Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru ȚINCUȚA C. – Onești, jud. Bacău, F. AS nr. 1461: „Mă dor picioarele, dar doar în poziția culcat”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă, ați făcut o descriere destul de bună a suferinței dvs., ceea ce mă îndeamnă să cred că aveți diagnosticul neuropatie periferică.

Neuropatia poate fi acută (debut rapid, de scurtă durată) sau cronică (de­but mai lent, durată mai lungă). Poate fi mononeuropatie (afectarea unui singur nerv) sau polineuropatie (afectarea mai multor nervi). În cazul dvs., probabil este vorba de polineu­ro­patie senzi­tivă, fiindcă elementele motorii și auto­nome par să lipsească din descriere.

Cauzele neuropatiei periferice:

* Cauză idiopatică (fără cauză cunos­cută).

* Diabet zaharat (de departe, cea mai frecventă cauză, cu riscuri mari, inclusiv ulcere și amputare).

* Medicamentele prescrise pentru HIV sau cancer pot cauza neuropatie.

* Dietă incompletă – deficit de vitamină B1, B6, B12, E sau acid folic.

* Toxine – cum ar fi insec­ticide sau metale grele.

* Cancer.

* Alcool – în exces, este toxic pentru sistemul nervos.

* Traumatisme – lovituri sau tăieturi ale nervului.

* Infecții – sifilis, zona zoster, lepră, HIV, boală Lyme, pot duce la neuropatie.

* Boli autoimune – lupus eri­tematos, artrită reumatoidă, scle­rodermie.

* Boli inflamatorii – sarcoi­doză, boală celiacă.

* Boli de rinichi – duc la dezechilibre electrolitice sau acu­mularea de toxine

* Boli moștenite – cum ar fi Ataxia Friederich sau boala Charcot-Marie-Tooth.

Simptome:

* Senzații de amorțeală, furnicături, înțepături, arsuri, junghiuri, căldură, durere.

* Hipersensibilitate – durere excesivă la atin­gerea ușoară a unor obiecte (haine, de pildă).

Aceste senzații tind să fie mai intense noaptea, în repaus, atunci când glicemia este ridicată și să se amelioreze la mers, așa cum ați sesizat și dvs.

Complicații:

* Traumatisme și ulcere, arsuri și degerături, infecții.

* Iritabilitate și nervozitate (din cauza lipsei somnului).

* Depresie și tendințe suicidale (din cauza in­tensității și a perseverenței simptomelor).

Posibile abordări naturiste:

* Controlul glicemiei este esențial pentru cei cu diabet zaharat, căci reduce riscul de dezvoltare a neuropatiei. Este bine că pacienții să-și respecte regimul și tratamentul recomandat de medicul spe­cialist.

* Încetarea fumatului.

* Consumul moderat sau deloc al alcoolului.

* Exercițiul fizic – îmbunătățește starea psihică. Se recomandă cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână.

* Dieta sănătoasă, cu multe legume și vege­tale, cereale, lactate (cu grăsime redusă), pește, carne de pasăre. Eliminați alimentele rafinate (foar­te prelucrate) din dietă și mâncați în porții mici, ceea ce ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

* Suplimentele alimentare ce conțin vitaminele D, E și B.

* Acidul alfa-lipoic este un bun antiinflamator.

* Tehnici de relaxare, inclusiv cele din dome­niul yoga, meditației, Qi Kung, Tai Chi.

* Băile de picioare în apă călduță (aproape de temperatura camerei) și masajul local. Atenție, pen­tru că mulți pacienți cu neuropatie au o lipsă de sensibilitate, este precaut să măsoare tempe­ratura apei cu un termometru!

* Plante medicinale – ulei de primulă (Oenethera blennis), ceai de sunătoare (Hypericum perforatum), ardei iute (Capsicum annum).

* Stimularea electrică transcutanată și ionto­fo­reza sunt tehnici folosite cu succes. Seamănă, într-un fel, cu băile galvanice. Prin aceste tehnici, curenți electrici sunt transmiși prin corp și pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cei care au stimulatoare cardiace vor trebui să anunțe medicul înainte de a face aceste proce­duri. Curenții pot interfera cu funcțiile stimulatorului.

* Acupunctura – este o metodă excelentă pen­tru tratarea neuropatiei diabetice. Lucrările pe care le-am publicat atât în țară, cât și în străinătate, au demonstrat eficacitatea acestei metode de trata­ment. Acupunctura echilibrează energiile organis­mului.

* Homeopatia – este o altă metodă excelentă. Medicamente precum – Arse­nicum album, Aurum metalli­cum, Capsicum, Causticum, Cu­prum me­tallicum, Hyperi­cum – ar putea fi de folos. Însă, un tratament individualizat adu­ce beneficii mai mari.

* Nu umblați niciodată des­culți în casă, căci vă puteți ac­cidenta, fără a vă da seama.

* Verificați-vă zilnic mâi­nile și picioarele (în ultimul caz, cu o oglindă înclinată – pentru a verifica dacă au apărut probleme nesesizate).

* Protejați-vă mâinile cu mănuși de bucătărie, atunci când gătiți.

* Purtați încălțăminte adec­­­vată – mai lată decât laba piciorului, confecționată din ma­­teriale moi, căptușite in inte­rior cu branțuri, pentru a evita traumatismul din timpul mer­sului.

* Rugați-vă. Este din ce în ce mai evident fap­tul că, în zi­lele noastre, ne lipsește „mișca­rea sufle­tească”. Prin mișcare sufletească, vreau să numesc acea dorință lăuntrică de a ne conecta la instanța divină, pentru a dobândi pacea lăuntrică.

Neuropatia periferică poate avea multe cauze, aproape toate grave. Consultați urgent medicul, de îndată ce vă bănuiți de această problemă!

Vă urez succes!

Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro

„Fiul meu are stomatită de ani de zile” (Răspuns pentru SANDA – Craiova, F. AS nr. 1517)

Carmen Ponoran

Pentru că afecțiunea fiului dvs. (stomatită ul­cero-membranoasă) recidivează de ani de zile, fără a se găsi un trata­ment care să ducă la vindecare, iar forma de manifestare este foarte agresivă (îl împiedică să mănânce) și este asociată cu halenă, ceea ce l-a făcut să nu mai socializeze, vă înțeleg și teama de a nu intra în depresie. Tratamentul local nu mai poate, în acest caz, să rezolve stomatita, de aceea vă propun admi­nistrarea unor extracte gemoterapice, cu acțiune de reducere a inflamației, a infecției bacteriene și fungice, care persistă la nivelul cavității bucale. Se recomandă o cură de 3 luni, cu Extract din muguri de Arin negru, Extract din mlădițe de Afin, Extract din mlădițe de Cimișir, Extract din muguri de Ulm, Extract din mlădițe de Lemn câinesc și Extract din muguri de Nuc. Extractul din mlădițe de Cimișir, cu puternică acțiune de reducere a inflamației, se va administra doar în prima lună de tratament, o dată pe zi, ulterior fiind înlocuit cu Extractul din muguri de Arin negru, în următoarele două luni de zile, tot o administrare pe zi. Celelalte extracte ge­mo­terapice – Afinul, Ulmul, Nucul și Lemnul câi­nesc – se vor administra pe parcursul celor 3 luni de tratament gemoterapic, tot o dată pe zi, păstrând o distanță de aprox. 2 ore în administrarea lor, pe rând, unul câte unul. Datorită vechimii și agresi­vității afecțiunii, am propus administrarea a mai multor gemoterapice, la intervale scurte de timp în cursul zilei și pentru 3 luni de zile. Extractele ge­mo­te­rapice se vor dilua în 20-30 ml de apă, pentru o utilizare facilă, fără durere locală. Sper ca această cură gemoterapică să poată rezolva stomatita și ha­lena. Ar trebui ulterior urmată și o cură de întărire a imunității organismului. Multă sănătate!

„Se poate scăpa definitiv de un angiom, în cazul unui copil?” (Răspuns pentru ANDREEA – București, F. AS nr. 1517)

Doamnă Andreea, homeopatia este metoda tera­peutică cu care se poate obține vindecarea în multe situații în care tratamentul clasic nu are soluții. Du­pă cum ați constatat, cauterizarea nu a dus la vin­decare și hemangiomul a revenit în numai câteva luni de zile. Vă propun să ne contactați la Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie (email: [email protected]) și o să vă putem reco­manda un medic homeopat care are experiență în tratarea hemangioamelor. Numai bine!

ELENA SPÂNU – specialist în medicină complementară, aparatură electromedicală și nutriție, cabinet ”Lacrima naturii”, București, tel. 0744/87.01.94

„Tatăl meu are sechele după o operație la vezica urinară” (Răspuns pentru DANIELA – Brașov, F. AS nr. 1517)

Dragă Daniela, ținând cont că tatăl dvs. a avut această intervenție chirurgicală la vezica urinară, trebuie să aibă mare grijă la hidratare. Să consume minimum 2,5 litri de lichid pe zi, infuzie preparată din următoarele plante: cimbrișor de câmp, ore­gano, codițe de cireșe, coada-calului, trais­ta-cio­banului, mătase de porumb. Acțio­nea­ză ca dezinfectant și anti­inflama­tor. O altă necesitate: să go­lească ve­zica frec­vent, să nu lase să se adu­ne prea mul­tă urină.

Din tratamentele naturiste folosite în practica medicală a cabinetului nos­tru, care sunt din Finlanda, reco­mand Antibi (antibiotic natural), 10 zile pe lună, Mycelcaps (distruge celulele canceroa­se din corp și ajută celulei sănătoase să lupte cu celulele infla­mate din corp) și tinctura Agaricus, care ajunge foarte repede în vezică și vindecă țesuturile lezate de acolo. Atenție la alimentație! Tatăl dvs. să nu consume alimente acide, cum ar fi carnea, sucuri aci­dulate, brânzeturi fermentate, mezeluri, zahar procesat. Este bine să înlocuiască zahărul cu mierea de albine. Recomand acest tratament și aceste res­tric­ții alimentare, minimum trei luni, după care vă recomand să repetați investigațiile, să observați îm­bu­nătățirile și regenerarea organismului. Nu vă pier­­deți speranța! Există cazuri care ajung în cabi­net în fază gravă și doar după prima lună de trata­ment încep să învingă boala, iar după scurt timp, sunt declarați vindecați! Pentru noi este o bucurie imensă atunci când vine pacientul cu analize per­fecte, după 2-3 luni de tratament. Aștept și analizele dumneavoastră după ce urmați pașii recomandați!

Vă doresc însănătoșire grabnică!

(Pentru întrebări sau nelămuririri, mă puteți contacta la tel.0744/87.01.94)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian