Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ACNEEA

– Îi priește căldura și se întinde pe obraz ca pecinginea. Cel mai important medicament e răbdarea –

Foto: Dreamstime – 2

Din toate timpurile, femeile, indiferent de vârstă, și-au dorit să-și păstreze pros­pețimea și tonusul unui ten frumos și sănătos. Pentru aceasta au folosit un întreg arsenal de produse, naturale sau chimice, unele susținute prin­tr-o reclamă exagerată, care au provocat și reac­ții nedorite, din cauza conținutului în substanțe iritante, antibiotice, hormoni etc., reco­man­date fără un diagnostic precis, ducând la uscarea tenului, coșuri, ridări, umflături sau mâncărimi.

Pielea rămâne sănătoasă și frumoasă, suplă și hidratată datorită excreției de sebum. La insuficiență de sebum, pielea devine prea uscată, iar la exces devine prea grasă. Folosind tratamente natu­riste, se poate păstra un ten curat, o oglindă fi­delă, ce va reflecta un orga­nism sănătos, fizic și psihic, cu o viață ordonată, plină de sa­tisfacții și împli­niri.

Acneea este cea mai frecventă boa­lă de piele, care constă din inflamarea purulentă a unui foli­cul de păr seba­ceu, însoțită de o secreție exagerată a glandelor se­bacee (coșuri).    Apare în zone cu mare acumulare de glande se­bacee (pe față, frunte, nas, bărbie, gât, umeri, piept, spate sau brațe).

La început apare un punct alb, când țesutul de sub epidermă se umple cu sebum, iar după combi­nare cu pigmenții din piele și cu praf din exterior apar punctele negre, acele coșuri pline cu grăsime. Numite și comedoane, ele sunt depuneri excesive de sebum, care astupă porii dilatați, iar prin apă­sare, curge o substanță sub formă de filete grăsoa­se. Deși este considerată o boală a adolescenței, acneea poate să apară la orice vârstă, afectând atât tinerii, cât și adulții.

Acneea este mai frecventă în perioada puber­tății, după vârsta de 14-15 ani, la trecerea de la co­pilărie la maturitate (acneea juvenilă sau vulgară), când glandele sebacee din piele încep să se multi­plice, fiind stimulate de prezența în plasma sangui­nă a testosteronului și a androsteronului. La fete, acneea este determinată de dezechilibrul dintre estrogeni și progesteron; dacă predomină progeste­ronul, acneea este mai pronunțată.

La sfârșitul pubertății, acneea poate să dispară, cel mai târziu la împlinirea vârstei de 30 de ani.

După ieșirea din pubertate, tinerele și femeile mature pot suferi de acnee rozacee, apărută în zilele premergătoare ciclului menstrual. Afecțiunea este mai frecventă la femeile care iau pilule con­traceptive, gravide și la menopauză.

Printre factorii care favorizează apariția acneei pot fi amintiți: predispoziția ereditară, stresul, aler­giile, poluanții industriali, expunerea exagerată la soare, viață dezorganizată, cu igienă necorespun­zătoare, alimentație bogată în grăsimi hidrogenate, cărnuri, conserve, produse zaharate rafinate, condi­mente iuți, folosirea incorectă a produselor cos­metice, mai ales a fardurilor și a cremelor pe bază de bismut și mercur, consumul de contraceptive orale și a unor medicamente de sinteză (cortico­steroizi, antiepileptice).

Frecvență mare a bolii se constată la persoane cu pielea grasă, dezechilibre hormonale, cicluri menstruale neregulate, constipație, prezența can­didozelor și variații mari ale pH-ului organis­mului (prea acid sau alcalin).

Există profesii, cum ar fi cele care necesită ex­punerea la gaze toxice și prafuri (mineri, mecanici) sau la căldură excesivă, care creează condiții pen­tru formarea acneei profesionale.

Acneea rozacee apare printr-o roșeață perma­nentă, în jurul nasului și al bărbiei, mai frecventă la persoane cu pielea deschisă la culoare. Treptat, se formează vezicule (bășicuțe cu lichid), provo­cate de afecțiuni gastrointestinale, constipații cro­nice și secreții excesive de sebum.

Cauzele acneei rozacee sunt legate de: consu­mul unor alimente (condimente, cofeină, alcool, băuturi fierbinți), stări de stres, exerciții fizice intense, mediul extern, cu vânt, ploaie, radiații so­lare intense, umidi­tate excesivă. La început apar niște vinișoare sau umflături roșii, care se extind pe față, fiind urmate de creș­terea și deformarea nasului.

În afară de acneea juve­nilă și ro­zacee, mai pot exista alte forme (ac­nee gastrică, he­patică, intestinală și nervoasă).

Tratamente cu plante

Foto: Shutterstock

Pe lângă preparatele antibiotice, dezinfectante, autovaccin și hor­mo­nale se folosesc, cu succes, multe plan­te medicinale, aplicate într-un tra­tament de lungă durată.

În consumul intern se utilizează:

* Infuzie de urzică vie, luată o dată pe săptămână, pentru efecte de purificare a sângelui.

* Infuzie din rădăcini de păpădie, folosită încă din vechime pentru întreținerea frumuseții tenului.

* Infuzie de urzică vie, luată o dată pe săptămână, pentru efecte de puri­ficare a sângelui.

* Infuzie din frunze de frasin, cu acțiuni antiinflamatoare, cicatri­zante și diuretice.

* Decoct din rădăcini de ci­coare sau brusture (2-4 linguri la 1 litru de apă).

* Macerat din rădăcini de pă­pădie: 1 lingură macerată timp de 12 ore în 250 ml apă rece, se fier­­be 1-2 minute și se bea dimi­neața, fracționat în 2 reprize.

Toate acestea se consumă îna­inte de cele 3 mese princi­pale, eventual cu adaos de Bitter sue­dez (o lingură).

Tratamente externe

* Spălarea locurilor afectate cu infuzie sau decoct concentrat din scoarță de stejar, rădăcini de nalbă-mare, flori de gălbenele, cu adaos a 6 lin­guri de oțet de mere; după uscarea tenului, se tamponează pielea cu tinctură de propolis 15%.

* Spălarea pielii cu decoct din amestec, în părți egale, de mușețel, gălbenele, trei-frați-pătați, coada-șoricelului. Se fierbe 4-5 minute, se infu­zează 20 de minute și se spală de 3-4 ori pe zi.

* Tamponări cu felii de roșii, frunze zdrobite de măcriș, suc proaspăt de varză, suc de struguri și Bitter suedez.

* Comprese cu macerat din petale de trandafir roșu, în apă clocotită, timp de 2 zile; după filtrare se adaugă o ceașcă de oțet și se aplică pe față cu un tampon de vată.

* Comprese cu macerat din rădăcini de hrean în oțet, timp de 10-14 zile; se aplică timp de 10 minute pe zona afectată, dimineața și seara.

* Comprese cu tinctură din flori de gălbenele. Se diluează cu apă fiartă și răcită (1:10).

* Băi locale cu aburi, cu decoct din mușețel, flori de fân și paie de ovăz, efectuate de 2 ori pe zi, dimineața și seara, repetate timp de minimum 7 zile.

* Cataplasme calde cu efecte antiinflamatoare și antiseptice din: frunze fierte de praz sau varză, bulbi de ceapă fiartă, felii de castraveți, drojdie de bere cu lapte.

* Cataplasme cu pastă preparată dintr-o lin­gură miere + 1 cățel de usturoi pisat + 1 ceșcuță cu apă caldă, puse pe zona afectată timp de 1 minut, pe o bucată de tifon.

* Ungerea, seara, la culcare, cu suc de usturoi, bogat în compuși sulfonați care dizolvă cheratina.

* Masaje cu alifie de gălbenele sau mușețel.

* Măști cosmetice cu macerat din ridichi rase, puse în oțet de mere, aplicate timp de 10 minute, dimineața și seara, pe fața umezită în prealabil, după care se spală tenul cu apă fierbinte și apoi cu apă rece.

* Măști cu miere de albine, aplicate săptă­mâ­nal, având rol dezinfectant, antibacterian și de vin­decare a petelor roșii.

Apiterapie

Se recomandă un tratament cu acneol (preparat apicol) și cu alifie de propolis 20%, aplicate de 2 ori pe zi pe locurile afectate, timp de 2-3 săptămâni pe lună. Intern, se recomandă 3-4 lingurițe de po­len pe zi.

Regimul alimentar

Va începe cu 1-2 zile de repaus alimentar, con­sumând numai lichide sub formă de sucuri din to­mate, sfeclă roșie, struguri, portocale, pentru a rea­liza purificarea digestivă. Urmează un regim con­trolat, luând dimineața, la micul dejun, câte 2 lin­guri de tărâțe cu grâu germinat. În restul zilei, se recomandă consumul de zarzavaturi, legume crude (morcov, țelină, pă­trun­jel, sfeclă roșie, spanac, varză, praz, lăptucă, tomate), suc proas­păt de varză (1 pahar pe zi, timp de 3 săptămâni), suc de spanac, fiert sau crud (200-300 g pe zi), suc de orz, macerat de orez. Se completează regimul cu carne slabă (pasăre, pește), ulei ve­getal, drojdie de bere (2-3 linguri pe zi), pâine integrală, grâu germinat, iaurt, brânză proaspătă de vaci, alune, fruc­te proaspete, caise, piersici, struguri proaspeți (250 g di­mi­neața și 500 g la prânz), sucuri naturale de fructe, apă de bună calitate (minimum 8 pahare pe zi).

Cura cu vitamine (A, complexul B) și aplicarea loțiunii cu acid retinoic (vitamina A acidă) reduc secreția de sebum și elimină acneea în 3-5 săp­tă­mâni. Eficiente sunt suplimentele nutritive cu crom picolinat, zinc, seleniu, sulf și rezorcină.

Se vor evita produsele care stimulează secreția glandelor sebacee: grăsimi animale, carne grasă, mezeluri, afumături, vânat, conserve, prăjeli, car­tofi prăjiți, brânzeturi fermentate, cașcavaluri, mar­ga­rină, sare, condimente iuți, vinete, dulciuri con­centrate, ciocolată, înghețată, cafea, alcooluri tari, băuturi acidulate și tutun.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian