Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Soarele și bolile de piele

– Mărețul astru al verii poate fi un medicament redutabil! Cu o condiție: să știm în ce doze să-l folosim –

PSORIAZIS

10 minute la soare, în orele cele mai puțin calde ale zilei, și pielea renaște!

Foto: Shutterstock

Odată cu venirea verii, persoanele cu psoriazis au tot interesul să se expună la soare, fără complexe. Der­matologii recomandă chiar expuneri terapeutice. A­ceste băi de soare trebuie, însă, să respecte niște con­diții obligatorii. Ele sunt excluse în perioadele de criză și trebuie – firește – să fie moderate și progresive, pentru că în afara riscului de cancer și de îmbătrânire prematură a pielii, soarele pu­ternic poate favoriza și apariția unor plăci de pso­ria­zis noi. Pentru a beneficia de bine­fa­ce­rile terapeutice ale razelor ultra­violete, pielea nu trebuie protejată cu un ecran solar. O singură soluție pentru a evita riscurile: stați la soare dimi­nea­ța de­vre­me sau spre sfârșitul după-amiezii și adaptați durata expunerii cotidiene la tipul dvs. de piele. Persoanele cu pielea albă se vor limita, în primele zile, la 10 minute, cele cu pielea mai închisă, la 20 de minute. În restul timpului și în perioa­dele de puseu, o cremă solară este indis­pensabilă. O mică precauție de aplicare: frământați-o puțin între palme și întin­deți-o apoi, ușor, pe piele. Evitați miș­cările circulare ample, care ar putea desprinde scuamele încă existente.

Și băile în mare sunt benefice pentru plăcile de psoriazis

Evitați să faceți baie în mare în perioadele de puseu, pentru că sarea este mult prea iritantă. Dar, în ge­neral, apa de mare este benefică, mai ales asociată cu expu­nerea la soare. În afara efectului relaxant al băii, pielea dvs. va beneficia de binefa­cerile oligoele­men­telor. Aveți însă grijă ca după fiecare baie în mare să vă spă­lați bine, pentru a îndepărta orice urmă de sare și de nisip, care ar putea să irite pielea. Uscați-vă prin tam­ponare, nu prin frecare, și hidratați-vă apoi pielea, fără rezerve. Atenție, însă, la apa de piscină, foarte agresivă pentru epidermele atopice.

ECZEME

Alegeți bine protecția solară

Trăiască șortul și tricoul! Soarele calmează mân­cărimile, iar roșeața produsă de eczemă se atenuează afară, la aer. Dar: înainte de a pleca în vacanță, fiți foarte atenți, căci cu cât va fi mai „calmă” pielea dvs., cu-atât mai mult veți putea profita de soare și chiar vă veți putea bronza… un pic.

Expunerea la soare nu exclude pro­tecția. Aveți o piele reactivă, pre­dispusă, deci, la alergii. Va trebui, așa­dar, să alegeți bine crema solară. În­­drep­tați-vă atenția către gamele dedicate, în mod spe­cial, epi­der­melor atopice și hipersen­si­bile.

Seara, hidratați-vă pielea – mai mult ca de obicei – cu produse emoliente. Zilele căldu­roase și însorite usucă pielea, la fel și aerul condiționat. Un ultim sfat: aplicați aceste creme pe o piele curată și puțin ume­dă, masându-le ușor și prelung, ca să pătrundă cât mai bine. Este un mod de a vă îngriji și de a vă ameliora, în același timp, starea de sănătate.

VITILIGO

Soarele – sub control

Cei ce suferă de vitiligo nu prea îndrăznesc să se expună la soare. Cu toate acestea, razele ul­tra­violete pot fi un tratament de „calitate”. Cu con­diția să fie bine integrat.

„Petele” de vitiligo au cu­loarea albă atât de caracteristică de­oarece pielea și-a pierdut me­lano­citele, adică celulele care-i conferă culoarea naturală. Or, exact melano­citele sunt cele ce ne protejează pielea de ultra­violete: fără ele, zonele de­pig­mentate sunt deo­sebit de vul­nerabile și sunt foarte expuse la razele de soare. În plus, pielea din jurul petelor decolorate se va bronza normal, accentuând și mai mult contrastele. Dacă această ma­ladie nu e nici dure­roasă, nici pe­riculoasă, conse­cințele ei inestetice au – în schimb – importante re­percu­siuni psihologice. Este lesne de înțeles că pacienții se tem că, vara, aceste semne dizgrațioase ar putea ieși și mai mult în evidență. Mai ales că ele sunt situate nu numai pe pi­cioare sau în zonele genitale, ci și pe față sau pe mâini, părți ale corpului expuse per­manent privi­rilor.

Expunerea la soare: câteva ore în fiecare zi

Pentru a putea profita din plin de soare, medicul dermatolog va trebui să vă examineze toate petele. Evoluția depigmentării nu este aceeași pe tot cor­pul. În acest fel, veți ști exact care sunt petele de protejat neapărat, cu o haină sau cu un ecran pro­tector, și care sunt cele ce pot beneficia de o scurtă expunere la soare: după ora 4 după-masa, între 15-20 de minute, în pri­mele zile, iar apoi din ce în ce mai mult.

Bineînțeles că pe zona în cauză nu va trebui să apli­cați nici o protecție solară, altfel nu realizați nimic. Va trebui, deci, să fiți vigilenți: pielea să nu se înro­șească niciodată, adică să nu se ardă, ci să devină roz. Pen­tru opti­mizarea efectului ul­travioletelor, me­dicul der­matolog vă poate propune, de asemenea, tratamente locale și orale asociate, pe toată perioada expunerii la soare.

Dacă responsabilitatea excesului de ultraviolete pentru îmbătrânirea pre­matură a pielii sau pentru apariția cancerului este bine cunoscută și dez­bătută, ceea ce se ignoră adeseori este faptul că aceste raze pot fi, în același timp, niște „prieteni” adevărați. Cu con­diția să-i cunoașteți ca lumea.

Când să ne ferim de soare

Cicatrice

Sutură importantă sau intervenție mai ușoară (peeling, electrocoagulare, laser…), pielea este supusă în toate cazurile unei agresiuni. Conse­cința: o mică inflamație locală, până când epi­derma și derma se refac și se cica­tri­zea­ză. O pată roșie inestetică pro­­vi­zorie, cu condiția să n-o ex­puneți la soare! Fiindcă sub efectul razelor ultra­violete, ea riscă să se pigmenteze, de data aceas­­ta de-a binelea!

Soluția: Dacă cicatricea este recen­tă, ea trebuie protejată de soare (îmbră­că­minte, cremă solară cu indice 50) câtă vreme e roșie sau roz, ceea ce poa­te însemna între 6 luni și trei ani, în funcție de caz.

Cuperoză

Este o maladie care îmbină aspectul de cupe­roză (vase mici dilatate) cu roșeața, bufeurile de căldură și senzația de înțepături la nivelul feței. Este o afecțiune așa-zis termosensibilă: chiar dacă soarele nu este direct responsabil, el este, totuși, un factor deloc de ne­glijat.

Soluția: Limitați expunerile, purtați tot timpul pălărie și folosiți o cremă solară cu indice 30 sau peste. Țineți la îndemână un pulverizator cu apă ter­mală, pentru a vă răcori și calma pielea. Evitați condimentele, ceaiul, cafeaua, alcoolul, care nu fac decât să agraveze dilatația capilarelor. Pentru a ascunde roșeața, utilizați o pudră (pulbere) sau stick-uri cu pigmenți verzi. Dacă simp­tomele sunt grave, consultați medicul. Există tratamente pen­tru atenuarea lor (creme, comprimate, laser…).

Herpes

Atenție: dacă ați avut deja herpes labial, riscul de a vedea reapărând această „bubă” după primele expuneri la soare este foarte mare. Pentru că ultra­violetele diminuează pentru mo­ment imunitatea cutanată, ceea ce îi permite virusului (herpes simplex) să reinfecteze local pielea.

Soluția: Imediat după apariția pri­melor simp­tome (furnicături, senzație de arsură), utilizați o cremă specială sau comprimate pe bază de Aci­clovir.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian