Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ARTROZA

– Se poate și fără dureri –

– Artroza le poate face viața grea, nu numai vârstnicilor, ci și oamenilor tineri, chiar și celor activi pe terenul de sport. Modalitățile pe care vi le prezentăm în continuare ameliorează anchiloza arti­culară și durerile –

Foto: Shutterstock – 3

Mișcările devin greoaie și fac să se audă mici trosnete, iar uneori ge­nun­chii, umerii, gleznele sau încheie­tu­rile șoldurilor sunt străfulgerate de o durere brus­că, asemenea unei împunsături de cuțit. Căci la orice articulație se poate instala artroza, cu simp­tomele ei chinuitoare. În încercarea de a-și proteja zona bolnavă, suferindul le so­licită suplimentar pe cele­lalte, contorsionând cumva miș­că­rile și adoptând posturi vicioa­se. Re­zul­tatul este însă contrar ce­lui dorit: se creează noi dez­echi­libre și sur­se de durere la ni­ve­lul aparatului locomotor. Există și oameni care aleg să se miște cât mai puțin, pentru a evita durerile. Ceea ce ei nu știu este că, de fapt, în acest mod, nu fac decât să-și agraveze artroza.

Afecțiunea apare și progresea­ză lent, în timp, pe măsură ce se produce degradarea carti­la­jului articular. Deteriorarea lui este favorizată de o ali­mentație nesănătoasă, dar și de suprasolicitare, mișcări și poziții greșite, adesea în com­binație cu surplusul de greutate corporală și pertur­barea balanței acido-bazice a organismului. Spre deosebire de artrită, în artroză, încheie­turile nu sunt tumefiate, ci avem de-a face cu o uzură a cartilajului articular, urmată de modificări ale oaselor, care intervin în momentul când lipsa unei părți de cartilaj le aduce în contact, încât ele ajung să se frece unul de celălalt.

Durerile artrozice pot fi ameliorate cu ajutorul exercițiului fizic și al unei alimentații corecte. Datorită mișcării, se formează suficient lichid sinovial, care asigură hrănirea cartilajului rămas. Când articulația se mișcă, alternanța de presiune și de relaxare determină cartilajul să se comporte ca un burete: el absoarbe nutrienții și elimină pro­dușii reziduali de metabolism. În plus, antrena­mentul întărește mușchii, tendoanele și ligamen­tele, permițându-le astfel să ofere încheieturilor o susținere mai bună.

În ce privește hrana, specialiștii recomandă ali­mentele cu efect antiinflamator (dietă vegană sau vegetariană fără lactate), împreună cu reducerea greutății corporale. Pentru îmbunătățirea funcțio­nării articulațiilor se poate apela și la anumite leacuri tradiționale. Sunt utile mai ales împa­che­tările cu argilă, eventual asociate cu fitoterapia. Mineralele conținute în argilă stimulează proce­sele metabolice în profunzimea țesuturilor, iar substanțele bioactive din plante pot dezinflama zona. Terapeuții naturiști își îndeamnă pacienții să folosească în primul rând cataplasmele calde cu flori de fân, dar și băile sau frecțiile care acti­vează irigația sangvină. O serie de plante, cu­noscute pentru proprietățile lor curative, pot fi de un real ajutor.

„Bătaia” cu urzici

Lovirea ușoară a regiunilor dureroase cu un mănunchi de urzici reprezintă un tratament ceva mai dur, însă el produce efecte imediate și de durată. Se practică zilnic, o singură dată, în trei zile consecutive, după care ur­mează două zile de pauză. În acest interval, porțiunile tratate nu se spală, fiindcă altfel senzația intensă și plăcută de căldură, datorată principiilor active din frunzele de urzică va dispărea, fiind înlocuită de usturime. Me­dicina populară a utilizat secole de-a rândul urzicile drept reme­diu contra reumatismului și a bo­lilor articulare, fie ele infla­mato­rii sau degenerative.

Piureul de urzici

Recent, un studiu clinic a demonstrat că simptomele pot fi atenuate semnificativ dacă se consumă piure de urzici – și anume, câte 50 de grame pe zi.

Ingrediente pentru o porție: 50-100 g frunze proaspete de urzică, 150 ml apă, 1 ceapă mică, 1 lingu­riță ulei de in.

Mod de preparare: Spă­lați urzicile și scutura­ți-le bine de apă. Puneți apă pe foc până începe să clocotească și opă­riți urzicile, apoi cu­rățați cea­pa, in­tro­duceți-le pe a­mândouă într-un blen­der și trans­formați-le într-o pastă omogenă, du­pă care puneți-le să fiarbă 10 minute la foc mic. Uleiul de in se adaugă abia după ce piu­reul s-a răcit.

Utilizare: Mâncați zilnic cam 50 grame din acest piure, cu paste sau întins pe pâine. Îl pu­teți folosi și ca umplutură pentru rulouri pre­parate din­tr-un aluat neîndulcit.

Sugestie: Piureul de urzici are un gust mai bun dacă îl con­sumați de fiecare dată proaspăt.

Tinctura de urzici

Ingrediente: 4-5 linguri de urzici proas­pete sau uscate, circa 200 ml al­cool de 40 grade (ex. vodcă).

Mod de preparare: Tăiați mărunt urzicile, introduceți-le într-un borcan curat, cu capac, sau o sticlă brună, și tur­nați deasupra alcoolul, până acoperiți complet plantele. Puneți recipientul deo­parte, într-un loc unde să nu fie expus la soare, și lăsați-l la macerat minimum patru săptămâni. Agitați-l din când în când, însă cu blândețe. La sfârșit, stre­curați tinctura printr-un tifon sau un fil­tru de cafea și turnați-o în sticle de cu­loare în­chisă. Își va păstra proprietățile aproximativ 1 an.

Utilizare: Luând de 3 ori pe zi câte 20 pică­turi diluate în puțină apă, vă pu­teți îmbunătăți nivelul de potasiu, calciu și magneziu. Tinctura este contraindicată copiilor, persoanelor cu afec­țiuni hepa­tice și alcoolicilor.

De reținut: O tinctură similară se poate pre­para și din rădăcinile plantei.

Scoarța de salcie

Ingrediente: 1 pumn de scoarță mărunțită de salcie, 250 ml apă.

Mod de preparare: Turnați apa clocotită peste coaja de salcie. O puteți bea zilnic, ca ceai, sau o veți întrebuința sub forma unei comprese calde.

Utilizare: Scoarța de salcie calmează durerile provocate de artroză. Are un efect asemănător cu aspirina, care nu este altceva decât derivatul sintetic al unei substanțe prezente în scoarța de salcie. Însă mulți pacienți tolerează mai bine re­mediul natural decât medicamentul de sinteză.

Pulberea de măceșe

Ingrediente: Fructe recoltate de la un măceș netratat cu pesticide.

Mod de preparare: Măceșele se culeg toam­na, se usucă, iar mai târziu se macină.

Utilizare: În funcție de pre­fe­rin­țele consuma­to­ru­lui, pulberea poate fi amestecată în apă, într-un suc sau un ceai. Măceșele ajută contra reuma­tismului, a pietre­lor la rinichi, a men­struațiilor a­nor­mal de abun­den­te, a răcelilor și gripelor, ca și pentru curățarea sângelui. Studiile clinice au do­vedit acțiunea antiinflamatoare și analgezică a pulberei de măceșe la o doză de 5 grame pe zi.

De reținut: Nu este neapărat necesar să vă pregătiți singuri pulberea, căci ea se găsește și în magazinele naturiste sau farmacii (de la diverși producători, ca: Driedfruits, Nutramax, Niavis, Adams Vision etc.).

Alifia de ferigă, tătăneasă și sunătoare

Ingrediente: 30 g rădăcină de ferigă, 30 g rădăcină de tătăneasă (recoltată în luna octom­brie, dar poate fi și uscată), 250 ml ulei de sună­toare, de preferință pregătit în vara trecută (50 g plantă, 200 ml ulei se macerează 6 săptămâni la soare și se strecoară), 25 g ceară de albine.

Mod de preparare: Scoateți din pământ ră­dă­cina de ferigă, spălați-o și tăiați-o mărunt. Pro­cedați la fel cu rădăcina de tătăneasă, în afară de cazul când o aveți deja mărunțită și uscată. Puneți uleiul de sunătoare într-un vas, adăugați rădăcinile și fierbeți-le jumătate de oră la foc mic. Puneți-le deoparte peste noapte, iar în ziua următoare fier­beți-le din nou, 30 de minute, după care le veți stre­cura printr-o sită fină. Adăugați ceara și topiți-o, amestecând mereu, până la omogenizarea com­ple­tă a alifiei. Apoi o puteți pune în borcănele.

Utilizare: Aplicați alifia pe articulații, masând ușor, de mai multe ori pe zi.

Ceai și salată de păpădie

Foto: Dreamstime

Ingrediente: Frunze proaspete sau uscate de păpădie (se pot combina și cu frunze de urzică), apă.

Mod de preparare: Turnați 1 litru de apă în clocot peste frunzele de păpădie (și urzică) tăiate, infuzați 10 minute, apoi strecurați și beți.

Utilizare: O cură cu acest ceai ameliorează artroza și îmbunătățește mobilitatea articulațiilor dureroase. Urzica blochează sinteza mediatorilor proinflamatori din capsula articulară, iar păpădia compensează pierderea de săruri minerale.

Alimentația: În artroză, alimentația sănătoasă joacă un rol esențial. Frunzele de păpădie le puteți adăuga în salate, ori de câte ori doriți. Sau puteți face cu ele un sos pesto.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian