Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pandemia își face bagajele…

– Deși cifrele infecției cu Omicron sunt încă mari, Occidentul „mută pe verde” și relaxează restricțiile. O veste cât se poate de bună, în pri­măvara care se-apropie. Iată cine a spus: „Adio, Covid!” –

DANEMARCA

„Din nou cu zâmbetul pe buze!”

Foto: Shutterstock – 3

„De azi, avem motive să zâmbim din nou! Am decis să renunțăm la toate restricțiile legate de coronavirus”. Astfel și-a început premierul danez Mette Frederiksen mesajul prin care anunța ridica­rea tuturor interdicțiilor pande­mice: măștile de protecție nu mai sunt necesare în magazine, restaurante și în transportul public, iar limitarea numă­rului de persoane permise la adunările din spații închise a fost anulată. Danemarca renunță și la „certificatele verzi” care demonstrează că posesorul s-a vaccinat, s-a recuperat după boală sau s-a testat şi e negativ. Cu peste 90% din populație vac­ci­nată, Danemarca a fost prima țară din UE care a anunțat revenirea la normalitate, în ciuda faptului că nu­mărul de infectări cu varianta Omicron se află la un nivel-record. „Poate părea paradoxal că renun­țăm la restricții tocmai acum. Dar realitatea este că vedem o decuplare între numărul mare de infectări și numărul de persoane care au nevoie de terapie intensivă”. Chiar dacă decizia Guvernului Frederiksen a fost „amendată” de Organizația Mon­dială a Sănătății, mai multe țări din Europa au hotărât să urmeze modelul danez.

SUEDIA

„E timpul să redeschidem țara”

Cei care s-au raliat imediat direcției Danemar­cei au fost vecinii suedezi. „E timpul să redeschi­dem țara”, a declarat premierul Magdalena An­dersson, care susține că decizia de a renunța la toa­te restricțiile a fost luată în baza unei mai bune cu­noașteri a efectelor variantei Omicron și a ratei bune de vaccinare din țară. „Pandemia nu s-a ter­minat, dar a trecut într-o nouă fază”, au mai spus ofi­cialii suedezi. Vestea cea mare este că turiștii europeni pot intra în Suedia fără test sau dovada vaccinării.

FRANȚA

Fotbal cu spectatori

Și în Franța, ridicarea restricțiilor a început deja, prin renunțarea obligativității purtării măștilor în aer liber, iar limitele de capacitate pentru sălile de concerte, competiții sportive și alte evenimente au fost, de asemenea, eliminate. Stadioanele de fot­bal sunt iarăși pline! A doua etapă a ridicării restric­țiior va include deschiderea cluburilor de noapte, iar mâncarea și băutura vor fi permise și pe stadioa­ne, în cinematografe și în transportul public. Impu­nerea purtării măștilor în școli ar putea fi și ea eliminată la finalul lunii. Renunțarea la certificatele Covid este planificată pe sfârșitul lunii martie.

FINLANDA

Un pahar de vin

Guvernul finlandez a anunţat că unele dintre restricţii vor fi ridicate mai devreme decât era pre­văzut. „Presiunea care apasă pe spitale rămâne ridicată, dar numărul cazurilor grave este în scă­dere, iar situaţia sanitară s-a ameliorat în secţiile de terapie intensivă”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Hanna Sarkkinen. Începând de la 1 februarie, res­tric­ţiile privind evenimentele culturale şi sportive    au fost relaxate. Tot de la începutul acestei luni, restaurantele pot să țină deschis cu trei ore mai târ­ziu decât au voie în prezent. Se pare că nordicilor le-a lipsit cel mai mult tovărășia la un pahar de vin sau de bere. Când se lasă noaptea polară, ce să faci altceva?

MAREA BRITANIE

Cu musca pe căciulă

Marea Britanie a renunţat la aproape toate restricţiile. Presiunea pe premierul Boris Johnson era oricum foarte mare, după scandalul petre­cerilor organizate în reşedinţa sa din Downing Street, fix în perioadele de lockdown. După ce a pus capăt, acum o săptămână, recoman­dării privind munca la domi­ciliu, Anglia a renunţat la obli­gativitatea pur­tării măştii în interiorul spa­ţiilor publice și la certificatul de vaccinare pentru eveni­men­tele la care participă un public numeros: adică meciu­rile de fotbal și concertele de pe stadioane. De asemenea, turiștii nu mai tre­buie să se testeze la intrarea în țară. La finalul lunii, s-ar putea scoate toate restric­țiile, inclusiv obligația de autoizolare a persoanelor tes­tate pozitiv. Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 64% din populaţia engleză de peste 12 ani a primit deja cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19.

NORVEGIA

Liber la tot

În 12 februarie, Norvegia a anunțat ridicarea ulti­melor restricții anti-Covid care mai erau în vigoare: purtarea obligatorie a măștii și distanțarea fizică de un metru. De asemenea, au fost eliminate și con­dițiile de călătorie în Norvegia.

În țara nordică au fost înregistrare doar 1440 de decese de la începutul pandemiei (la o populație de 5,3 milioane), iar 91% din populație este imunizată cu cel puțin două doze de vaccin.

AUSTRIA

La restaurant, fără certificat

Austria este unica țară europeană care a impus certificatul verde și la locul de muncă. Exact când celelalte țări anunțau liberalizarea interdicțiilor anti-Covid. Drept urmare, Austria a eliminat condi­ția de a intra în magazine și muzee prin prezentarea unei dovezi de vaccinare sau de trecere prin boală. Singura cerință este ca oamenii care accesează aces­te spații publice să poarte măști FFP2. Cu ex­cepția Vienei, toți austriecii pot reveni la restau­rante începând cu 17 februarie, dacă au un test negativ. Aceleași reguli le sunt im­puse și turiștilor. Anterior, doar cei vaccinați sau trecuți prin boală puteau lua cina în oraș.

La începutul lunii februarie, Austria a renunțat și la carantinarea rezidenților nevaccinați.

OLANDA

Program prelungit în baruri

Începând cu 18 februarie, în Olanda se va per­mite ca barurile și restaurantele să fie deschise până la 1 noaptea – până atunci, ora închiderii fiind 22 – a anunțat ministrul Sănătății, Ernst Kui­pers. Până la sfârșitul lunii se do-rește și renunțarea la mă­surile de distanțare socială în spa­țiile pu­blice.

Teatrele și stadioanele se vor redeschise la capacitate întreagă, iar festivalurile vor putea fi organizate cu testarea tuturor vizitatorilor. În Olan­da, 70,8% din populație este vaccinată complet, însă mo­mentan țara se confruntă cu o rată mare de infectare: pes­te 125.000 de cazuri raportate zilnic.

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste împotriva restricțiilor în Olanda. Cel mai recent, sâmbătă, 12 februarie, un convoi de vehi­cule a blocat centrul orașului Haga, scrie „The Guardian”.

SPANIA

Fără măști pe stradă

Printr-o hotărâre adoptată pe 8 februarie de Consiliul de Miniștri, Spania renunță la obliga­tivitatea purtării măștii. Atât opoziția, cât și unii experți au subliniat lipsa de eficiență a purtării măștii pe stradă, câtă vreme contaminările apar cel mai adesea în spațiile închise. Revenirea la pur­tarea măștii pe stradă fusese impusă înainte de Crăciun, la solicitarea mai multor lideri ai comu­nităților autonome de pe teritoriul Spaniei. În spri­jinul noii schimbări de viziune, ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, a arătat că în prezent toţi indica­torii sanitari sunt în curs de ameliorare, în special rata de ocupare a spitalelor şi rata de incidenţă a cazurilor.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian