– Îi priește căldura și se întinde pe obraz ca pecinginea. Cel mai important medicament e răbdarea –
Din toate timpurile, femeile, indiferent de vârstă, și-au dorit să-și păstreze prospețimea și tonusul unui ten frumos și sănătos. Pentru aceasta au folosit un întreg arsenal de produse, naturale sau chimice, unele susținute printr-o reclamă exagerată, care au provocat și reacții nedorite, din cauza conținutului în substanțe iritante, antibiotice, hormoni etc., recomandate fără un diagnostic precis, ducând la uscarea tenului, coșuri, ridări, umflături sau mâncărimi.
Pielea rămâne sănătoasă și frumoasă, suplă și hidratată datorită excreției de sebum. La insuficiență de sebum, pielea devine prea uscată, iar la exces devine prea grasă. Folosind tratamente naturiste, se poate păstra un ten curat, o oglindă fidelă, ce va reflecta un organism sănătos, fizic și psihic, cu o viață ordonată, plină de satisfacții și împliniri.
Acneea este cea mai frecventă boală de piele, care constă din inflamarea purulentă a unui folicul de păr sebaceu, însoțită de o secreție exagerată a glandelor sebacee (coșuri). Apare în zone cu mare acumulare de glande sebacee (pe față, frunte, nas, bărbie, gât, umeri, piept, spate sau brațe).
La început apare un punct alb, când țesutul de sub epidermă se umple cu sebum, iar după combinare cu pigmenții din piele și cu praf din exterior apar punctele negre, acele coșuri pline cu grăsime. Numite și comedoane, ele sunt depuneri excesive de sebum, care astupă porii dilatați, iar prin apăsare, curge o substanță sub formă de filete grăsoase. Deși este considerată o boală a adolescenței, acneea poate să apară la orice vârstă, afectând atât tinerii, cât și adulții.
Acneea este mai frecventă în perioada pubertății, după vârsta de 14-15 ani, la trecerea de la copilărie la maturitate (acneea juvenilă sau vulgară), când glandele sebacee din piele încep să se multiplice, fiind stimulate de prezența în plasma sanguină a testosteronului și a androsteronului. La fete, acneea este determinată de dezechilibrul dintre estrogeni și progesteron; dacă predomină progesteronul, acneea este mai pronunțată.
La sfârșitul pubertății, acneea poate să dispară, cel mai târziu la împlinirea vârstei de 30 de ani.
După ieșirea din pubertate, tinerele și femeile mature pot suferi de acnee rozacee, apărută în zilele premergătoare ciclului menstrual. Afecțiunea este mai frecventă la femeile care iau pilule contraceptive, gravide și la menopauză.
Printre factorii care favorizează apariția acneei pot fi amintiți: predispoziția ereditară, stresul, alergiile, poluanții industriali, expunerea exagerată la soare, viață dezorganizată, cu igienă necorespunzătoare, alimentație bogată în grăsimi hidrogenate, cărnuri, conserve, produse zaharate rafinate, condimente iuți, folosirea incorectă a produselor cosmetice, mai ales a fardurilor și a cremelor pe bază de bismut și mercur, consumul de contraceptive orale și a unor medicamente de sinteză (corticosteroizi, antiepileptice).
Frecvență mare a bolii se constată la persoane cu pielea grasă, dezechilibre hormonale, cicluri menstruale neregulate, constipație, prezența candidozelor și variații mari ale pH-ului organismului (prea acid sau alcalin).
Există profesii, cum ar fi cele care necesită expunerea la gaze toxice și prafuri (mineri, mecanici) sau la căldură excesivă, care creează condiții pentru formarea acneei profesionale.
Acneea rozacee apare printr-o roșeață permanentă, în jurul nasului și al bărbiei, mai frecventă la persoane cu pielea deschisă la culoare. Treptat, se formează vezicule (bășicuțe cu lichid), provocate de afecțiuni gastrointestinale, constipații cronice și secreții excesive de sebum.
Cauzele acneei rozacee sunt legate de: consumul unor alimente (condimente, cofeină, alcool, băuturi fierbinți), stări de stres, exerciții fizice intense, mediul extern, cu vânt, ploaie, radiații solare intense, umiditate excesivă. La început apar niște vinișoare sau umflături roșii, care se extind pe față, fiind urmate de creșterea și deformarea nasului.
În afară de acneea juvenilă și rozacee, mai pot exista alte forme (acnee gastrică, hepatică, intestinală și nervoasă).
Tratamente cu plante
Pe lângă preparatele antibiotice, dezinfectante, autovaccin și hormonale se folosesc, cu succes, multe plante medicinale, aplicate într-un tratament de lungă durată.
În consumul intern se utilizează:
* Infuzie de urzică vie, luată o dată pe săptămână, pentru efecte de purificare a sângelui.
* Infuzie din rădăcini de păpădie, folosită încă din vechime pentru întreținerea frumuseții tenului.
* Infuzie de urzică vie, luată o dată pe săptămână, pentru efecte de purificare a sângelui.
* Infuzie din frunze de frasin, cu acțiuni antiinflamatoare, cicatrizante și diuretice.
* Decoct din rădăcini de cicoare sau brusture (2-4 linguri la 1 litru de apă).
* Macerat din rădăcini de păpădie: 1 lingură macerată timp de 12 ore în 250 ml apă rece, se fierbe 1-2 minute și se bea dimineața, fracționat în 2 reprize.
Toate acestea se consumă înainte de cele 3 mese principale, eventual cu adaos de Bitter suedez (o lingură).
Tratamente externe
* Spălarea locurilor afectate cu infuzie sau decoct concentrat din scoarță de stejar, rădăcini de nalbă-mare, flori de gălbenele, cu adaos a 6 linguri de oțet de mere; după uscarea tenului, se tamponează pielea cu tinctură de propolis 15%.
* Spălarea pielii cu decoct din amestec, în părți egale, de mușețel, gălbenele, trei-frați-pătați, coada-șoricelului. Se fierbe 4-5 minute, se infuzează 20 de minute și se spală de 3-4 ori pe zi.
* Tamponări cu felii de roșii, frunze zdrobite de măcriș, suc proaspăt de varză, suc de struguri și Bitter suedez.
* Comprese cu macerat din petale de trandafir roșu, în apă clocotită, timp de 2 zile; după filtrare se adaugă o ceașcă de oțet și se aplică pe față cu un tampon de vată.
* Comprese cu macerat din rădăcini de hrean în oțet, timp de 10-14 zile; se aplică timp de 10 minute pe zona afectată, dimineața și seara.
* Comprese cu tinctură din flori de gălbenele. Se diluează cu apă fiartă și răcită (1:10).
* Băi locale cu aburi, cu decoct din mușețel, flori de fân și paie de ovăz, efectuate de 2 ori pe zi, dimineața și seara, repetate timp de minimum 7 zile.
* Cataplasme calde cu efecte antiinflamatoare și antiseptice din: frunze fierte de praz sau varză, bulbi de ceapă fiartă, felii de castraveți, drojdie de bere cu lapte.
* Cataplasme cu pastă preparată dintr-o lingură miere + 1 cățel de usturoi pisat + 1 ceșcuță cu apă caldă, puse pe zona afectată timp de 1 minut, pe o bucată de tifon.
* Ungerea, seara, la culcare, cu suc de usturoi, bogat în compuși sulfonați care dizolvă cheratina.
* Masaje cu alifie de gălbenele sau mușețel.
* Măști cosmetice cu macerat din ridichi rase, puse în oțet de mere, aplicate timp de 10 minute, dimineața și seara, pe fața umezită în prealabil, după care se spală tenul cu apă fierbinte și apoi cu apă rece.
* Măști cu miere de albine, aplicate săptămânal, având rol dezinfectant, antibacterian și de vindecare a petelor roșii.
Apiterapie
Se recomandă un tratament cu acneol (preparat apicol) și cu alifie de propolis 20%, aplicate de 2 ori pe zi pe locurile afectate, timp de 2-3 săptămâni pe lună. Intern, se recomandă 3-4 lingurițe de polen pe zi.
Regimul alimentar
Va începe cu 1-2 zile de repaus alimentar, consumând numai lichide sub formă de sucuri din tomate, sfeclă roșie, struguri, portocale, pentru a realiza purificarea digestivă. Urmează un regim controlat, luând dimineața, la micul dejun, câte 2 linguri de tărâțe cu grâu germinat. În restul zilei, se recomandă consumul de zarzavaturi, legume crude (morcov, țelină, pătrunjel, sfeclă roșie, spanac, varză, praz, lăptucă, tomate), suc proaspăt de varză (1 pahar pe zi, timp de 3 săptămâni), suc de spanac, fiert sau crud (200-300 g pe zi), suc de orz, macerat de orez. Se completează regimul cu carne slabă (pasăre, pește), ulei vegetal, drojdie de bere (2-3 linguri pe zi), pâine integrală, grâu germinat, iaurt, brânză proaspătă de vaci, alune, fructe proaspete, caise, piersici, struguri proaspeți (250 g dimineața și 500 g la prânz), sucuri naturale de fructe, apă de bună calitate (minimum 8 pahare pe zi).
Cura cu vitamine (A, complexul B) și aplicarea loțiunii cu acid retinoic (vitamina A acidă) reduc secreția de sebum și elimină acneea în 3-5 săptămâni. Eficiente sunt suplimentele nutritive cu crom picolinat, zinc, seleniu, sulf și rezorcină.
Se vor evita produsele care stimulează secreția glandelor sebacee: grăsimi animale, carne grasă, mezeluri, afumături, vânat, conserve, prăjeli, cartofi prăjiți, brânzeturi fermentate, cașcavaluri, margarină, sare, condimente iuți, vinete, dulciuri concentrate, ciocolată, înghețată, cafea, alcooluri tari, băuturi acidulate și tutun.