– O dată la zece ani, statul român își numără locuitorii și le inventariază locuințele. 2022 este anul unei noi numărători. Recensământul populației și al locuințelor a fost lansat în Martie și va dura până în Iulie. Au fost puse la bătaie resurse publice impresionante: sute de milioane de lei din bugetul național, cinci milioane de euro din bugetul european, zeci de mii de recenzori, instituții publice, de la nivel central până la primăriile rurale, precum și zeci de mii de tablete electronice. Oare câți mai suntem în țară? –
Sate pustii, sate înfloritoare
Satul Socoalele, comuna Dragoș Vodă, județul Călărași. În jur, nesfârșite câmpuri agricole, lucrate ca la carte, cu utilaje moderne. În sat, însă, numeroase gospodării sunt goale. Văd o casă cu acoperișul prăbușit și zidurile sparte. În microbuzul școlar urcă doar câțiva copilași, care merg la școala din comună, situată la șapte-opt kilometri, peste tarlalele agricole. Într-o grădină, un bătrân aplecat pe o lopată. Încarcă într-o roabă gunoiul strâns lângă un prun scofâlcit. Îi fac semn că vreau să vorbim. „Sunteți puțini locuitori în Socoalele. Unde s-au dus consătenii dvs?”. „La vecinul cimitir”. „Toți?”. „Nu toți, au mai plecat și la oraș și nu s-au mai întors”. Omul are 80 de ani și a fost magazioner la CAP. „Ați avut pe mână toată averea CAP-ului”. „Am avut-o, dar trebuia să ai cap să te descurci”, îmi răspunde, ducându-și arătătorul la tâmplă. „Munciți și la vârsta asta?”. „Muncesc, fiindcă așa mă țin în viață. Dacă aș sta degeaba, m-ar prinde boala”. La capătul celălalt al satului, un bărbat de vreo șaizeci de ani îmi spune că, înainte vreme, în zilele de duminică, ulița principală era plină de tineri care ieșeau la plimbare, vorbeau, glumeau, seara mergeau la hora satului. Acum, în Socoalele este mai mult pustiu și numai soarele văratic, care face verdele ierbii să sclipească, mai înveselește locul.
Unul dintre țelurile regimului comunist a fost creșterea statistică a populației între granițele statului român. „Să fim cât mai mulți” a devenit politică de stat. Românii nu aveau voie, decât cu dispensă, să circule în afara țării, mai ales în Vest, ca să nu rămână acolo, iar granițele erau păzite – nu împotriva dușmanilor din afară, ci a fugarilor din interior, care râvneau la o porție de libertate. Obiectivul politicii demografice a fost atins și prin interzicerea (prin decret prezidențial!) avorturilor, generațiile de după 1970 spunându-și, mai în glumă, mai în serios, „decreței”. După 1989, când a căzut cortina de fier, tot mai numeroși muncitori, atrași de salariile mult mai mari plătite în țările dezvoltate economic, dar și mânați de dorul de ducă, de setea de a vedea alte locuri, și-au părăsit satele și orașele. Diaspora românească numără acum milioane de suflete. În Italia, în Spania, în Marea Britanie, s-au format comunități puternice de români. Reversul a fost depopularea unor așezări aici, în țară, mai ales acolo unde nivelul de trai era redus. Încă din timpul ceaușismului, locuitorii satelor din regiuni mai puțin dezvoltate s-au mutat în marile orașe, unde industria a luat avânt. Fenomenul a continuat și după revoluție: unele județe au pierdut locuitori, altele au câștigat. În interiorul județelor, unele localități au mai mulți locuitori, altele mai puțini decât în trecut.
Comuna Dumbrăvița, județul Timiș. În urma unui studiu sociologic, a reieșit că este cea mai dezvoltată comună din România. Înainte de revoluție, se înșirau aici câteva case. Acum, sunt mii de vile. Sigur, locuitorii nu sunt chiar săteni din aceia adevărați: mulți dintre ei sunt prosperi oameni de afaceri. Dumbrăvița, oficial, este însă comună și reprezintă un exemplu clar despre cum au evoluat anumite așezări rurale în ultimii treizeci de ani datorită investițiilor publice, câștigurilor financiare înregistrate de românii cu spirit antreprenorial și, desigur, vecinătății cu un mare oraș.
De ce au emigrat românii?
Românii ar fi emigrat în vremuri de pace în număr mai mare decât au emigrat alte popoare din cauza războaielor. „Care să fie cauzele acestui exod masiv, de proporții aproape biblice?”, i-am întrebat pe mai-marii județului Călărași, unde numeroase sate se confruntă cu fenomenul depopulării. Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, mi-a răspuns că lipsa locurilor de muncă i-a determinat pe români să plece spre alte zări, fie în interiorul țării, fie în afara țării: „Mediul politic este un pic responsabil, fiindcă nu a reușit să atragă investiții în localități, pentru a crea locuri de muncă”. Prefectul județului, Valentin Barbu, susține același lucru: „Cei tineri s-au mutat în orașele unde au găsit un loc de muncă”. L-am întrebat și pe un sătean din comuna Roseți, și omul mi-a răspuns franc: „Fiindcă au fost prost plătiți”. În opinia mea, însă, nu numai cauzele economice au determinat acest uluitor exod românesc după revoluție, tocmai când poporul și-a recâștigat libertatea. Au fost în joc și cauze morale. De pildă, mineriadele din anii ‘90 i-au făcut pe mulți tineri, mai ales pe cei educați, să emigreze în țările unde nu riscau să fie atacați cu bâte, pe străzile orașului. Corupția aproape generalizată, de la primăria rurală, până la guvern, a fost o altă racilă care i-a alungat din țară pe mulți dintre românii cinstiți. Corupția le-a închis orizonturile, provocându-le teama de ratare profesională. Ei s-au dus în țările unde mertitocrația nu este o vorbă goală și unde insul profesionist este respectat. Sigur, nu idealizez diaspora noastră. Unii compatrioți au săvârșit acolo fapte reprobabile. O rădăcină a emigrării masive de după revoluție este însă și aceasta: instituțiile publice nu au reușit să creeze aici, în țară, un climat moral favorabil celor dispuși să trăiască după reguli sănătoase. Instituțiile au fost, deseori, ocupate de inși rapace, puși pe căpătuială, luptând pentru interesul propriu, și nu pentru binele comunității. Unii dinre noi nu au suportat asemenea tartori la conducere și și-au luat lumea în cap!
Mai puțini, dar trăim mai bine
În 2011, populația stabilă a României era formată din 20.121.641 de persoane. Președintele Institutului Național de Statistică, dr. Tudorel Andrei, afirmă, bazându-se pe date preliminare, că în urma recensământului populației și locuințelor efectuat în acest an, va rezulta că suntem mai puțini locuitori decât acum zece ani: „Estimez o populație stabilă a României puțin peste 19.000.000. Iată, o pierdere de peste 1,1 milioane locuitori. Dacă ne raportăm la anul 2002, avem o pierdere de 2,7 milioane de locuitori în douăzeci de ani. Suntem într-o perioadă de declin demografic. În interiorul țării, avem însă șase județe unde vom înregistra spor demografic: Ilfov, Cluj, Timiș, Iași, Brașov și Sibiu”. Pe de altă parte, nivelul de trai a crescut aproape peste tot în România: rețelele de utilități au fost extinse, noile tehnologii au pătruns în satele noastre, există o abundență de mărfuri, casele multor români sunt mai confortabile decât în trecut. Cu toate acestea, unii experți susțin că populația României va continua să scadă în deceniile următoare. Există premisa sumbră ca țara noastră să numere numai 15.000.000 sau chiar 13.000.000 de locuitori în anul 2050. Sigur, sunt estimări, nu certitudini. Speriate de emigrarea masivă a forței de muncă din țară, de scăderea natalității și de îmbătrânirea populației, autoritățile centrale au luat câteva măsuri economice, care au constat, printre altele, în legiferarea unor salarii mai mari pentru angajații din domeniul medical, al construcțiilor și cel agricol. A fost deschisă o linie de finanțare de zeci de milioane de euro din fonduri europene, pentru tinerii din diaspora care vor să revină acasă și să deruleze un proiect în agricultură. Rămâne de văzut care vor fi efectele în următorii ani. De un lucru sunt însă sigur: nu doar măsurile economice îi pot ține pe români în țară. Sunt necesare, dar nu suficiente. Mai este nevoie, printre altele, de îmbunătățirea relației dintre autoritățile publice și cetățeni, de un mediu social prietenos și de cheltuirea corectă a resurselor publice.
Foto: zigzagprinromania.com