Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

7 sfaturi pentru cei ce suferă de „febra fânului” și alte alergii

Foto: Shutterstock – 2

* Vizita la medic – dacă aveți simptome care vă determină să presupuneți o alergie respiratorie, solicitați un consult și o testare, nu începeți imediat să luați medicamente doar pe baza unei suspiciuni. Și în niciun caz nu vă administrați un preparat antihistaminic înainte de testul prick, deoarece astfel riscați să primiți un rezultat fals.

* Documentația – pacienții cu rinită alergică erau îndemnați altădată să țină un jurnal al simpto­melor. În prezent, aceasta se poate face mult mai simplu, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefo­nul mobil, care vă și furnizează în timp real infor­mații asupra calității aerului din zona dvs., indicân­du-vă precis concentrația de polen și noxe (ex. BreezoMeter Air Quality, DailyBreath – Asthma& Allergies, Pollen screencode).

* Antihistaminicele – aceste medicamente (prezentate sub formă de tablete, pi­cături oftalmice sau sprayuri) blo­chează histamina, neurotrans­miță­torul responsabil pentru senzația de mâncărime și secrețiile nazale abundente. Există o gamă largă, așa­dar, dacă vi se pare că medica­mentul pe care toc­mai îl folosiți nu vă ajută prea mult, puteți încerca un altul, bineînțeles cerând în prealabil avizul unui medic.

* Remediile homeopatice – un specialist homeopat vă poate prescrie preparate ca    Luffa oper­culata, Galphimia glauca sau Cardiospermum hali­cacabum, care au rolul de a reechilibra un sis­tem imunitar hiperactiv și a activa forțele de auto­vinde­care ale organismului. Pacienții ar trebui să consulte calendarul alergenilor și să ia remediul homeopatic preventiv cu o săptămână înainte de apariția pole­nului în aer.

* Îngrijirea – persoanelor alergice la polen le fac bine spălăturile nazale cu o soluție salină căldu­ță (două pe zi, dimineața și seara). Dacă se între­buin­țează în mod obiș­nuit un spray, el va acționa mai eficient pe mucoasele curățate. Senza­țiile de uscă­ciune și ustu­rime oculară pot fi eli­minate ape­lând la picături oftalmice cu acid hialu­ronic. Iar pielea sensibilă, cu tendință alergică, are nevoie de o cremă cu efect calmant, hidratant și reparator (ex. La Roche-Posay „Toleriane Dermallergo”).

* Precauții la domiciliu – filtrele pentru apa­ratul de aer condiționat (inclusiv cel din mașina personală) vă oferă protecție împotriva polenului. Nu vă aerisiți locuința la prânz, fiindcă atunci con­centrația de polen este maximă. Ea scade în cursul nopții, atingând nivelul minim în jurul orei 3. Dacă reacționați alergic la praful din casă, luați măsuri hotărâte de combatere a acarienilor, pulverizându-vă salteaua cu un spray special (ex. ExAller, Dust mite stopper    Ecozone, Spray anti-acarieni Sany­tol).

* Flora intestinală – în opinia specialiștilor, un microbiom sănătos poate reduce riscul de a dez­volta o alergie, mai ales una cu evoluție severă. Deci, îngrijind bacteriile prietenoase din intestinul nostru, ne influențăm indirect și sistemul imunitar. Le putem asigura un mediu prielnic, prin alimen­tația bazată preponderent pe legume și fructe, multe fibre, admi­nistrarea de pro- și prebiotice, renunțarea la o igienă exagerată.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian