Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pulberea de PĂDUCEL

* Boabele roșii sunt purtătoare de putere și tinerețe *

Foto: Shutterstock

Într-o toamnă friguroasă, pastorul anglican John Wesley se întorcea cu trăsura de la o ceremonie religioasă. Caii, vlăguiți de obo­seala drumului lung și anevoios, se opinteau și dă­deau semne că nu mai pot merge. Nu era chip s-o ia din loc. Pastorul a oprit trăsura într-un loc unde își întindea ramurile țepoase un Păducel plin de fructe roșii. Instinctual, caii s-au apropiat de tufă și au început să ronțăie cu lăcomie boabele. Pastorul privea uimit cum caii săi prind putere și, în scurt timp, trăsura a pornit cu un elan greu de închi­puit în urmă cu doar câteva mi­nute. Fruc­tele de Păducel au in­dus rapid un puternic efect revi­go­rant asupra cailor sfârșiți de oboseală. Om cu mintea des­chi­să, pastorul nu a considerat ba­nală această în­tâmplare și s-a gândit că e posibil ca fructele de Păducel să aibă același efect și asupra oa­menilor. Ani în șir s-a tratat pe el însuși, precum și pe enoriașii săi cu fructe de Pădu­cel, pe care le-a considerat un leac bun la toate bolile. A ajuns la o vâr­stă venerabilă, fiind con­vins că Dumnezeu i-a descope­rit, prin fructele de Păducel, se­cretul sănătății și longe­vității.

Numele latin al Păducelului este Crataegus, un cuvânt care își are originile în greaca veche și în­seamnă „puternic”. Este un arbust cu lemnul ex­trem de dur, trăiește câteva sute de ani și este rezistent la secetă și la îngheț. În localitatea Saint-Mars-sur-la-Futaie, din Franța, lângă o biserică veche, se află un Păducel cu o vârstă de peste 1700 de ani. Oare ce secrete biologice ascunde acest arbust misterios, care a reușit să străbată secole?

De la fructe integrale de Păducel, la pulbere mineralizată

Păducelul este una din cele mai studiate plante medicinale de pe planetă. De la Păducel se folo­sesc în scopuri fitoterapeutice aproape toate părțile plan­tei: fructele, florile, frunzele, scoarța și rădă­cinile. De multe ori, în scrierile legate de efec­tele terapeu­tice ale Păducelului, nu se precizează care parte a plantei este folosită și nici forma far­ma­ceutică sub care este administrată. Noi, grupul de cercetători de la „Alimente geria­trice”, am ales să ne concentrăm pe valorificarea fructelor inte­grale de Păducel (in­clusiv semințe), sub formă de pulbere minerali­zată. Astfel, am aplicat un procedeu inovativ, care permite păs­trarea în timp a principiilor active din plantă, fără a folosi sub­stanțe chimice de sinteză. Concepția noastră se bazează pe o nouă tendință în științele nutriției, care presupune consumul integral al alimentelor, inclusiv al fructelor, sub o    formă ușor de asimi­lat. Alimentul integral este mai va­loros și mai sănă­tos decât fracțiunile extrase din acesta prin procesare.

Acțiunea anti-îmbătrânire a pulberii mineralizate din fructe integrale de Păducel

De obicei, când se vorbește de Păducel ca re­mediu natural, atenția tuturor e focusată pe bolile cardiovasculare. În ultimele două decenii, s-au rea­lizat însă multe studii științifice care arată acțiu­nea pozitivă a Păducelului asupra întregului organism. Fructele de Păducel au o putere antioxidantă uimi­toa­re. Antioxidanții neutra­li­zează radicalii liberi, sub­stanțe nocive care, prin acu­mulare în organism, con­duc la îmbă­trâ­nire celu­lară sau stres oxidativ. Cer­cetarea medicală din ulti­mii ani arată că îmbătrâ­ni­rea celu­lară generată de ra­dicalii liberi este asociată cu mai multe boli grave, cum ar fi: obezitatea, dia­betul zaharat de tip 2, bo­lile cardiovas­culare, tulbu­rările neurove­getative, bo­­lile hepatice și renale, afec­țiunile articu­lare, bolile de pie­le și can­ce­rul. Iată care sunt prin­ci­palele efecte anti-îmbă­trâ­nire ale pulberii minerali­zate din fructe integrale de Pă­ducel.

Revigorează organismul extenuat

Păducelul primăvara, în haine de mireasă (Foto: 123RF)

Un cântec popular din Ardeal spu­ne: „Când pu­terile te lasă, bătrâ­nețea-i după casă”, și nu greșește deloc. Înaintarea în vârstă aduce de­seori cu ea o stare de slă­biciune și de apatie. Se știe că glan­dele su­prare­nale sunt sediul puterii noas­­tre fi­zice. Prin compoziția lor uni­că, fruc­tele de Păducel hră­nesc glan­dele su­prarenale epui­zate și îmbunătățesc starea psihi­că. Fruc­tele de Păducel pot extin­de vasele de sânge corona­re, ceea ce permite să cir­cule mai mult sânge prin organism. Acest lucru înseamnă un nivel mai ridicat de energie și mai multă vigilență. Când cor­pul este oxigenat cores­punză­tor, abilită­țile cognitive se îmbunătățesc, nivelul de energie crește și metabolismul poate func­­ționa la niveluri optime.

Întărește inima și vasele de sânge   

Fructele de Păducel exercită o gamă largă de ac­țiuni asupra inimii. Prin ingestia fructelor de Pădu­cel sub formă de pulbere, se constată o mai bună oxigenare a inimii, creșterea forței de con­tracție a muș­chiului cardiac, diminuarea inflamației celule­lor cardiace, revenirea inimii la dimensiunea nor­mală, precum și reducerea ritmului cardiac accele­rat și al palpitațiilor. De asemenea, prin ob­servații clinice, s-a constatat că fructele de Păducel previn infarctul miocardic, apără inima de leziu­nile cauza­te de restricția fluxului sanguin, îm­piedică agrega­rea trombocitelor, dilată vasele de sânge (scăzând astfel tensiunea arterială) și pro­tejează căptușeala vaselor de sânge.   

Calmează anxietatea, depresia și stresul

Cercetătorii turci au publicat în 2010 un studiu științific în care arată că pulpa și semințele de Pă­ducel posedă atât activități de calmare a sistemului nervos central, cât și efecte analgezice centrale și periferice. Aceste descoperiri susțin utilizarea fruc­telor integrale de Păducel pentru a trata stresul, nervozitatea, tulburările de somn și controlul dure­rii. Alte dovezi științifice menționează că fructele de Păducel echilibrează nivelurile hormonale, determinând ameliorarea simptomelor anxioase.

Reduce inflamația cronică

Inflamația cronică este una din cauzele majore ale bolilor care afectează persoanele vârstnice. Din fericire, fructele de Păducel dețin proprietăți anti­inflamatoare puternice, grație conținutului ridicat de antioxidanți activi, care elimină radicalii liberi, responsabili pentru daune la nivel celular. Anti­oxi­danții din fructele de Păducel interceptează și leagă radicalii liberi înainte ca aceștia să provoace daune.

Promovează sănătatea digestivă

Fructele de Păducel stimulează secreția sucului gastric și a bilei, ajutând astfel la digestia alimen­telor care stagnează în tractul gastro-intestinal, în special a celor bogate în grăsimi sau proteine. În plus, conținutul ridicat de fibre ajută la ameliorarea constipației și a balonării. Un studiu realizat pe animale, publicat în Journal of Food Medicine, a ajuns la concluzia că acțiunea antiinflamatoare și antioxidantă a Păducelului protejează împotriva colitei (inflamația colonului).    Alte dovezi științi­fice indică faptul că Păducelul poate ajuta la supri­marea infecțiilor intestinale, inclusiv a paraziților.

Combate ateroscleroza, colesterolul și trigliceridele

Un studiu de sinteză realizat de cercetătorii chi­nezi în anul 2020 constată că fructele de Păducel au redus semnificativ plăcile de ateroscleroză, co­leste­rolul și trigliceridele. Concluzia este că Pădu­celul, prin componentele sale bioactive (flavonoide și pro­cia­nidine oligomerice), posedă proprietăți cardio­protectoare și anti-aterosclerotice remar­ca­bile.

Îmbunătățește vederea

Fructele de Păducel sunt bogate în carotenoizi, vitamine, minerale și fitonutrienți, fapt ce le con­feră pro­prie­tăți regeneratoa­re pentru țesuturile din ochi. Aceste sub­stanțe fi­to­chimice ajută la men­­ținerea unei ve­deri mai să­nătoase, la preveni­rea formării catarac­tei, putând să înceti­nească evoluția de­ge­nerescenței maculare asociate vârstei.

Întinerește pielea

În cosmetică, fructele de Păducel sunt reco­man­date atât pentru uz intern (prin ingestia pulbe­rii mineralizate), cât și pentru uz extern, prin apli­carea unei măști care se obține din amestecul pul­berii mineralizate cu miere de albine sau cu albuș de ou. Ingredientele organice ale fructelor de Pă­ducel con­țin proprietăți antioxidante, antiinfla­matoare, cal­man­te și decongestionante, care se dovedesc utile pentru întinerirea țesuturilor pielii și ajută la vinde­carea leziunilor și inflamațiilor. Aplicarea măștilor cosmetice pe bază de pulbere mineralizată de Pă­ducel poate preveni îmbă­trâ­nirea pielii indusă de radiațiile UVB și promo­vează producția de proco­lagen de tip I.

Cum se ia pulberea din fructe integrale de Păducel

Pulberea din fructe integrale de Păducel este un produs românesc inovativ, natural 100%, fără adao­suri de substanțe chimice de sinteză. De obi­cei, se ia câte o linguriță plină (cca 5 g) de pul­bere, cu pu­țină apă, înainte cu 15 minute de me­sele principale. E recomandabil să se țină în gură, sub limbă, 5-10 minute, deoarece sub limbă se află una dintre cele mai vascularizate părți ale corpului omenesc.

Precauții și recomandări

Georgiana Căucean

Fructele integrale de Păducel sunt consumate de oameni și animale de mii de ani, fără a se consemna incidente semnificative privind efectele lor nega­tive. Totuși, noi nu recomandăm adminis­trarea pul­berii mineralizate din fructe integrale de Păducel co­piilor sub 12 ani, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează. Persoanele care iau me­dicamente alo­pate antihipertensive, anticoagulante și alte me­di­camente cardiovasculare trebuie să știe că pul­be­rea mineralizată din fructe integrale de Păducel crește eficiența acestor medicamente, efectul fiind cu­mulativ. Pentru a evita interferența dintre pulbe­rea din fructe integrale de Păducel și medicamentele alopate, se recomandă și un inter­val de timp de mi­nimum două ore între administrarea pulberii și cea a medicamentelor alopate.

GEORGIANA CĂUCEAN, consilier nutriţie, ALIMENTE GERIATRICE, Poiana Horea, tel. 0729/66.81.08 (L–V 9:00-18:00), e-mail: [email protected]; www.alimente-geriatrice.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian