Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru IOANA T., F.AS nr. 1507: „Cum să scap de țiuitul din urechi?”

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bol­nav) și obiective (sesizate atât de pa­cient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stă­tătoare, ci un simp­tom în cazul unor tulburări func­ționale, de diferite tipuri și localizari, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, an­xietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsa­tile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neurosenzorială (slă­birea auzului), vertij, tulbu­rări de echi­libru, grețuri, vărsă­turi și trans­pirații. Stresul, hiper­ten­siu­nea arterială, insuficiența circu­la­torie vertebro-bazilară, dia­betul zaharat sau expunerea la zgo­mot și intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant în de­clan­șarea acufenelor și tulbu­ră­rilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei din spondilo­za cervicală modifică activitatea spontană a căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cer­vicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor simpto­matice în cazul unui sindrom de coloană cervicală este bun (dis­pariția sau atenuarea zgomo­te­lor), însă fără tratament, cu cât perioada de evo­luție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Tra­tamentul tinitusului este complex, adesea indivi­dualizat, și se poate schematiza astfel: exerciții fizice, aplicații locale calde (lumină infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical.

Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitami­ne­le B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, admi­nis­trare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cere­brală – ceai Fares) și Passiflora sau Valeriană (2×1 tabletă/zi). Este utilă aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept spray (aerosol salin, 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mușețel). „Ocnasept” poate fi comandat la tel. 0722/20.27.36; 0722/73.52.72 sau e-mail: [email protected]

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Tatăl meu suferă de gută” (Răspuns pentru SIMINA – București, F. AS nr. 1505)

Carmen Ponoran

Pentru tratamentul gutei vă recomand ca tatăl dumneavoastră să urmeze o cură gemoterapică. Extractele gemoterapice cu acțiune antiinfla­ma­toare și uricozurică (de reducere a acidului uric) sunt: Extractul din muguri de Frasin, Extractul din sevă de Mesteacăn, care se pot asocia cu Tinctura de Ceai de Jawa (cu puternică acțiune uricozurică). Pentru reducerea durerilor articulare, cura se va completa cu Extract din mlădițe de Cimișir, alter­nativ cu Extract din muguri de Coacăz-negru și Extract din muguri de Jneapăn. De administrat în primele 2 luni, Extract din mlădițe de Cimișir (în prima lună), apoi Ex­tract din muguri de Coacăz-ne­gru și Extract din sevă de Mestea­căn (dimineața), Extract din mu­guri de Jneapăn și Extract din muguri de Frasin (la prânz) și Tinctură de Ceai de Jawa (după-amiaza). Se poate continua cura cu administrarea de întreținere a complexului gemoterapic Poly­gemma 14 – Articulații detoxifiere (cu efect antiin­flamator și uricozuric) și apoi relua schema anteri­oară de 2-3 ori pe an. Multă sănătate îi doresc!

O primăvară cu speranță în pace!

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila În slujba brăilenilor și nu numai din 1897 Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Îmi apar pete albe pe mâini și pe picioare” (Răspuns pentru AURELIA – Bacău, F. AS nr. 1506)

Ion Bobaru

La finalul întrebării dvs. adresate revistei For­mu­lei AS, spuneți: „Dar mă gândesc și la cauza ascunsă a acestei manifestări, probabil legată de o circulație defectuoasă”. Da, circulația de­fi­citară are asemenea simp­tome: pete albe pe mâini și pe picioare, care apar dacă stați mai mult timp în picioare și care, dacă frecați cu putere pie­lea, acestea dispar, dar reapar ime­diat; sen­zația de picioare gre­le se ma­nifestă dacă stați picior peste picior sau mâini grele, când le țineți prea mult lăsate pe lângă corp.

Ar putea fi și o cauză de na­tură cardiacă. În acest caz, se im­pune și un control la un medic cardiolog. Dacă este doar o pro­blemă de circulație periferică deficitară, sunt benefice, ca trata­mente integrative, pe lângă me­dicația clasică, și medicamentele obținute din plante.

Pentru uz intern vă prezint câteva plante medi­cinale pe care le puteți folosi sub formă de ceaiuri, tincturi sau vinuri: iarba de saschiu, boboci florali de salcâm japonez, fructe de castan sălbatic și frunze de ginkgo biloba.

Ceaiurile și tincturile se pot folosi simple sau în amestec. Farmacia Fal­tis are un mix de tincturi din aceste plante. Preparatul se numește Veno­trof.

Pentru uz extern se pot folosi un­guente cu extracte moi de castane, salcâm japonez și pulbere de tesco­vină. Se poate prepara în casă unguentul prin două metode:

Metoda 1. 100 ml de tinctură de plantă, obţi­nută după metoda clasică, se evaporă la foc mic într-un vas emailat sau din inox, până se obţine un extras siropos de consistenţa mierii. Când încă este cald, se adaugă 50 g untură topită, obţinută din slă­nină de porc, 30 g margarină şi aproximativ 10 ml ulei de floarea-soarelui. Se ia de pe foc şi se con­tinuă omogenizarea până la răcire. Un unguent de calitate superioară se obţine dacă înlocuim 10 g din cantitatea de margarină cu 10 g de lanolină (aceasta se poate pro­cu­ra din farmaciile care au labo­rator). Farmacia Faltis are lano­lină pe stoc.

Tinctura se obține din 2 linguri plantă uscată și măcinată groscior, lăsată la macerat timp de 10 zile, cu 100 ml de alcool alimentar sau alt produs spirtos obținut prin dis­tilare, în gospodărie.

Metoda 2. 4 linguri de plantă uscată și măci­nată fin se lasă în contact cu 4 linguri de alcool con­centrat de 95 de grade, timp de 24 de ore. Separat, se topesc împreună 50 g de untură de porc, 30 g margarină şi 10 ml de ulei de floarea-soarelui. Un un­guent de calitate super­ioară se obţine dacă înlocuim 10 g din cantitatea de margarină cu 10 g de lanolină. Unguentul rezultat se amestecă cu plan­ta ţinută în contact cu alcoolul. Se fierbe la foc mic aproximativ 15 minute, pentru evaporarea al­coolului, şi se filtrează cât este cald.

Farmacia Faltis are pe stoc plantele menționate mai sus pe care le cultivă în grădina proprie sau le culege din flora spontană.

Dacă nu aveți în casă asemenea plante sau nu vă pricepeți să le procesați, puteți face comandă la Farmacia Faltis.

Sunt necesare: nume, prenume, adresă, număr de telefon. Livrarea se face prin Fan Courier/ Poșta Română, cu plata ramburs la primirea coletului.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Caut un remediu pentru ulcer varicos” (Răspuns pentru GHEORGHE R., F. AS    nr. 1509)

Ulcerul varicos este una dintre multiplele afec­țiuni cronice care nu poate fi vindecată cu medicamente. Cea mai bună dovadă este un caz descris în Formula AS: ma­ma medicului șef dermatolog din Alba Iulia era programată pentru ampu­tarea piciorului. Infirmiera care o îngri­jea nu mai putea să suporte miro­sul pes­tilențial emanat de piciorul în putre­facție. În 3 luni, a fost complet vindecată cu argila „ALGO”; cură internă asociată cu cataplasme cu argilă. Pentru informații suplimentare vă stau la dispoziție la tel. 0788/23.38.73, la fel și specialista în pansarea rănilor, Liana Bota (tel. 0751/03.28.24.)

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Fac infecţii urinare repetate” (Răspuns pentru CLARA V., F. AS nr. 1505)

Doamnă Clara, în primul rând trebuie să faceţi o reformă alimentară radicală. Scoateţi definitiv din alimentaţie tot ce înseam­nă carne de porc şi deri­vate, unt şi smântână. Toate lactatele ce le mâncaţi să fie degresate, iar carnea albă (pa­săre sau peşte) s-o consumați o dată pe lună. Regimul alimentar trebuie să vă fie preponderent vegetarian! De la lobodă, ştevie şi spanac nu a făcut nimeni, nicio­dată, nici diabet, nici hipertensiune, nici infecţii urinare din două în două luni. Trebuie să luaţi un Extract de Pro­polis glico­lic, concentraţie 40% 1/2 linguriţă seara, înainte de culcare – o perioadă lungă de timp. Practicaţi postul de 24-72 de ore, consumând numai „supă depura­tivă” şi apă plată sau ceai, adică timp de 24-72 de ore, nu mâncaţi nimic în afară de supă. Fără pâine, fără mămăligă. Beţi multă apă plată sau ceai neîn­dulcit.

Cum se prepară „supa depurativă”? Într-un litru de apă se pun: o ceapă roşie mai mare (sau două mai mici), tăiate în bucăţi; 2-3 frunze mari de varză, tăiate în bucăţi mai mici şi 2-3 părţi aeriene verzi (tulpină + frunze verzi) de ţelină, tot aşa, mărunţite. Se lasă totul să fiarbă la foc mic 30 de minute, se stre­coară, iar din zeama strecurată se fac 3 porţii de aprox. 250 ml. Fiecare porţie se bea în locul mese­lor principale, după ce, în prealabil, s-a stors şi zea­ma unei lămâi mari sau a două mai mici. La porţia de „supă depura­tivă” de seară se poate adăuga şi o lingură de Argilă, care poate fi administrată separat, folosind ca lichid 1/3 din doza de supă. Dacă acest tratament nu aduce rezultatele dorite, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian