Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… Lumea pe un butoi de pulbere   

GERMANIA

– Prin noul ei cancelar, Olaf Scholz, Germania pare mai degrabă orientată spre Rusia, decât spre Ucraina, în conflictul militar ce amenință Europa. Și nu e vorba doar de dependența de gazul rusesc. Socialistul Scholz este un fost marxist, simpatizant, încă din tinerețe, al Moscovei. Se anunță un divorț Germania-NATO?

– Un divorț Germania-NATO este greu de ima­gi­nat. Problema este însă ce fel de aliat este Germa­nia în interiorul NATO, cât de implicat și convins să apere interesele și valorile Alianței? La Washington au fost exprimate dubii serioase în acest sens, opo­zi­ția creștin-democrată din Germania îl acuză pe can­celarul Scholz că a fost incapabil să prezinte o po­litică coerentă pe tema Ucrainei, iar ucrainenii s-au revoltat când Germania a refuzat să le vândă obu­zierele din fosta RDG și le-a trimis, în schimb, 5000 de căști, în timp ce alți membri NATO le-au li­vrat sisteme anti-rachetă. Problema nu este doar tre­cutul pro-sovietic al domnului Scholz, de care actua­lul cancelar s-a mai distanțat, ci orientarea pro-Mos­co­va a partidului său, SPD, înțelegător față de „preo­cupările de securitate” ale lui Putin (de parcă l-ar amenința cineva!), cu o facțiune stângistă puternică și agresivă și cu un fost cancelar, Gerhard Schröder, care din 2005 ocupă posturi de conducere în com­paniile de stat rusești din domeniul energiei și care l-a descris pe Putin ca un „democrat impecabil”! Dincolo de SPD, există însă și o disponibilitate pu­ter­nică din partea unor factori de decizie din Ger­ma­nia de a menaja sensibilitățile Rusiei, cum a dove­dit-o cazul comandantului marinei militare, care a declarat că Putin nu pretinde decât un respect pe care îl și merită. În sfârșit, problema este și dependența Germaniei de gazul rusesc și a marilor companii ger­mane de afacerile dezvoltate în Rusia. Întâmplător sau nu, în NATO, Germania a devenit un factor de tem­perare a reacțiilor ferme și reticent să se implice militar. Sub presiunea SUA și a opoziției interne, prea puțin experimentatul Scholz a fost nevoit să-și recalibreze poziția și să anunțe că, în cazul unei invazii în Ucraina, „Nord Stream 2” (noua conductă de gaz rusesc ce așteaptă să fie activată) nu va deveni ope­­rațional, iar sancțiunile economice împotriva Rusiei vor fi devastatoare. Iar ministrul de finanțe, li­beralul Lindner, a subliniat sprijinul financiar substan­țial acor­dat Ucrainei. Precizările sunt bine­venite, dar an­ga­jamentul serios al Germaniei pentru apărarea in­tereselor NATO în fața Rusiei nu a fost încă dovedit.

   CHINA

– Cu prilejul festivității de deschidere a Jocu­rilor Olimpice de Iarnă din China, președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit, la Beijing, cu liderul chinez Xi Jinping. Cei doi au dat o declarație cel puțin îngrijorătoare: Rusia și China „cer NATO să-și oprească expansiunea”. Cât de important este, în actualul context internațional, faptul că Rusia și-a asigurat spatele, prin poziția Chinei?

– Nimeni nu se îndoia că Putin și Xi, doi autocrați care detestă conceptul de drepturi ale omului, se vor sprijini unul pe celălalt, mai ales împotriva SUA, care, cu toate deficiențele, rămâne apărătorul lumii libere. Dar China nu are cum să oprească practic ex­pansiunea NATO și nici nu o privește direct. Proble­ma ei este rivalitatea cu SUA în zona Pacificului și Taiwanul. Or, Statele Unite au un tratat cu Taipei, care le obligă să apere insula în cazul unei agresiuni. Ucraina nu are un astfel de tratat. Chinezii ar vrea să-i vadă pe americani încurcați într-un război pe flan­cul estic al NATO, ca să poată avea ei mâinile libere să atace Taiwanul și să-și extindă dominația în zona Pacificului; de aceea vor justifica orice agre­siune a Rusiei în Ucraina sau în Estul Europei. Pro­babil că Putin a cerut și sprijin financiar și logistic, în cazul aplicării unor sancțiuni economice severe din partea Occidentului, promițând în schimb spo­rirea livrărilor de gaze și petrol. Dar nu este sigur că Beijingul este dispus să-și cheltuiască rezervele de dragul Rusiei, sau că ar vrea să antagonizeze UE, principalul său partener comercial. Ceea ce dorește în schimb este să izoleze SUA pe plan internațional, reafirmând solidaritatea cu Rusia, celălalt adversar al Americii. Din acest punct, problema devine una care trebuie rezolvată de americani și de europeni împreună: vor ști ei să facă față acestei demonstrații de forță și să dea dovadă de o solidaritate mai puter­nică decât cea afișată de Putin și Xi Jinping?    Deo­cam­dată, occidentalii nu s-au manifestat, consi­de­rând probabil că solidaritatea ruso-chineză este mai mult declarativă, un spectacol pentru propriile po­poare. Iar dintre cele două, doar China este o mare putere economică, Rusia având resurse naturale și mi­litare, dar o economie comparativ mică. Demons­trația de la Beijing a celor doi autocrați vizează în principal SUA, singura putere care poate contracara acest sinistru tandem, obligată să acționeze ferm pentru a-și păstra relevanța. Problema pentru noi toți este cum va răspunde Administrația Biden acestei provocări.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian