– După ce s-a adresat parlamentelor câtorva dintre marile puteri ale lumii, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit luni, 4 aprilie, și în fața Senatului României. Care ar fi ideile cele mai importante cu care rămânem după discursul șefului statului vecin, greu încercat în aceste zile?
– Rostit chiar în ziua în care președintele Zelenski fusese la Bucea, scena uneia dintre atrocitățile operate de militarii ruși, discursul ne-a obligat să înțelegem, în sfârșit, că Putin poartă în Ucraina un război de nimicire națională, în mod deliberat și calculat, fapt demonstrat și de articolul unui politolog rus, publicat chiar de agenția oficială de știri RIA Novosti și citat de președintele Ucrainei. Documentul detaliază un plan pentru „de-ucrainizarea” și „de-europenizarea” Ucrainei, cerând chiar ștergerea numelui statului. Despre acest articol s-a vorbit prea puțin în mass-media de la noi, dar el poate fi consultat pe internet, pentru a înțelege „ce vrea Putin în Ucraina” (cum se tot întreabă unii): distrugerea identității naționale și supunere de tip sclavagist. Republica Moldova, ne-a amintit Zelenski, este și ea amenințată de Rusia, și de aceea trebuie apărată. În fața unei asemenea amenințări existențiale, sancțiunile trebuie să fie mult mai dure, a spus Zelenski, pentru a bloca finanțarea războiului. Cu alte cuvinte, nu mai este loc de menajamente și compromisuri – după cum a demonstrat și eșecul președintelui Macron de a obține „prin dialog” cu Putin evacuarea civililor din Mariupol. În sfârșit, am auzit în finalul discursului lui Zelenski ceea ce așteptam, ca români: angajamentul de a încheia, după război, un acord care să garanteze „protecția absolută și dezvoltarea plenară” a minorităților naționale din ambele state. Este o recunoaștere împlicită a politicii greșite, duse anterior de Kiev față de românii din Ucraina. Suferința are darul să smerească, la fel și bunătatea oferită necondiționat, cum este bunătatea românilor față de refugiații ucraineni. Prin forța argumentelor sale, președintele Zelenski a stabilit pe 4 aprilie un standard de comportament politic, pe care guvernanții României, ultimii din UE care au condamnat (palid) masacrul de la Bucea, deocamdată doar îl contemplă. De acum înainte, însă, orice gest al lor se cuvine evaluat în primul rând în perspectiva imaginilor nefardate de la Bucea, în speranța că vor fi și ei, într-un final, ca noi toți, „afectați emoțional”.
„Indolența și inconștiența guvernanților de la București l-au lăsat pe Orbán să-și construiască în Ardeal o feudă politică, aproape o enclavă”
– Premierul Viktor Orbán a câștigat confortabil alegerile parlamentare din Ungaria, desfășurate pe 3 aprilie. Chiar în primul discurs de după victorie, l-a atacat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, semn că nu va renunța la politica și retorica din ultimii ani. În ce fel afectează România vecinătatea cu un stat care urmează direcția trasată de Orbán? E un motiv de îngrijorare? Cum apreciați jocul UDMR, care e parte din guvernare, în acest context?
– Principalul motiv de îngrijorare îl constituie votul acordat de concetățenii noștri maghiari prietenului lui Putin și politicilor sale iliberale, în disprețul atrocităților din Ucraina și avertismentelor UE. Este semnul unei falii profunde, generată de indolența și inconștiența guvernanților de la București, care l-au lăsat practic pe Orbán să-și construiască în Ardeal, prin investiții din bani publici ungari, o feudă politică, aproape o enclavă. Sub ochii puterii corupte și amorale de la București, FIDESZ și-a impus controlul asupra mass-media de limbă maghiară și asupra UDMR, care a promovat constant legi și politici iliberale, după modelul Budapestei. Prezența UDMR în orice coaliție de guvernare este un pericol pentru democrație și o frână pentru reforme – dar și un indiciu că, în fundul sufletului, PSD și PNL nu sunt deranjate nici de iliberalism, nici de putinism. Nici un politician al actualei puteri nu a condamnat iliberalismul sau apropierea lui Orbán față de Putin – nici măcar după ce premierul Ungariei l-a declarat pe Zelenski adversarul său, rămânând fidel comanditarului atrocităților din Ucraina, care l-a și felicitat pentru victorie. Desigur, UDMR a evitat să justifice agresiunea lui Putin, dar liderii săi nu au contenit să îi ridice osanale lui Viktor Orbán. Ce va face însă UDMR dacă premierul Ungariei se va întoarce împotriva UE, care a decis să-l sancționeze deja financiar, sau dacă va dori să saboteze măsurile NATO de sprijinire a Ucrainei? Va încerca oare să saboteze politica euroatlantică a României, pentru a fi pe placul lui Orbán? Vom vedea, dar aproape sigur va favoriza consolidarea influenței Budapestei în Ardeal. Domnii Iohannis și Ciucă nu dau semne că ar fi preocupați de acest pericol și că ar fi interesați să-l contracareze. De altfel, Iohannis nu l-a condamnat niciodată pe Putin, doar războiul, ca și când acesta ar avea o existență autonomă! Din păcate, la noi, iliberalismul se practică, deși nu se afișează. Curentele subterane ale politicii românești par a fi mult mai periculoase decât rahitica sa fațadă.