ROMÂNI CARE AU REUȘIT
Dincolo de ecranele televizoarelor, înnegrite de știri alarmiste despre fel și fel de crize și sfârșituri de lume, există o Românie care își vede de treaba ei: o Românie vie, normală și muncitoare, o Românie tânără, înainte de toate, compusă din oameni hotărâți să își afle un rost. Pe unii, pandemia i-a făcut să tânjească după traiul în aer liber, alții, născuți și crescuți la sat, s-au gândit să se întoarcă acasă, la munca pământului. Cert este că sute de mii de oameni au luat, în ultimii ani, drumul satului, ca o răzbunare, după ce în epoca triumfătoare a socialismului, țăranii au fost aduși în orașe și făcuți muncitori. Majoritatea lor lucrează pământurile familiei sau pământ luat în arendă, cresc animale și reînvie, cu energia lor, viața adesea stinsă a satelor.
Ferma Ursu din satul Bogdănița-Vaslui este un astfel de loc. Însuflețit de Anca Elena Ursu și Silviu Fogoroș, satul a fost pus cu succes pe harta culturilor țărănești autentice și are toate șansele să ajungă un punct de interes pentru toți cei care-și doresc să petreacă o vacanță într-un loc liniștit.
Bondari și pițigoi
Anca are 27 de ani și, în liceu, se visa arhitect la Viena. Pasionată de fotografie, a muncit o vară întreagă să-și cumpere un aparat de fotografiat. Tot făcând fotografii pe ulițele și pe dealurile din sat, a observat foarte multe plante bolnave. Și-a dorit să le poată vindeca, și pentru că n-a găsit pe nimeni care s-o-nvețe câte ceva despre ele, a realizat că agricultura e specializarea pe care trebuie s-o urmeze. Zis și făcut. A dat la agronomie și a intrat, iar în timpul facultății, deși a fost recrutată de firme multinaționale, oferindu-i-se inclusiv posibilitatea de a lucra în străinătate, a refuzat. „M-am decis foarte repede să mă întorc acasă. Nu mai erau tineri în sat, și am zis că trebuie să găsim o soluție nu neapărat de a-i întoarce acasă pe cei plecați, ci mai ales de a revigora viața satului, iar pentru asta, singura soluție era agricultura”, spune Anca. Pe prietenul ei Anca l-a cunoscut la Cluj, în timpul masterului, deși amândoi făcuseră facultatea la Iași. Silviu e ardelean, din Ucea-Victoria, județul Brașov, un sat de la poalele Făgărașilor. E pasionat de vița-de-vie și de pomii fructiferi, iar la Bogdănița are ocazia să experimenteze din plin în acest domeniu. Așa se face că în 2018, au decis că trebuie să înființeze o fermă, dar una mai altfel, în concordanță cu legumicultura care se practică azi. Din păcate, deși licența și dizertația Ancăi s-au axat pe agricultura ecologică, suprafața mică pe care o cultivă în Bogdănița nu le permite, cel puțin deocamdată, să obțină certificarea de agricultură ecologică. O piedică, dar doar trecătoare… „O fi eco un termen la modă, dar eu prefer să spun că facem agricultură țărănească așa cum o făceau bunicii și străbunicii noștri. Ne axăm pe biodiversitate, pe asocierile de plante, pe rotația culturilor și pe tratamentele naturale ale diverselor boli ce apar la plante”, spune Anca. Îmi povestește apoi despre cât de eficiente sunt busuiocul, pus între tomate, ardeiul iute, între vinete, condurașii, lângă dovlecei. Se însuflețește când îmi vorbește despre bondari, bucuroasă că încă-i mai vede zburând prin grădină. Pițigoilor le-au făcut căsuțe ca să-i țină aproape, și ei și-au dovedit din plin eficiența anii trecuți, când au mâncat larvele de omizi, ce amenințau să se înmulțească periculos. Au plantat și floarea-soarelui, tot pentru ca păsările să stea pe lângă culturile lor, ocrotindu-le. Dar în lumea legumicultorilor „curați”, Anca și Silviu au devenit celebri drept „colecționari de tomate”. În grădina lor se cultivă, anual, câte 200 de soiuri de roșii de toate mărimile, culorile și gusturile. „În anii trecuți, am avut chiar și 400 de soiuri, dar ne-am restrâns puțin”, spune Anca, adăugând că neobișnuita lor colecție va fi prezentă, în August, la o expoziție de gen, tocmai la Bruxelles. Tot umblând pe la târguri și expoziții, prin țară și străinătate, Anca și-a transformat numele în renume. În țară, i se spune „MoldoviAnca”, iar ei îi place să-și spună, mai mult serios decât în glumă, „ȚărAnca din Bogdănița”.
Bunica Elena
În drumurile ei prin străinătate, Anca a văzut că o fermă poate avea și un rol didactic. „Căutasem în țară o astfel de fermă unde să lucrez, să mă perfecționez pe lângă cineva experimentat, dar nu am găsit. Așa am decis să facem noi pasul ăsta. Eu mai făcusem voluntariat, alături de cei de la «Eco Ruralis», fusesem în străinătate, în schimburi de experiență, și așa am avut ocazia să văd cât de mult contează, la țară, puterea exemplului”, spune Anca. Drept urmare a inițiat numeroase activități cu copiii din sat. Au început cu „Biblioteca de la poartă”, câteva rafturi pe care au pus niște cărți, iar copiii veneau, le luau, le citeau și le aduceau înapoi, ba și altele, în plus. „Părinții mei m-au mutat din clasa a treia, cu școala, la Bârlad, pentru că aveam mai multe șanse de dezvoltare acolo. Eu vreau să fac astfel încât copiii de-aici, din sat, să nu fie nevoiți să plece. Ne-am implicat să reorganizăm și să înnoim fondul de carte al bibliotecii din comună, când copiii au venit și ne-au spus că ar vrea să citească «Baltagul» și «Mara», dar nu le găsesc în sat”. Astfel, la inițiativa Ancăi, biblioteca din sat a devenit un loc vesel și prietenos, numai bun pentru dorința copiilor de a citi. Lucru rar, în ziua de azi, când copiii se trezesc și se culcă cu ochii în tablete.
Entuziasmul Ancăi s-a dovedit molipsitor. În timp, a reușit să adune în jurul ideilor ei 15 voluntari – „Voluntarii din Bogdănița – Din inimă pentru Bogdănița”. Acțiunile lor încearcă să îmbine armonios trecutul cu prezentul. „«Plantația de lavandă» am făcut-o pe terenul bunicii Elena, «Zmeurița din Bogdănița», în memoria unei vecine, Tanti Maria, iar «Căsuța cu povești», în memoria lui Tanti Aurica. Iar exemplele ar putea continua”, precizează Anca Ursu. De altfel, bunica Elena este chiar unul din membrii de bază ai Fermei Ursu. Are 83 de ani, dar nu poate sta fără să muncească. Prin mâinile ei trece tot ce se cultivă la fermă, de la semințe, până la plante încărcate de rod.
Ferma Ursu e o afacere de familie. Nu au angajați. Când e nevoie, îi ajută voluntarii și câțiva consăteni, chiar cei care-i priveau cu scepticism la început, convinși că tinerii se vor plictisi după un an și se vor întoarce la oraș. „Unii ne privesc cu speranță, alții cu invidie, deși am încercat să promovăm cât am putut de mult comunitatea, să organizăm cât mai multe activități, să-i aducem pe tineri înapoi. E dureros să-mi văd satul lipsit de vlagă, și atunci tot ceea ce facem, vrem să facem cât mai bine”.
Exemplul pe care Anca își dorea să-l dea celorlalți a dat roade. Câțiva vecini și-au făcut și ei solarii. De la ei procură Ferma Ursu produse, atunci când stocurile lor sunt mai mici decât cererea, și astfel banii rămân în comunitate. Clienții sunt din Bârlad, Vaslui și Iași, iar cei interesați îi pot găsi pe pagina de facebook a fermei. Mulți clienți au ales să vină direct la fermă, să-și culeagă singuri produsele. De la un timp Ferma Ursu are solicitări și de petrecere a vacanței în zonă, pe care, din păcate, deocamdată, nu au posibilitatea de a le onora. „Acesta e unul din planurile noastre de viitor, să construim câteva căbănuțe turistice, pentru că nu avem posibilitatea de cazare pentru cei care ar vrea să vină să stea mai mult pe-aici. E o zonă tare frumoasă și liniștită și ar fi păcat să rămână necunoscută”, spune Anca Ursu.
În copilărie, pe la cinci ani, un vecin i-a spus, previzionar, Ancăi: „Ai să vezi că pământul o să te cheme înapoi!”. Nu știa pe-atunci ce înseamnă asta. Acum știe. „Tot ceea ce fac e pentru că vreau să las ceva în urmă, fie și numai o roșie colorată și parfumată, din care să poți mușca imediat ce ai cules-o, și să te simți fericit!”.