– Ucraina rezistă eroic, dovedind un patriotism exemplar, în fața invaziei militare a Rusiei. „Războiul fulger” visat de Putin a eșuat. Occidentul a reacționat și el, pozitiv, oferind ajutoare. Credeți că sprijinul dat până acum este suficient? Vor rezista sancțiunile aplicate Rusiei? Ele provoacă mari pierderi și economiei europene și americane…

– Ajutoarele umanitare au funcționat mai bine decât cele militare, deși nevoile nu au fost acoperite integral. În plan militar, NATO este limitată de riscul izbucnirii celui de-al treilea război mondial, un risc pe care nu ni-l putem asuma cu un lider ca Putin, care nu va avea nicio ezitare să valorifice superioritatea Rusiei la nivelul armelor nucleare. În limita posibilului, Ucraina a primit echipamente militare, arme letale și muniții, inclusiv din Australia. Probabil că statele NATO au trimis mai mult chiar decât au făcut public, furnizează informații vitale armatei ucrainene și întreprind acțiuni acoperite, care trebuie să rămână secrete. Tristul adevăr este, însă, că războiul nu poate fi oprit decât prin război, căci băncile nu pot învinge tancurile, după cum observa un analist britanic. Aceasta nu înseamnă însă că sancțiunile sunt ineficiente. Nu mă refer la confiscarea yachturilor sau vilelor oligarhilor, nici măcar la retragerea lor forțată din consiliile de administrație ale unor mari companii, ci la retragerea facilității SWIFT și la blocarea conturilor Băncii Centrale a Rusiei aflate în Vest. Esențială este însă decizia SUA și UE de se reorienta către alte surse de petrol și gaze decât Rusia. Aceasta este principala lovitură dată lui Putin, sursa sa de venit, care finanțează și războiul, căci Rusia n-a dezvoltat o economie puternică, această țară mare și bogată are o economie mică, cam cât a Spaniei, și o imensă masă de populație rurală, săracă și ruptă de lume. Americanii, care au interzis deja orice importuri din Rusia în sectorul energetic, sunt mult mai puțin dependenți de Rusia, în timp ce europenii, în frunte cu Germania, și-au sabotat propriile resurse naturale, complăcându-se în dependența de Rusia. Treziți brutal, se pregătesc acum să-i pună capăt, dar procesul va dura. Fiind o reorientare majoră, ar trebui să fie de durată, pentru că, în contextul unui război barbar la porțile Europei, are o semnificație existențială.
„Liderii occidentali sunt conștienți de riscul unei agresiuni rusești dincolo de Prut, și au venit in corpore la Chișinău”
– Republica Moldova a solicitat integrarea în Comunitatea Europeană. Tiraspolul a răspuns, solicitând independența. Poate fi acesta un motiv de atac rusesc asupra Basarabiei?
– Acesta va fi motivul fundamental, dar, probabil, va fi mascat de cine știe ce cerere de ajutor din partea unor rusofoni „persecutați”. Enervat de orientarea pro-occidentală a Republicii Moldova și politica curajoasă de reforme a președintei Maia Sandu, Kremlinul exercită deja presiuni inumane asupra Chișinăului, prin GAZPROM. Liderii occidentali sunt conștienți de riscul unei agresiuni rusești dincolo de Prut, și au venit in corpore la Chișinău. Separatismul nistrean a fost creat de la bun început pentru a oferi Rusiei o pârghie de control asupra RM și de a ajunge rapid la Odesa, în Ucraina, care tocmai se declarase independentă provocând astfel dezintegrarea URSS. Deși Putin invocă „pericolul” din partea NATO pentru a justifica invadarea Ucrainei, adevăratul său inamic, și obsesia sa constantă, este UE. Eșecul lui Putin de a împiedica Ucraina să semneze un Acord de asociere cu UE, în 2013-2014, a fost urmat imediat de anexarea Crimeei și ocuparea zonelor Donețk și Luhansk, demersuri pregătitoare pentru tentativa de anihilare a Ucrainei, la care asistăm. Cu modelul său de civilizație prosperă și creativă, bazată pe libertăți politice și civice, cu sistemul ei democratic bazat pe reguli, și cu statul de drept, UE este un contra-model pentru sistemul represiv și totalitar promovat de Putin, deci, o problemă existențială pentru Kremlin. Acest contramodel, pe care Putin se străduie să-l destabilizeze din 2012 încoace, prin încurajarea și finanțarea mișcărilor suveraniste și populiste, nu poate fi lăsat să fie un pol magnetic la granița „Imperiului”, pentru că amenință fundamentele nedemocratice și barbare ale acestuia. Cei care vor să scape de sub cizma rusească și să se reorienteze către UE trebuie, deci, pedepsiți exemplar, iar RM îi poate părea lui Putin o pradă ușoară. Iar dacă trupele rusești vor ajunge, Doamne ferește, pe Prut și la gurile Dunării, Putin va mai fi făcut un pas în războiul vieții lui: războiul împotriva civilizației europene.