– Venirea zilelor calde agravează simptomele bolii –
Această boală de piele frecventă și greu de vindecat se manifestă prin puseuri în cursul cărora apar, în anumite zone ale corpului, pete de culoare roșie, care, adeseori, zemuiesc și provoacă mâncărimi. În momentul de față, nu există un tratament definitiv pentru ea, dar cele câteva recomandări de mai jos vă pot ajuta să o țineți în frâu.
Binefacerile soarelui

* Razele solare sunt un remediu excelent împotriva psoriazisului. Stați zilnic între 15 și 30 de minute afară: primele efecte pozitive ar trebui să apară în mai puțin de 6 săptămâni. Psoriazisul se caracterizează printr-o îngroșare a pielii și printr-o inflamație declanșată de celulele imunitare, limfocitele T, prezente în epidermă. Expunerea pielii la soare blochează activitatea acestor limfocite, adică producerea substanțelor numite citokine, răspunzătoare de persistența și de auto-întreținerea leziunilor.
* Vara, protejați-vă, totuși, zonele bolnave ale pielii de arșița soarelui, cu ajutorul unei creme solare cu indice ridicat sau cu ecran total.
Binefacerile băilor
* Faceți o baie caldă, adăugând în apă puțin ulei vegetal. O baie prelungită înmoaie leziunile dure (cu strat cornos îngroșat) și calmează mâncărimile, dar poate și să usuce pielea, agravând pruritul. Stați 10 minute în apă și adăugați câteva lingurițe de ulei vegetal pentru o bună hidratare a pielii.
* Pentru calmarea mâncărimilor, turnați în apa de baie puțin oțet. Acest remediu tradițional este eficient, chiar dacă nu se știe cu exactitate de ce. Acidul acetic pe care-l conține oțetul omoară bacteriile și, conform unei teorii, psoriazisul poate fi agravat prin infecțiile bacteriene.
* Ovăzul fin măcinat este și el eficient împotriva mâncărimilor. Dar puteți utiliza produse speciale pe bază de ovăz, pe care le găsiți la farmacie. Dacă nu, preparați-vă singuri pudra, mărunțind fulgii obișnuiți de ovăz în mixer, înainte de a-i introduce în apa de baie.
Hidratarea pielii

* De îndată ce ieșiți din apă, câtă vreme pielea este încă udă, ungeți-vă corpul cu o cremă hidratantă. Aplicați un strat gros pe plăcile de psoriazis, pentru a preveni formarea fisurilor, surse de eventuale infecții. Evitați loțiunile care se absorb prea repede și optați pentru o cremă consistentă. Alegeți un preparat cu uree, care ajută la eliminarea scuamelor.
* Încercați o cremă pe bază de mușețel. Printre alte virtuți, această plantă reduce inflamațiile și calmează pielea cu scuame. Cereți informații la o farmacie cu produse naturale.
* Ungeți plăcile cu câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai, de mai multe ori pe zi. Acest remediu liniștește mâncărimile și are un efect emolient. Verificați dacă nu sunteți alergici, testând uleiul pe o suprafață mică de piele. Trebuie să știți că uleiul de arbore de ceai poate provoca o hipersensibilitate la soare.
* Pentru înmuierea pielii și îndepărtarea scuamelor, apelați la vaselină. Aplicați-o în straturi pe zonele iritate, de câte ori este necesar.
* Dacă aveți în casă o aloe vera, rupeți o frunză și aplicați seva de câteva ori pe zi pe plăcile cu prurit. Aloe vera are compuși anti-inflamatori, iar seva conține lactat de magneziu, care calmează mâncărimile. Dar puteți cumpăra de la farmacie gel de aloe vera.
O alimentație bogată în ulei
* Amestecați o linguriță de ulei de semințe de in în cereale, iaurt sau alte alimente pe care le consumați pe parcursul zilei. Bogat în acizi grași Omega-3, acest ulei contribuie la inhibarea unei substanțe chimice din organism, numită acid arahidonic, care favorizează inflamațiile și poate agrava simptomele psoriazisului. Uleiul de semințe de in poate fi toxic, dacă e rânced sau expus la lumină. Fiți, deci, atenți la condițiile de conservare.
* Peștii grași (somon, sardine, macrouri) sunt surse excelente de Omega-3. Consumați-i cel puțin o dată pe săptămână.
* Plinul de acizi grași polinesaturați îl puteți face și înghițind capsule cu ulei de pește (200-300 mg, de 3-4 ori pe zi, după mese). În cantitate mare, însă, uleiul de pește poate fluidiza sângele, așa că este mai bine să cereți părerea medicului de familie dacă luați deja un anticoagulant, cum ar fi aspirina.
Nu puneți mâna!
* Nu vă scărpinați. Cea mai mică leziune cutanată poate agrava simptomele, cu riscul de a prelungi puseurile.
* Bărbații care au plăci de psoriazis pe față trebuie să folosească un aparat de ras electric. Rasul cu mâna – chiar dacă e ușor – provoacă o abraziune a pielii care poate extinde leziunile sau poate provoca puseuri noi. Aceeași recomandare este valabilă pentru cei sau cele care se rad pe picioare sau la subsuori.
Îngrijirea pielii capului

* În caz de psoriazis pe pielea capului, procurați-vă șampoane adaptate, pe bază de gudron de huilă, de exemplu. Începeți cu o utilizare zilnică, apoi de două ori pe săptămână – alternativ cu un șampon obișnuit – când simptomele încep să regreseze. Pentru un efect maximal, așteptați 10 minute înainte să vă clătiți.
* Faceți o listă cu șampoanele care vă convin. Când terminați un flacon, treceți la o altă marcă și așa mai departe. Alternarea șampoanelor permite limitarea adaptării pielii capului la un anumit produs și păstrarea eficienței acestuia.
* Optați pentru o tunsoare scurtă, care facilitează aplicarea produsului, aerisește pielea capului și favorizează acțiunea benefică a ultravioletelor.
Combaterea stresului
* Practicați regulat o activitate fizică pentru înlăturarea stresului, unul din factorii declanșatori – sau agravanți – ai puseurilor de psoriazis. Mergeți zilnic 30 de minute pe jos și veți fi surprinși de cât de bine vă veți simți după acest mic, dar excelent exercițiu pentru „primenirea” gândurilor.
* Completați cu un exercițiu de relaxare mentală – meditație sau respirație profundă. Câteva minute pe zi sunt suficiente.
CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI?

Psoriazisul evoluează în puseuri urmate de perioade de remisie. Localizările cele mai frecvente sunt genunchii, coatele și pielea capului. Stresul, o infecție sau anumite medicamente pot declanșa un puseu de psoriazis.
De evitat!
Expunerea la razele solare (UVA și UVB) este utilă în tratarea psoriazisului, dar evitați saloanele de bronzat. Fototerapia trebuie făcută sub supravegherea unui dermatolog, după niște reguli foarte stricte, pentru a evita efectele secundare ale ultravioletelor.
Când consultați medicul?
La primul puseu, iar ulterior, de câte ori erupția acoperă o suprafață mare de piele. Sau dacă apare pe palme ori pe tălpi. Consultați medicul și dacă constatați semne de infecție – puroi sau cruste gălbui – pe piele. Psoriazisul este însoțit uneori și de dureri ale articulațiilor; această patologie, numită artrită psoriazică, necesită supraveghere medicală.