Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Atacul cerebral

– Să-l recunoaștem și să-l evităm –

Foto: Shutterstock – 2

Într-un comunicat de presă emis în toamna anului 2019, Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România făcea cunoscut faptul că țara noastră deține un record cât se poate de trist: „România are cea mai mare mortalitate cauzată de accidentele vasculare cerebrale din Europa. (…) AVC-ul este prima cauză de invali­ditate și a doua cauză de morta­litate în rândul populației”. Însă multe din acele cazuri tragice puteau fi evitate. Cu acest gând în minte, să tre­cem în revistă câteva dintre cele mai recente descoperiri legate de tema noastră.

Preludiul accidentului vascular cerebral

Primele semne prevestitoare ale accidentului vascular se fac observate cu aproximativ zece ani înainte ca el să se producă. Aceasta este concluzia care se desprinde dintr-un studiu realizat la Uni­versitatea Erasmus din Rotterdam. De-a lungul unei perioade ce a depășit un deceniu, partici­panții au fost invitați să-și probeze aptitudinile prin intermediul unor teste fizice și mentale. În ultimii zece ani, s-a constatat o scădere continuă a calității prestației la cei ce urmau să devină, în viitor, victime ale accidentului vascular. Ei au înregistrat un declin cognitiv mai rapid și o diminuare evidentă a capacității de a derula acti­vități cotidiene relativ simple, ca prepararea mân­cării sau gestionarea unui cont bancar.

Covid-19 sporește riscul de AVC

Monitorizarea pacienților cu Covid-19 după însănătoșire a evidențiat în rândurile lor o creștere temporară a numărului de infarcturi și accidente vasculare cerebrale, se arată într-un articol publicat în paginile revistei medicale „Deutsches Arzteblatt”, care citează un studiu al epidemio­logilor suedezi. Aceștia au făcut precizarea că, în timp ce riscul de infarct a scăzut din nou ulterior, după două săptămâni de la ieșirea din boală, cel de AVC a rămas în continuare la un nivel destul de ridicat și în săptămânile 3 și 4.

Sindromul de apnee în somn și accidentul vascular

Oricărei persoane care a suferit un accident vascular cerebral ar trebui să i se facă un control medical pentru depistarea e­ven­tualelor tulburări respira­torii nocturne, deoarece la pacienții cu ap­nee în somn, riscul de recidivă este consi­derabil. Încă de acum 20 de ani, specialiștii au re­marcat exis­tența unui paralelism între pauzele de respirație din tim­pul somnului și riscul de AVC.

Cafeaua și ceaiul

Un studiu efectuat de cercetătorii chinezi de la Tianjin Medical University dovedește că la oa­menii din categoria de vârstă 50-74 ani consu­mul zilnic de cafea sau ceai micșorează cu aproape 30% riscul de accident vascular și de­men­ță. Pen­tru a formula această concluzie, echi­pa de cerce­tare a analizat dosarele medicale a 365.682 de per­soane, păstrate într-o bancă de date britanică.

Mai puțină carne

În scopul de a diminua riscul de infarct și AVC, specialiștii germani recomandă un regim alimentar axat în principal pe legume și fructe, iar nu pe carne. „Putem preveni sute de mii de de­­cese pe an doar convingând cât mai mulți oa­meni să opteze pentru o dietă compusă prepon­de­rent din alimente de origine vegetală”, spun ei. „Dacă a mânca mai puțină carne înseamnă o re­nunțare, ar trebui să ne fie clar că renunțăm, de fapt, la infarct și la accidentul vascular cerebral.”

Gripa și accidentul vascular

Cercetătorii de la Institutul Robert Koch din Berlin descoperă tot mai multe indicii care le con­­firmă supoziția că gripa reprezintă un factor de risc pentru infarct și AVC. Această infecție vi­ra­lă a căilor respiratorii poate provoca o infla­ma­re a vaselor de sânge care, împreună cu alți fac­tori de risc, va favoriza declanșarea unui in­farct sau a unui accident vascular. Specialiștii con­si­deră că administrarea anuală a vaccinului anti­gripal poate diminua sem­nificativ acest pe­ricol.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian