– Au ocupat piața medicamentelor naturiste, surclasând plantele autohtone. În ce constă gloria lor? În ce zone ale sănătății funcționează? Vă propunem o trecere în revistă a celor mai utilizate plante orientale, împreună cu afecțiunile pe care le vindecă –
Toate civilizațiile lumii dispun de un tezaur milenar de cunoștințe privitoare la întrebuințarea cu folos a plantelor medicinale. Rășina, rădăcinile și florile unor vegetale de origine orientală se găsesc menționate în paginile Bibliei și, mai târziu, în scrierile profetului Mahomed. În secolul XXI, proprietățile lor curative nu-i mai preocupă exclusiv pe terapeuți, ci au devenit deja un subiect de maxim interes pentru cercetarea științifică. Efectele lor sunt mult mai bine cunoscute în prezent, datorită procedeelor moderne de extracție a principiilor active. Administrate în doze precise, calculate la miligram, ele constituie remedii demne de încredere, ce pot alina suferințele unor oameni chinuiți de boli grave, ca afecțiunile reumatice sau cancerul. Așadar, leacurile orientale n-ar trebui să ne lipsească niciodată din farmacia casei. Iată-le pe cele mai importante:
Șofranul, mirodenia divină
Staminele culese manual din florile de Șofran (Crocus sativus) sunt cel mai costisitor condiment din lume, întrucât, pentru a obține un kilogram, trebuie sacrificate până la 200.000 de flori. Fiind atât de prețios, i se atribuiau în antichitate puteri magice, era adus ofrandă zeilor și rezervat capetelor încoronate. În gastronomia orientală, este folosit pentru a da un gust rafinat orezului fiert, supelor și sosurilor, peștelui și fructelor de mare, dar și dulciurilor. Din fericire, cu doar un vârf de cuțit se pot condimenta patru porții de orez. Firele de șofran proaspete sunt fie zdrobite și amestecate cu apă, fie uscate în cuptor și apoi pisate. Tentați de profit, comercianții pun uneori în vânzare falsuri. De aceea, e bine de știut că staminele veritabile sunt colorate într-un portocaliu închis și au un gust dulce-amărui, în vreme ce surogatele se trădează prin nuanța lor roșiatică, aroma slabă și gustul mai dulce. Șofranul de bună calitate se vinde în cantități foarte mici și la prețuri variabile, dar în general ridicate – ex. Șofran pur, 1 g (Herbavit), Șofran ecologic, 0,5 g (Sonnentor).
Efecte
În ultimii ani, planta a fost intens studiată din perspectiva acțiunii ei terapeutice. Astfel, specialiștii au constatat că ea produce efecte antiinflamatorii și antioxidante, stimulează sistemul imunitar, scade nivelul tensiunii arteriale, susține buna funcționare a inimii și protejează creierul. Totodată, este capabilă să influențeze pozitiv starea de spirit, combătând stresul și anxietatea. O serie de studii recente i-au atestat eficiența ca antidepresiv natural, cu condiția de a se administra un extract cu concentrație adecvată (ex. Șofran extract (Vegavero), Saffron extract (PipingRock)). De asemenea, șofranul poate fi de ajutor și la diverse probleme ale pielii și mucoaselor. Iată o rețetă contra inflamațiilor cutanate: se pisează într-un mojar 10-20 de fire uscate de șofran și pulberea se amestecă apoi cu o linguriță de apă. Rezultă un concentrat cu care se vor tampona zonele afectate, pentru ameliorarea acneei, ca și a infecțiilor herpetice din cavitatea bucală.
Curcuma, rizomul popular
Împreună cu alte aproape o sută de specii, Curcuma (Turmericul) face parte din familia Zingiberaceae, fiind înrudită îndeaproape cu Ghimbirul. Asemenea lui, ea ascunde în pământ un rizom viguros, care îi servește ca depozit de nutrienți. Aceasta este de fapt partea utilă a plantei, considerată astăzi un superaliment. Curățați de coaja lor maronie și aspră, rizomii sunt fierți, uscați și în final măcinați, transformându-se într-o pulbere galben-aurie, cu aromă picantă și gust ușor iute – un ingredient nelipsit din diferitele combinații de curry. Patria Curcumei este India, care a rămas în continuare primul producător pe plan mondial, urmat de China, insula indoneziană Java și Peru. Mereu prezentă în preparatele specifice din țările Asiei de Sud și ale Orientului Mijlociu, Curcuma a cucerit între timp și restul planetei. Se apelează la ea pentru asezonarea orezului fiert, a omletei, a legumelor trase la tigaie sau gătite la cuptor, a supelor și mâncărurilor cu carne de pui, curcan sau vită, a murăturilor și a dresingurilor pentru salate. Iar în calitate de colorant natural, este introdusă curent în brânzeturi, iaurturi, înghețată, sucuri de portocale, sosuri și produse de patiserie.
Efecte
Medicina ayurvedică a descoperit valoarea curativă a plantei în urmă cu trei milenii și a folosit-o pentru a alina suferințele provocate de nenumărate boli. În zilele noastre, se cunoaște exact compoziția chimică a pulberii de turmeric: ea conține o serie întreagă de minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, fier, cupru, mangan, sodiu), vitamine (C, E, B2, B3, B6), uleiuri esențiale și fibre. Însă principala ei substanță activă este curcuminul, căruia i-au fost dedicate în decursul anilor nu mai puțin de 11.000 de studii. Acestea i-au confirmat pe deplin calitățile terapeutice, evidențiind faptul că el blochează înmulțirea bacteriilor și a virușilor, reduce febra, fluidifică secrețiile bronșice și calmează tusea, ajută ficatul să elimine toxinele din organism, contribuie la curățarea sângelui, normalizează nivelul colesterolului, activează circulația, previne formarea trombilor, anihilează radicalii liberi și dizolvă plăcile amiloide din creier, împiedicând astfel instalarea bolii Alzheimer. Este considerat cel mai puternic antiinflamator natural: experimentele au demonstrat că o doză suficient de mare de curcumin, administrată zilnic, timp de câteva luni, produce efecte ce echivalează cu 55% din rezultatul unui tratament cu prednison. De aceea, se recomandă utilizarea lui în afecțiunile articulare, pentru atenuarea inflamației și creșterea mobilității încheieturilor și a tendoanelor. Dar poate că cea mai importantă dintre proprietățile curcuminului este aceea de a stopa dezvoltarea tumorilor maligne și apariția metastazelor. Atenție, însă: nu urmați cura pe cont propriu, ci numai după ce ați cerut sfatul unui medic. Dozajul trebuie stabilit cu prudență, mai ales în cazul persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă sau ulcer, ca și al celor ce iau anticoagulante.
Chimenul negru – aurul faraonilor
Provenită din flora spontană a Indiei și intens folosită în medicina ayurvedică, planta s-a bucurat de o atenție specială în Egipt, unde a fost cultivată din vechime pe suprafețe însemnate, fiind supranumită „aurul faraonilor”. Într-adevăr, uleiul presat din semințele de chimen negru a fost descoperit de arheologi în camera mortuară a lui Tutankamon și se spune că marile frumuseți ale Egiptului antic, reginele Nefertiti și Cleopatra, l-ar fi întrebuințat în scopuri cosmetice. Chiar dacă se regăsesc pe raftul cu condimente din bucătăriile europene, micile semințe negre sunt totuși mai puțin prezente în rețetele noastre culinare decât în cele din Asia, Orientul Mijlociu, Turcia și Grecia, unde ele sunt măcinate și utilizate frecvent, la asezonarea mâncărurilor, de multe ori luând locul piperului.
Efecte
În același timp, Chimenul negru are o însemnătate realmente uriașă ca plantă medicinală, fiind un puternic remediu revitalizant și calmant, stimulent și tonic general. Stimulează sistemul imunitar, însă fără a-l presa: acțiunea lui este adaptogenă, imunomodulatoare și, datorită acestui fapt, poate fi prescris inclusiv pacienților cu boli autoimune (spre deosebire de Echinacea, de exemplu). Multe studii realizate cu participarea unor suferinzi de astm bronșic, rinită alergică și neurodermită îi recunosc deja eficiența în combaterea alergiilor de diverse tipuri. Efectele lui antiinflamatoare și bronhodilatatoare sunt benefice în răceală și gripă, sinuzită sau bronșită. Poate fi administrat cu rezultate excelente la diferite tulburări și probleme apărute pe tractul digestiv, fie că este vorba de un disconfort stomacal, colici abdominale (la bebeluși), diaree, paraziți intestinali, hemoroizi, hepatitele B și C (Chimenul stimulează producția de interferon natural), iar recent s-a descoperit că reușește să distrugă bacteria Helicobacter pylori, responsabilă pentru declanșarea ulcerului gastric. Reglează pofta de mâncare și metabolismul, putând da o mână de ajutor în dietele de slăbit. Scade nivelul glicemiei și al colesterolului (în special al celui „rău” LDL), împiedică formarea de calculi renali, reduce tensiunea arterială, îmbunătățește memoria și previne instalarea temutelor boli Alzheimer și Parkinson. Extern, uleiul de Chimen negru se poate utiliza ca tratament pentru psoriazis, eczeme, infecții fungice sau acnee. Totodată, întărește firul de păr și unghiile, hidratează pielea, estompează ridurile și elimină petele pigmentare. Aplicațiile pe piele oferă de asemenea protecție împotriva mușcăturilor de căpușe – nu numai la oameni, ci și la câini, pisici sau cai – ex. Ulei de chimen negru (HerbaSana), Ulei de chimen negru presat la rece (Solaris), Ulei bio de chimen negru (Pronat), Ulei de chimen negru presat la rece (Herbavit).
Tămâia, implicată în lupta cu cancerul
Rășina arborelui de Tămâie nu servește doar la fumigații liniștitoare. Utilizarea sa în scopuri medicale constituie una dintre cele mai vechi forme de terapie consemnate în istoria umanității. În antichitatea greacă, Hipocrate se entuziasma de succesele obținute cu ajutorul ei în calmarea durerilor și vindecarea afecțiunilor respiratorii. Iar marea fitoterapeută germană din secolul XII, călugărița benedictină Hildegard von Bingen, era, de asemenea, pe deplin convinsă de proprietățile analgezice ale tămâii. De atunci până astăzi, valorificarea ei în practica medicală s-a diversificat și multiplicat continuu. În prezent, ea este implicată chiar și în lupta cu cancerul, deoarece studiile au dovedit că, spre deosebire de citostatice, Tămâia atacă selectiv celulele maligne, lăsând neatinse țesuturile sănătoase. La pacienții reumatici, ameliorează semnificativ durerile, reduce inflamația, sporește mobilitatea articulațiilor și capacitatea de efort. În cazul durerilor provocate de contuzii sau luxații, sunt recomandate compresele: se sfărâmă un bulgăraș sau doi de tămâie, se pun în ulei pentru câteva zile, după care uleiul este strecurat, se îmbibă în el o pânză curată și se așează pe locul afectat. Administrată intern, tămâia protejează ficatul împotriva acțiunii substanțelor toxice și a virușilor, stopează evoluția hepatitei cronice spre ciroză și reduce dimensiunea chisturilor hepatice neoperabile, stimulează funcția de filtrare a rinichilor, determinând o scădere a valorilor creatininei și ureei, dizolvă calculii renali și previne formarea lor din nou, coboară treptat nivelul glicemiei la diabeticii care sunt încă noninsulinodependenți, elimină excesul de secreții bronșice și ușurează respirația bolnavilor de astm sau emfizem pulmonar, normalizează colesterolul și trigliceridele, îmbunătățește irigația sangvină a mușchiului cardiac, crește elasticitatea și rezistența vaselor de sânge, împiedicând inflamarea lor și apariția trombilor. Însă Tămâia acționează și în planul sănătății mentale: îmbunătățește tonusul psihic, combate depresia și anxietatea, consolidează memoria și ameliorează coordonarea motorie la pacienții cu scleroză multiplă.
Smirna, darul biblic
Alături de Tămâie, și Smirna face parte din ofrandele despre care Biblia ne povestește că au fost aduse pruncului Iisus de magii de la Răsărit. Este o rășină parfumată, obținută prin crestarea scoarței unui arbore ce crește în peninsula arabă și pe coasta de est a continentului african. Datorită mirosului deosebit de plăcut, se întrebuințează frecvent la fumigații sau la ceremonii religioase.
Efecte
Proprietățile antimicrobiene și antiparazitare ale acestui tip de rășină au fost remarcate încă din timpuri străvechi. Egiptenii întrebuințau uleiul de smirnă la îmbălsămarea mumiilor, iar medicina tradițională l-a utilizat ca remediu contra leziunilor și a infecțiilor, deoarece reduce inflamația, calmează durerile, distruge germenii patogeni și favorizează cicatrizarea rănilor. Sub formă de tinctură sau unguent, smirna este recomandată pentru tratarea inflamațiilor gingiei sau ale mucoasei bucale – și, de altfel, ea se găsește inclusă în compoziția unor paste de dinți și ape de gură. Iar cu infuzia preparată din 3-4 boabe de Smirnă, ținute jumătate de oră într-un pahar de apă clocotită, se pot face frecții la membre, pentru activarea circulației deficitare.
Pelinul, doctoria amară
Denumirea științifică a Pelinului – Artemisia absinthium – provine de la zeița vânătorii din mitologia greacă, Artemis, căreia îi era consacrată planta. Principala ei substanță activă este artemisinina, a cărei descoperire i-a adus cercetătoarei chineze Tu Youyou, în anul 2015, premiul Nobel pentru fiziologie și medicină, întrucât acest compus vegetal a devenit ingredientul de bază al unui preparat farmaceutic extrem de eficient împotriva malariei, cu ajutorul căruia au putut fi salvate milioane de vieți omenești. În prezent, specialiștii Institutului Max-Planck din Potsdam studiază posibilitatea utilizării artemisininei în tratarea leucemiei, ca și în combaterea virusului SARS-CoV-2.
Efecte
Însă, dincolo de ceea ce se petrece în sferele înalte ale științei, Pelinul ne este cunoscut prin tradiție ca o plantă de leac, ce poate fi culeasă de pe câmp sau cultivată în grădină, pentru alinarea diverselor noastre suferințe trupești. Cu o lingură de flori și tulpini uscate, lăsate 5-10 minute la infuzat în 250-300 ml de apă clocotită, se prepară un ceai care, pe lângă efectul său diuretic, stimulează digestia, elimină paraziții intestinali, balonările și arsurile gastrice, servind de asemenea ca adjuvant contra bolii Crohn și a hepatitei. Cei cărora gustul li se pare prea amar au posibilitatea să-l îndulcească, adăugându-i puțină miere. Se pot face cure de maximum 3 săptămâni, cu precizarea că infuzia nu se bea cu cana, ci se ia doar câte o înghițitură la fiecare sfert de oră. În doze mai mari, planta devine toxică, riscând să provoace crampe, vărsături și chiar insuficiență renală. Același ceai se utilizează sub formă de comprese puse pe răni sau arsuri, pentru a le preveni infectarea și a ajuta la o cicatrizare mai rapidă. Iar compresele cu ulei de pelin calmează zonele afectate de înțepături de insecte, urticarie sau alergii cutanate.
Menta, un elixir înviorător
Efecte
Dintre principiile active conținute în frunzele de Mentă, cel mai important este mentolul, un ulei eteric care, întins pe piele, produce instantaneu o senzație de răcorire, activând totodată irigația sangvină. Întrebuințat în inhalații, el desfundă nasul, dilată bronhiile și calmează tusea. Tocmai din acest motiv, este prezent în numeroase preparate (soluții sau alifii) pentru tratarea răcelilor.
Aplicat pe tâmple, alungă durerea de cap, iar odinioară, când doamnele sensibile aveau obiceiul să leșine des, exista mereu la îndemână un flaconaș cu mentol, care le ajuta să se repună pe picioare.
Pe lângă aceasta, frunzele de Mentă au proprietăți antispastice și reglează digestia. Ele produc și un efect înviorător, deoarece stimulează în același timp activitatea creierului (însă moderat, fără a crea o stare de nervozitate). Iată cum vă preparați o infuzie înviorătoare, aromată și plăcută la gust: turnați 200 ml de apă clocotită peste o linguriță de frunze proaspete sau uscate, acoperiți vasul pentru 20 de minute, apoi strecurați. Se pot bea una sau două căni zilnic.