- Fie că vă aflați în propria locuință sau afară din casă, rănirile și accidentările se pot petrece într-o secundă. Iată câteva dintre cele mai frecvente – și ce trebuie să faceți dacă aveți ghinionul să vi se întâmple astfel de lucruri –
Arsuri

Dacă v-ați provocat arsuri sau opăreli pe suprafețe mici de piele, ar trebui să răcoriți imediat zona, ținând-o sub un jet de apă rece timp de 15-20 de minute. Important: temperatura apei n-are voie să fie foarte scăzută (între 16 și 20 de grade). După aceea, leziunile se acoperă cu o compresă sterilă și un bandaj așezat lejer sau cu o bucată de pânză foarte curată, pentru a preveni infectarea. În cazul când arsurile se întind pe suprafețe mai mari, sunați urgent la 112 și renunțați la răcorirea leziunilor, deoarece există pericolul de a provoca o hipotermie persoanei afectate.
Intoxicații
Acestea se pot produce în numeroase moduri. De exemplu, copiii înghit detergenți sau adulții confundă medicamentele. Ca regulă generală, este necesar un apel la 112. Important: se interzice să provocați voma. În schimb, persoana afectată poate bea un pahar cu apă. Lichidele carbonatate nu sunt potrivite, fiindcă pot declanșa reacții chimice în stomac. N-ar trebui să se bea nici lapte – el ajută, dimpotrivă, la trecerea mai rapidă a substanțelor toxice în sânge.
Tăieturi
Rănile mici ar trebui lăsate să sângereze câteva secunde, deoarece astfel se elimină impuritățile, ca și agenții patogeni. Cei ce doresc să se asigure că leziunile nu se vor infecta le pot curăța suplimentar sub un jet de apă, tratându-le apoi cu un dezinfectant (procurat de la farmacie). La sfârșit, protejați-le cu un plasture sau un bandaj. Dacă tăietura este mai adâncă sau sângerează abundent, ar trebui să cereți ajutorul unui medic. Acesta poate coase, eventual, marginile plăgii cu un fir de sutură.
Contuzii
Căzăturile intervin pe neașteptate: când spălați geamurile sau vă plimbați cu bicicleta, chiar și când lucrați în grădină. Din fericire, în majoritatea cazurilor, ele produc efecte minore, cum ar fi vânătăile, respectiv contuziile ușoare. În asemenea situații, este indicat să răcoriți locurile dureroase, pentru a calma senzația de durere. Puteți întrebuința în acest scop o pungă cu gel de răcire, cumpărată de la farmacie și ținută un timp la congelator. Înfășurați-o într-un prosop și puneți-o 15 minute pe zona afectată.
Sufocări

Fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat măcar o dată să înghită greșit o îmbucătură și să aibă senzația că nu mai poate respira. Deseori, un acces de tuse puternică desprinde și îndepărtează corpul străin, care obstrucționează căile respiratorii. Însă, atunci când problema nu se rezolvă astfel, iar cel în cauză riscă să se sufoce, se poate recurge la așa-numita manevră Heimlich. Ea constă în aplicarea repetată a unei compresii pe abdomen, pentru activarea mușchiului diafragmatic, în vederea dislocării corpului străin ce blochează traheeea. Contracția diafragmei îl va împinge în sus, readucându-l în cavitatea bucală. Pentru executarea manevrei, salvatorul se plasează în spatele victimei, o înconjoară cu un braț și îi așează pumnul puțin deasupra ombilicului, totodată înclinându-i ușor corpul în față. Pune apoi cealaltă mână peste pumn și trage brusc înapoi și în sus, după care lovește energic cu podul plmei între omoplați. Procedura se utilizează de până la cinci ori, făcând de fiecare dată o scurtă pauză, pentru a verifica starea persoanei accidentate.
Când este necesar un apel la serviciul de urgență?
Când aveți de-a face cu accidentări sau afecțiuni care amenință viața pacientului, trebuie să sunați imediat la numărul 112. Printre urgențele medicale ce necesită intervenție neîntârziată se numără: stările de confuzie sau pierdere a cunoștinței, dispneea (dificultatea de respirație) acută, șocul anafilactic, sîngerările abundente și necontrolate, ca și accidentările soldate cu fracturi deschise sau plăgi de dimensiuni mari. Din aceeași categorie fac parte și tulburările de vedere sau limbaj și/sau scăderea subită a forței musculare, respectiv paralizia (deci simptome ce semnalează declanșarea unui accident vascular cerebral), precum și durerile violente la nivelul pieptului, abdomenului și/sau al spatelui, care indică un infarct miocardic.