Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ce ne spune pulsul despre starea inimii

-   În anumite perioade, se observă constant că frecvența cardiacă este prea mare. Cum recunoaștem această anomalie și în ce fel putem întări pompa sistemului nostru circulator? –

Foto: Shutterstock – 2

Inima reacțio­nea­­ză prompt: când suntem îndrăgostiți sau când transpirăm din pri­cina efortului la jogging, ea bate mai re­pede. Fiindcă în situații ca acestea, organismul are nevoie de o porție suplimentară de energie – și o primește cu fiecare contracție a inimii, care trimite sângele în artere, pentru a aproviziona optim toate celulele corpului cu cantitatea nece­sară de oxigen și nutrienți. În împrejurări spe­ciale, precum cele amintite mai sus, pulsul se accelerează, însă de obicei fără ca noi să ne dăm seama de modificarea frecvenței lui.

O metodă simplă de verificare

Când pulsul se menține în permanență la valori crescute, situația devine periculoasă. Studiile clinice evidențiază faptul că la oamenii care prezintă acest simptom, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare se situează la un nivel ridi­cat. Pentru a stabili dacă inima depune eforturi intense, trebuie măsurat pulsul în stare de repaus. Puneți arătătorul și degetul mijlociu de la o mână pe încheietura celeilalte și simțiți cum zvâcnește artera. Numărați bătăile timp de 15 secunde, apoi înmulțiți numărul cu 4, iar rezultatul va reprezenta pulsul dvs. în repaus. La adulții sănă­toși, el este mai mic de 80. Dacă depășește acest prag, medicul cardiolog va trebui să investigheze cauza.

Rolul exercițiului fizic

Cei ce au o frecvență cardiacă prea mare în stare de repaus pot în­cer­ca s-o aducă la normal prac­ticând un sport de rezistență. Programul ideal de antrenament prevede câte 45 de minute de trei ori pe săptămână. Susținut cu consecvență, exercițiul fizic for­tifică mușchiul inimii, astfel încât fie­care contracție a sa va reuși să trimită în corp, prin sistemul circulator, o cantitate mai mare de sânge. Aceasta va determina o diminuare treptată a nu­mărului de bătăi ale cordului în repaus și, implicit, amplificarea stării dvs. de bine.

Mișcarea constituie un element important al stilului de viață sănătos, totuși nu este singurul. Pe lângă renunțarea la fumat și scăderea consu­mului de cafea, o dietă „prietenoasă” cu inima va contribui, de asemenea, la revenirea pulsului în limitele normale. Pentru aceasta este indispen­sabilă prezența anumitor minerale în alimentația dvs.: calciul (care se gă­sește în lactate, varză și broccoli), potasiul (în soia, avocado, roșii, banane, citrice, prune, dar și în somon), fier (în legumele verzi: spanac, broccoli, varză de Bru­xelles, salată, pătrunjel, fasole verde). Nu trebuie să vă lipsească nici acizii grași Omega-3 (în sardine, ton, macrou, somon, alune, semințe de in, ulei de măsline), antioxidanții și    fito­estrogenii (surse: cerealele integrale) și fibrele (conținute în mere, piersici, caise, struguri, kiwi).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian