Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

10 recomandări împotriva durerilor menstruale

– Numeroase femei sunt afectate de dureri menstruale, dar natura le oferă multiple posibilități de combatere neagresivă a suferințelor –

1. Mișcarea

Foto: 123RF

Deși crampele obosesc organismul, sportul, în special yoga, este o idee foarte bună. Un exercițiu cât se poate de simplu este așa-numita „poziție a fătului”. Vă așezați în patru labe și lăsați, încet, șezutul pe căl­câie. Genunchii trebuie să fie depărtați cam la nivelul șoldurilor. Sprijiniți fruntea de podea și coborâți bra­țele pe lângă corp, cu palmele desfăcute și îndreptate în sus. Inspirați și expirați liniștit de 20 de ori și re­veniți, apoi, în poziția inițială. Repetați exercițiul după voie.

2. Magneziul

Deficitul de magneziu favorizează durerile men­struale, pentru că în lipsa lui, celulele musculare se contractă mai ușor. În această perioadă este, deci, necesară administrarea unei cantități mai mari de magneziu. Sub formă de tablete, acesta acționează mai repede, dar sub formă de alimente este mai gus­tos și mai sănătos. Nucile, cerealele, leguminoasele și ciocolata cu conținut ridicat de cacao sunt fur­nizori de magneziu pe care vă puteți bizui.

3. Coada-racului

Calmează problemele menstruale pentru că are un efect calmant și relaxant asupra mușchilor uterului. Este foarte efi­cientă sub formă de ceai: se opă­rește 1 linguriță de plantă uscată cu 150 ml de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 10 minute. Se strecoară ceaiul și apoi se bea.

4. Crețișoara

Foto: Shutterstock – 2

Planta cu frunze mari este un re­gula­tor hemoragic, are efect antispastic și este foarte eficientă dacă e folo­sită din timp. Pentru un amestec de ceai, se folosesc 50 g de Cre­țișoară, 50 g de Coada-racului, 25 g de Traista-cio­banului și 25 g de Coa­da-șoricelului. Se opărește 1 lingură de amestec de plante cu 200 ml de apă clo­cotită și se lasă să se in­fuzeze 7-10 minute.

5. Odihna

Un factor agravant – ce n-ar trebui sub­estimat – al neajunsurilor provocate de ciclu este stresul permanent. Somnul suficient și odihna pot rezolva problemele, pentru că organismul odihnit este mai puțin vulnerabil la deficiențele circulatorii. Și o alimentație sănătoasă și mai ales echilibrată ajută or­ganismul și previne deficiențele, inclusiv starea de rău (indispoziția) din perioada ciclului.

6. Levănțica

Levănțica conține, pe lângă sub­stanțe calmante, și substanța activă care stimulează somnul și elimină sta­rea de anxietate. Parfumul ei combate nu doar durerile menstruale clasice, ci și oboseala, durerile de cap și greața. Se pot pune 1 picătură de ulei de Le­vănțică amestecat cu 1 lingură de apă într-o lampă, pentru parfumarea încă­perilor, sau câteva picături în apa de baie sau pe pernă.

7. Masaj cu Măghiran

Uleiul eteric existent în Măghiran este deosebit de eficient în cazul dure­rilor menstruale, deoarece are proprietăți decontractante, relaxante și calmante. Se încălzesc între palme 2-4 picături de ulei de măghiran și se masează abdomenul cu mișcări circulare. În felul acesta, substanțele ac­tive acționează țintit în zona dureroasă și în același timp se relaxează musculatura. Uleiul de Măghiran se găsește la farma­cie.

8. Flori de Mușețel

Și Mușețelul are efect antispastic și calmant. Flo­rile își pun în valoare pu­terea vindecătoare mai ales sub formă de ceai. Se dau în clocot florile de Mușețel cu o ceașcă de apă, se lasă să se pătrundă circa 8 minute, se strecoară ceaiul și se bea cu înghițituri mici. „Doza” recomandată: 3 cești pe zi.

9. Sare puțină

Corpul nostru tinde să acu­muleze apă mai ales în cea de-a doua jumătate a ciclului menstrual. Motivul ar putea fi un nivel ridicat de estrogeni în sânge. Urmările: dureri de sâni, creștere în greutate (pe termen scurt) sau o senzație de sufocare. De aceea se reco­mandă reducerea cantității de sare consumată în această pe­rioadă. Pentru „rafi­narea” bu­catelor, ea poate fi înlocuită cu verdețuri proaspete și miro­denii. Printre verdețurile cal­mante se numără, de exemplu, busuiocul verde.

10. Căldura

O buiotă sau o baie caldă pot face minuni, atunci când abdomenul se contractă dureros în timpul ciclului sau când se manifestă, deja, durerile de spate. Compresele cu nămol sau săculeții cu flori de fân (încălziți) cal­mează blând și rapid durerile. Căldura detensionează contracturile supărătoare și crampele menstruale acute și este cea mai folosită „metodă” împotriva durerilor provocate de ciclu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian