Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cum reacționăm corect la urgențele medicale

- Fie că vă aflați în propria locuință sau afară din casă, rănirile și accidentările se pot petrece într-o secundă. Iată câteva dintre cele mai frecvente – și ce trebuie să faceți dacă aveți ghinionul să vi se întâm­ple astfel de lucruri –

Arsuri

Foto: Shutterstock – 2

Dacă v-ați provocat arsuri sau opă­reli pe supra­fețe mici de piele, ar trebui să răcoriți ime­diat zona, ținând-o sub un jet de apă rece timp de 15-20 de mi­nute. Important: temperatura apei n-are voie să fie foarte scă­zută (între 16 și 20 de grade). După aceea, leziunile se acoperă cu o compresă sterilă și un bandaj așezat lejer sau cu o bucată de pânză foarte curată, pentru a preveni infectarea. În cazul când arsurile se întind pe suprafețe mai mari, sunați urgent la 112 și renunțați la răcorirea leziunilor, deoa­rece există pericolul de a provoca o hipotermie persoanei afectate.

Intoxicații

Acestea se pot produce în numeroase moduri. De exemplu, copiii înghit detergenți sau adulții confundă medicamentele. Ca regulă generală, este necesar un apel la 112. Important: se interzice să pro­vocați voma. În schimb, persoana afectată poate bea un pahar cu apă. Lichidele carbonatate nu sunt potrivite, fiindcă pot declanșa reacții chimice în stomac. N-ar trebui să se bea nici lapte – el ajută, dimpotrivă, la trecerea mai rapidă a substanțelor toxice în sânge.

Tăieturi

Rănile mici ar trebui lăsate să sângereze câteva secunde, deoarece astfel se elimină impuritățile, ca și agenții patogeni. Cei ce doresc să se asigure că leziunile nu se vor infecta le pot curăța suplimentar sub un jet de apă, tratându-le apoi cu un dezin­fectant (procurat de la farmacie). La sfârșit, prote­jați-le cu un plasture sau un bandaj. Dacă tăietura este mai adâncă sau sângerează abundent, ar trebui să cereți ajutorul unui medic. Acesta poate coase, eventual, marginile plăgii cu un fir de sutură.

Contuzii

Căzăturile intervin pe neașteptate: când spălați geamurile sau vă plimbați cu bici­cleta, chiar și când lucrați în gră­dină. Din fericire, în majoritatea cazurilor, ele produc efecte minore, cum ar fi vânătăile, respectiv con­tu­ziile ușoare. În asemenea situa­ții, este indicat să răcoriți locurile dureroase, pentru a calma senzația de durere. Puteți între­buința în acest scop o pungă cu gel de răcire, cum­părată de la farmacie și ținută un timp la con­ge­lator. Înfășurați-o într-un prosop și puneți-o 15 mi­nute pe zona afectată.

Sufocări

Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat măcar o dată să înghită greșit o îmbucătură și să aibă senzația că nu mai poate res­pira. Deseori, un acces de tuse pu­ter­nică desprinde și îndepărtează corpul străin, care obstrucționează căile respi­ra­torii. Însă, atunci când proble­ma nu se rezolvă astfel, iar cel în cauză riscă să se sufoce, se poate recurge la așa-numita manevră    Heim­lich. Ea constă în aplicarea repetată a unei compresii pe ab­domen, pentru activarea muș­chiu­lui diafragmatic, în vederea dislocării corpului străin ce blo­chează traheeea. Contracția diafragmei îl va împinge în sus, readucându-l în cavitatea bu­cală. Pentru executarea manevrei, salvatorul se pla­sea­ză în spatele victimei, o înconjoară cu un braț și îi așează pumnul puțin deasupra ombilicului, totodată înclinându-i ușor corpul în față. Pune apoi cealaltă mână peste pumn și trage brusc înapoi și în sus, după care lovește energic cu podul plmei între omoplați. Procedura se utilizează de până la cinci ori, făcând de fiecare dată o scurtă pauză, pentru a verifica starea persoanei accidentate.

Când este necesar un apel la serviciul de urgență?

Când aveți de-a face cu accidentări sau afec­țiuni care amenință viața pacientului, trebuie să sunați imediat la numărul 112. Printre urgențele medicale ce necesită inter­venție neîn­târ­ziată se numără: stările de confuzie sau pierdere a cunoș­tinței, dispneea (dificultatea de respirație) acută, șocul anafilactic, sîngerările abundente și necon­trolate, ca și acci­dentările solda­te cu fracturi des­chise sau plăgi de di­mensiuni mari. Din aceeași categorie fac parte și tulbu­ră­rile de vedere sau lim­baj și/sau scăderea subită a forței musculare, res­pectiv paralizia (deci simptome ce semnalează de­clan­șarea unui accident vascular cerebral), precum și durerile violente la nivelul pieptului, abdome­nului și/sau al spatelui, care indică un infarct mio­cardic.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian