a unor zilieri. „La recoltare, suntem întotdeauna presați de timp, pentru că trebuie făcută într-un interval de timp relativ scurt, două-trei săptămâni, din momentul în care începem până terminăm. Mașina care scoate usturoiul e prevăzută cu un sistem care apucă planta de tulpină, or, dacă aceasta apucă să se îndoaie, să se culce la pământ, usturoiul rămâne pe câmp, necules. Noi, aici, n-am cultivat niciodată alt soi decât acesta, cunoscut și drept «usturoi călugăresc”» povestește Valentin Jecu.
„Cățeii” din oala bunicii
![](https://www.formula-as.ro/wp-content/uploads/2022/02/1903-8.jpg)
Iarna, mai ales, e vremea cârnaților, a piftiilor, a bunătăților de tot felul, în compoziția cărora intră, ca nelipsit ingredient, cel puțin în gastronomia românească străveche, usturoiul. Și avem, cu siguranță, fiecare dintre noi, amintiri legate de acel moment al copilăriei, când curățatul usturoiului cădea în sarcina noastră, a celor mici. Ne amuza că bucățelele acelea pișcăcioase se numesc „căței”: ni-i și imaginam „lătrând” în oala cu mâncare sau „mușcându-ne” de limbă, când îi vom fi băgat în gură, odată cu bucatele gătite de mama sau bunica. Dar în ultima vreme, în magazinele noastre și-au făcut apariția căpățâni de usturoi aduse din țări asiatice cu niște căței cât pruna, dar foarte iuți și fără gustul știut din anii copilăriei. (Dar ce mai are, astăzi, același gust ca-n copilărie?). Abia când nutriționiștii au început să atragă atenția asupra problemelor pe care consumul acestui gen de usturoi le poate provoca sănătății, ne-am îndreptat din nou pașii – câți am mai făcut-o! – spre piețe, căutând, la țărani, usturoi românesc. „Din păcate, gospodinele au devenit mai comode, mai grăbite, și au preferat acel usturoi de import, mult mai ușor de curățat decât cel românesc, mai mic și cu un preț ceva mai mare. Nimeni nu s-a gândit la gust și la calitate, care sunt net superioare în cazul usturoiului românesc. Așa s-a ajuns ca, pentru o vreme, legumicultorii din zona Râmnicelu să renunțe, rând pe rând, la a mai cultiva usturoi, căci e vorba de o muncă titanică”.
Îi cer amănunte interlocutorului meu:
– Cum anume putem diferenția usturoiul românesc de cel din import?
– În primul rând, după aspect. Cel din import e mult mai mare, are 5-6 cm diametru, pe când al nostru e ceva mai mic. În al doilea rând, cățeii: cei de import sunt alb curat sau roșu, iar cei ai usturoiului românesc sunt maronii. Nu în ultimul rând, e vorba de gust: usturoiul românesc e dulce și potrivit de iute, și nu-ți ia gura foc când îl mănânci. În plus, usturoiul nostru are foarte multe straturi de foițe, care îi asigură o bună rezistenţă pe timpul iernii. De fapt, acest usturoi este genetic creat să nu încolţească repede, iar asta se întâmplă fără ca noi să-l tratăm cu inhibitori de germinaţie, cum se întâmplă cu cel de import.
– Cum ați reușit să pătrundeți în supermarket-uri, dat fiind că majoritatea producătorilor români se plâng de condițiile extrem de dure impuse de retaileri?
– Într-adevăr, nu e ușor deloc. Au încercat să-mi impună un preț mai mic sau egal cu cel al usturoiului de import. Nu am acceptat, le-am explicat că nu mă pot bate în preț cu usturoiul de import, dar că gustul usturoiului nostru e net superior și, în plus, cei care ar trebui să decidă singuri ce produs aleg sunt strict consumatorii. În cele din urmă, au acceptat. Preţul recomandat de mine e de 15 lei cu TVA, pe kilogram, la raft. Avem o etichetă personalizată, ușor de identificat, diferită față de cea a usturoiului de import.
![](https://www.formula-as.ro/wp-content/uploads/2022/02/1902-14.jpg)
Benone Sinulescu, îndrăgitul interpret de muzică populară din zona Buzăului, a aflat de usturoiul care-i poartă numele cu câteva luni înainte să moară. „S-a bucurat, dar n-am apucat să ne și cunoaștem personal, pentru că dânsul locuia, de mulți ani, la Arad”.
Demersul lui Valentin Jecu de a readuce pe piață un soi de usturoi românesc, cultivat în zona Buzăului de sute de ani, a fost salutar. În 2021, în întreg județul Buzău, 146 de legumicultori au ales să cultive usturoi românesc, beneficiind de aproape un sfert din subvențiile guvernamentale alocate acestei culturi. Oricât ar părea de amuzantă alăturarea de termeni, pentru usturoiul românesc, viitorul chiar miroase bine.
Foto: Iulian Bunilă