– Există o mare prăpastie între cum se făcea școala cu câteva decenii în urmă și felul în care se face azi. Lucrurile n-au evoluat, nu s-au îndreptat neapărat în direcția cea bună, așa cum ar fi fost normal. Iar una dintre problemele grave de care se plâng elevii, părinții și mulți dintre dascăli este cea a manualelor. Deși e pusă mereu pe tapet, cineva o trage la fund. Ce se ascunde de fapt în spatele ei? –
Cioburile istoriei

Istoria este o poveste, ni se spune de mici. Este povestea trecutului nostru. Și așa era și predată, pe vremuri, această materie: ca o poveste spusă cu cap și coadă, pentru a fi înțeleasă. Alături de limba română, este zona identitară a educației. Dar astăzi, manualul de istorie se aseamănă mai degrabă unui vas spart. Un vas de lut, cu care cineva a dat de pământ. Copiii se aleg doar cu cioburile, pe care încearcă să le reașeze la locul lor, ca pe un puzzle. Dar să dau un exemplu: într-unul din manualele de clasa a IV-a se vorbește mai întâi despre cetatea medievală a Sighișoarei și abia apoi despre daci și romani. De fapt, primul lucru care li se spune celor mici despre daci și romani este că s-au bătut. Dar copiii nu știu încă nici cine erau unii, nici cine erau ceilalți. Pentru că aceste informații apar abia spre sfârșit. După care se trece la epoca medievală, fără ca pe undeva să se explice ce s-a ales de mărețul Imperiu Roman sau de Dacia.
Confuzie naște și problema contextului internațional. Copiilor li se vorbește, de exemplu, despre primele unități statale apărute pe actualul teritoriu al României, cu începere de prin secolul al 9-lea, și se continuă pe această linie, până se ajunge la cei mai de seamă domnitori români, cum a fost de exemplu Dimitrie Cantemir, de la cumpăna secolelor 17-18. Abia apoi află elevii povestea primelor regate importante apărute în Evul Mediu în Europa. Cu acest prilej, ei se întorc în timp și se răsucesc în spațiu, pentru a ajunge tocmai prin secolul al 5-lea, când a trăit primul rege al francilor, numit Clovis I. Ce să mai înțeleagă bieții copii?
Tortura termenilor

Dumneavoastră, stimați cititori, știți ce sunt protistele și parameciul? Sau biocenoza și biotopul? Ei bine, dacă acești termeni nu vă sunt familiari, riscați să vă faceți de râs în fața unor copii de 11 ani. În manualul de biologie de clasa a V-a este plin de asemenea cuvinte. Elevii n-au încotro și le învață pe dinafară, fără să știe ce înseamnă, cu tot cu definiție. Se concentrează atât de mult pe dificultatea acestor termeni, încât ochii minții ajung să li se încețoșeze și, în scurtă vreme, nu mai știu unde să-i încadreze. Revenind, de pildă, la termenii biocenoză și biotop, este vorba de factorii de mediu cu și fără viață. Veverițele, iarba și stejarii, pe de-o parte, pământul și pietrele, pe de alta. Oare nu era mai înțelept ca manualele de clasa a V-a să se limiteze la a face această distincție și la a explica, într-un mod simplu și limpede copiilor, felul în care interacționează în natură ce e viu cu ce e mort? Nu e mai logic ca termenii de specialitate atât de complicați să fie predați abia din liceu încolo, când elevii au ales un anume profil? Efortul de a memora termenii îi fac pe copii să uite ce înseamnă, de fapt. Am întrebat un elev de clasa a XI-a, de la profilul uman, dacă știe ce înseamnă biotop sau biocenoză. Un elev care a luat mereu note bune la școală. A spus că a înțeles cum funcționează ecosistemele, dar că termenii nu-i reține. „La ce mi-ar folosi?”, m-a întrebat, pe bună dreptate.
Dar termeni greoi nu apar numai la biologie. Parcurgând manualul de istorie de clasa a IV-a, despre care vorbeam la început, descoperim multe alte cuvinte, precum „guvern”, „capitalism”, „adunare legiuitoare”, extrem de greu de explicat unor copii de doar 10 ani. Dar încă și mai grav e că un concept criptic este adesea definit în manual prin altul de aceeași factură. Ce înseamnă „Constituție”? Ei bine, „Lege Fundamentală”…
Greșelile, la ordinea zilei
De-a lungul anilor, presa din România a vorbit în mod repetat despre greșelile grave din diferite manuale școlare. Scandalul a ajuns la apogeu în 2018, când s-a încercat introducerea manualelor unice, care s-au dovedit a fi înțesate de erori. Ca de pildă, dezacordurile dintr-un manual de română de clasa a VI-a („O familie obişnuită… se abat puţin de la drum” ori „Castelul medieval aveau o arhitectură”). Într-un manual de Geografie din clasa a VI-a, profesorii au sesizat greşeli grosolane, inclusiv la hărţi. De pildă, Marea Moartă a fost plasată în locul Mării Roșii, iar Turnul Măgurele, din judeţul Teleorman, a ajuns ca prin minune în locul Drobetei-Turnu Severin, din judeţul Mehedinţi.
Erori grave au fost descoperite de cadrele didactice și în manualele de biologie de clasa a VI-a, unde inima și ficatul au fost greșit poziționate într-o fotografie menită să le arate copiilor unde se află organele omului, iar vasele de sânge au fost descrise ca având ba 160.000, ba 96.000 de kilometri…
Nici manualele de matematică n-au scăpat de greșeli. Într-un manual de clasa I, scria, de exemplu, negru pe alb, că 12 este mai mare decât 16. Iar într-un manual de matematică de clasa a VI-a, erorile constatate au fost atât de numeroase, încât o reprezentantă a Parlamentului României a susținut că, alăturate, foile cu greşeli ar fi măsurat împreună nu mai puțin de șapte metri.
Dar erori apar și în manualele alternative, folosite azi în școlile din România. Într-un manual de istorie de clasa a V-a, menit să pună la punct cultura generală a elevilor, Prometeu nu este prezentat ca un personaj mitologic, ci ca un simplu erou, proaspăt întors de pe front. Iar în capitolul rezervat evreilor, sunt aruncate la grămadă povestiri biblice și fapte istorice, astfel încât elevilor le vine dificil să distingă unde se termină mitul și unde începe realitatea, așa cum a fost ea consemnată de specialiști.
Dascăli disperați: „Eu predau tot ca înainte”
Am cerut părerea mai multor învățătoare despre felul în care sunt realizate manualele în ultimii ani. Au răspuns aproape la unison, de parcă s-ar fi vorbit înainte, deși nici nu predau la aceeași unitate școlară. „Să știți că eu nu mă mai iau după manualele astea. Predau tot ca înainte. Așa cum am învățat și eu, în perioada în care eram elevă. Altfel, ce să priceapă bieții copii?”, a spus una dintre învățătoare.
Manualul este abandonat și de mulți dintre profesorii de liceu. Cel puțin dacă e să ne luăm după mărturia unor elevi: „Manualele? Ah, păi nu mai lucrăm după ele de mult. Doar la română le mai deschidem din când în când”, ne-a povestit unul dintre aceștia. Desigur, situația nu este aceeași în toate școlile. Sunt mulți profesori care le „traduc” pe înțelesul copiilor. Dar, trăgând linia, e limpede că manualele trezesc tot mai multe nemulțumiri. Cine e de vină? Care e rădăcina problemei?
Profesorii spun că sursa problemelor e programa. De ce nu îi ascultă nimeni?

Încercând să înțelegem de ce manualele sunt atât de alambicate și de îmbâcsite de informații inutile, ne-am dus pe firul problemei. Și am ajuns la programă, despre care toată lumea recunoaște că e prea încărcată. Dar problemele nu se opresc aici. Pentru a ilustra situația, vom da drept exemplu tot manualul de istorie din clasa a IV-a, pentru că este, poate, cel mai ilustrativ. În clasa a IV-a, elevii iau primul contact cu istoria. Iar programa, care se întinde ea singură pe nu mai puțin de 12 pagini (spre deosebire, să zicem, de programa clasei a V-a, căreia îi sunt alocate numai patru pagini), le impune, practic, celor care redactează manualele să includă acolo TOATĂ istoria: cea a românilor și cea universală, de la începuturi și până în prezent. Dar poate și mai grav este că structura, în loc să fie una bine gândită, e cu desăvârșire haotică. De exemplu, programa prevede că, după ce învață unele noțiuni introductive (de pildă, ce sunt epocile și sursele istorice), elevilor trebuie să li se predea subiecte legate de… familie. Apoi mai învață un pic despre „comunitatea locală și națională”, pentru a trece după aceea la „popoarele de ieri și de azi”. O aiureală, pe care mulți dintre copii o percep ca atare, concluzionând, din păcate, că materia în sine este una urâtă, din care nu se înțelege nimic. Starea de inerție este inexplicabilă, lucrurile pot fi readuse relativ ușor pe făgașul cel bun, cu condiția să se dorească acest lucru. Tot ce trebuie făcut este să se îmbunătățească programa. Să fie simplificată și restructurată, astfel încât să capete sens. Nu doar la istorie, ci la mai toate materiile, care se află în exact aceeași situație. De ani întregi o spun la unison profesorii, elevii și părinții. Le va da oare până la urmă cineva de acolo, de sus, ascultare?