Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

– Chiar dacă începutul verii invită la vacanță, România nu ia pauză de la veștile bune. Cultura, inovația, tehnologia și sportul continuă să țină sus ștacheta pentru țara noastră. Iar dacă printre aceste știri apar și unele dătătoare de speranță din zona administrativă, atunci chiar avem motive să începem vara cu toate pânzele sus –

O româncă, în elita cercetării în tehnologie

Cercetătoarea clujeancă Daniela Rus, care activează în cadrul prestigioasei universități ame­ricane MIT (Massachusetts Institute of Technology), a fost nominalizată de publicația „The Boston Globe” în selectul „Top 50 Tech Power Players”, cei mai buni profesioniști din lu­me, în domeniul tehno­logiei. Specialiștii publi­ca­ției americane au apreciat în mod deosebit progresele făcute de echipele coor­do­nate de Daniela Rus în sfe­ra inteligenței artificiale, a antreprenoriatului și a teh­ni­cii de calcul. Daniela Rus, care a fost consilier pe ști­ință și tehnologie la Casa Albă, în timpul preșe­dintelui Donald Trump, deține trei poziții-cheie în cadrul MIT: profesor de inginerie electrică și știința computerelor, director al Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială și pro­de­can pentru Cercetare al Colegiului „Schwarz­man” pentru Tehnică de Calcul. Daniela Rus este, totodată, director al programului de Inteligență Artificială al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, USA Air Force – MIT AI Accelerator program.

Nou succes la Cannes: Alexandru Belc, premiu pentru regie

Alexandru Belc a câștigat, zilele trecute, premiul pentru regie la secțiunea „Un Certain Regard” de la Cannes, cu filmul „Metronom”. Pelicula aduce în prim-plan povestea generației din România anilor ’70, o perioadă în care românii trimiteau scrisori la Europa Liberă, la emisiunea muzicală a lui Cornel Chiriac, „Metronom”. „Un Certain Regard” este una dintre cele mai importante distincții oferite în ca­drul Festivalului de Film de la Cannes. În trecut, alți doi regizori români au fost recompensați cu prestigiosul premiu: Cristi Puiu, pentru „Moartea dom­nului Lăzărescu”, și Cristian Nemescu, pentru „Ca­lifornia Dreamin’”. Filmul lui Belc îi are în dis­tribuţie pe Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri.

Mașina viitorului, proiectată la Cluj

Firma Newcar4future, finanțată de Voicu Oprean, fondator al unei im­por­tante companii clujene de IT, a lan­sat de curând un specta­culos concept de mașină electrică. Proiec­tul a fost dez­vol­tat în par­teneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Na­poca, dar și cu firme și persoane fi­zice care sunt pasio­nate de construirea și testarea limi­telor tehnologice. „În acest proiect, am reușit să îm­binăm armonios partea de design, inginerie meca­nică, electrică și electronică, dar și hardware și soft­ware”, a declarat Voicu Oprean. Ma­șina, care nu are încă un nume, atinge 100 km/h în puțin peste 5 secunde, are o autonomie estimată la 350 de kilo­metri și atinge o vi­teză maximă de 180 km/h. După fi­nalizarea eta­pelor de finisare și omolo­gare, fi­nanțatorii promit fa­bri­carea unei serii limitate, de până la zece mașini.

„Parcul Liniei”, cel mai mare spațiu verde din București, de după ’89!

Primăria Sectorului 6 din București anunță că a început lucrările de amenajare a unui uriaș parc, pe terenul din lungul Străzii Liniei, unde se află calea ferată care deservea, pe vremuri, mai multe fabrici, de la granița dintre cartierele Militari și Drumul Ta­berei. „Este o soluție prin care vrem să creștem calitatea vieții oamenilor și mi-am dorit foarte mult să amenajăm acest parc de la zero, într-o fostă zonă industrială”, spune primarul Ciprian Ciu­cu. În prima etapă, va fi amenajată o suprafață de peste 40.000 de me­tri pătrați, gândită ca o zonă de promenadă. Parcul Linei va include piste de biciclete, te­renuri de bas­chet, skatepark, locuri de joacă pentru copii, spațiu pentru câini, fântână, ha­mace și fotolii. Calea ferată va fi încadrată peisagistic și acoperită cu un deck de lemn. Arborii, arbuștii și plan­tele perene vor fi plan­tați pe o porțiune de 5.000 de metri pătrați din supra­fața parcului. Lucrările se vor termina în 12 luni.

Primul tramvai de Arad a pornit spre Capitală

Primul tramvai din lotul de 100, comandate la Arad de Primăria Bucureștiului, a plecat spre Capitală. Tramvaiul va circula pe linia lui 41. Până la sfârșitul anului, vor fi livrate încă 16 tramvaie. Cele 100 de tramvaie vor circula pe opt rute, iar fiecare mijloc de transport în comun va avea cu 100 de locuri în plus. „Tramvaiele de la Arad sunt foarte necesare pentru în­noirea parcului de tramvaie bucureștean, care e compus în ma­rea majoritate din tramvaie fabricate înainte de 1990. Împreună cu cele 100 de troleibuze și cele 100 de autobuze electrice pe care PMB le va cumpăra, achiziția tramvaielor e un pas impor­tant pentru electrificarea flotei de transport public în Capitală”, preciza recent primarul general, Nicușor Dan.

Lideri la exportul de cereale

România domină topul vânzărilor de cereale în acest an, devansând o forță a agri­culturii mondiale ca Franța. Peste 1,1 milioane de tone de ce­reale au plecat din Ro­mâ­nia spre alte piețe, numai în luna Martie. Potrivit publi­cației de specialitate „Lanțul alimentar”, cantitatea livrată în anul comercial iulie 2021 – iunie 2022 este cea mai ma­re din ultimii 15 ani, a­proape 11 milioane de tone, iar exporturile aferente luni­lor Aprilie, Mai și Iunie (tri­mestrul II) vor urca totalul la un nivel și mai mare. Cele mai vândute cereale au fost porumbul și grâul, iar cel mai important client al Ro­mâniei este Egiptul.

România pregătește o „Simona Halep” la tenis de masă

Cea mai bună jucătoare de tenis de masă din Ro­mâ­nia la categoria sub 19 ani, constănțeanca Elena Zaha­ria, a devenit numărul 1 mon­dial la această categorie de vârstă și a intrat în Top 50 în clasamentul seniorilor. Ele­na, care are doar 17 ani, este deja o mare promisiune. Site-ul „World Table Tennis” scrie că „senzaționala româncă Ele­na Zaharia a ajuns deja să concureze cu ea însăși. A câștigat 6 titluri la simplu, în ultimele 12 luni. Și este cea mai dominantă jucătoare de tenis de masă de la juniori. Drept răsplată, a făcut un salt până pe prima poziție în clasamentul celor mai bune jucătoare de tenis de masă de la juniori sub 19 ani. Spe­cialiștii spun despre Elena că e din ce în ce mai bună, pe mă­sură ce avansează în cate­goriile de vârstă și că este cu o clasă peste celelalte ju­că­toa­re. Următoarea pro­vo­care: să de­vină numărul 1 și la seni­oa­re!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian