– Când ni se umflă un ganglion, ne gândim imediat la o boală gravă. De fapt, inflamația înseamnă un avertisment: corpul nostru luptă cu o infecție. Ce avem de făcut? Când trebuie consultat medicul? Iată răspunsul specialiștilor –
Pentru a înțelege mai bine
Sistemul limfactic

Este compus din vase de care sunt fixați ciorchini de ganglioni, niște capsule mici, umplute cu limfă (dimensiunea: 1-15 mm). Sunt în număr de 450, repartizați în organismul nostru de-a lungul vaselor limfatice. Unii sunt superficiali și palpabili – de ex. cei axilari și cei inghinali –, alții sunt mai profunzi. Rolul lor este de a filtra limfa și de a bloca microbii (viruși, bacterii…) sau celulele anormale (canceroase). Ganglionii participă la apărarea organismului.
* Este normal să simțim, sub piele, anumiți ganglioni?
DA. „Un ganglion de dimensiuni reduse este ceva normal”, spun medicii. „Unele lanțuri ganglionare superficiale sunt palpabile, mai ales în zona inghinală”. Este posibil, de asemenea, să se simtă, la pipăit, ganglionii cervicali (la nivelul gâtului) sau cei mandibulari (sub maxilar), mai ales la adolescenți și la persoanele tinere. Dar ei sunt un motiv de îngrijorare doar când volumul lor crește.
* Poate o infecție dentară să producă apariția unui ganglion?
DA. „În marea majoritate a cazurilor, ganglionul este legat de o infecție în zona lui de drenaj. În gât, sub maxilar, poate fi vorba de o infecție ORL, iar la nivel inghinal, de o infecție ginecologică”, precizează experții. Sub efectul unui tratament antibiotic eficient, ganglionul regresează – în cazul infecțiilor benigne – în mai puțin de 7 zile. Dacă persistă, ori nu e adaptat medicamentul la germenul responsabil, ori este vorba de o altă cauză, și atunci pot fi necesare examene complementare.
* Un ganglion sub braț, după o epilare, reprezintă un caz frecvent?
NU. Chiar dacă este o părere care circulă. „Apariția unui ganglion mare sub braț nu e legată de epilare. Ar putea fi, mai degrabă, o foliculită, o inflamare a unui folicul pilos, care formează o umflătură dureroasă. O umflătură sub piele poate să fie, la fel de bine, un coș mai mare, un lipom, un chist, un abces subcutanat etc. Cel mai potrivit este un consult medical, pentru stabilirea unui diagnostic precis.
* Ganglionii dureroși sunt un semn grav?
NU. Ba chiar dimpotrivă… Cu cât sunt mai dureroși, cu-atât mai mult poate fi vorba de o inflamație acută, deci o reacție banală a organismului. În cazul acesta, ganglionul e mai degrabă mobil la palpat. Poate fi și fierbinte, iar pielea s-ar putea înroși. În schimb, un ganglion mic, nedureros, foarte aderent la țesutul subiacent este, de multe ori, un motiv de îngrijorare, pentru că poate fi semnalul unei infecții cronice (tuberculoză) și, uneori, chiar al unui cancer. Dar nu trebuie să ne pripim. Dimensiunea ganglionului (sub 1 cm sau foarte mare), consistența lui (tare sau moale) și localizarea lui sunt elemente importante, dar, pentru diagnosticare, este indispensabil și examenul clinic, subliniază specialiștii.
* Și dacă este izolat?
Când descoperim un ganglion inflamat, fără niciun simptom de infecție, ne gândim imediat la cancer. „În realitate, se-ntâmplă foarte rar ca un diagnostic de cancer limfatic (limfom, boala lui Hodgkin) să fie pus doar pe baza unui ganglion”, spun medicii. În general, el este însoțit de alte simptome, ca de pildă pierderea în greutate, oboseală, transpirație nocturnă. Cu toate acestea, un ganglion izolat care apare la nivelul claviculei stângi (în adâncitura de sub ea) poate fi semnul unui cancer digestiv. Iar un ganglion axilar (sub braț) poate fi relevant pentru un cancer de sân. De aceea, orice ganglion care persistă ar trebui să-i incite pe cei în cauză să facă un examen medical.
* Dar este grav când apar mai mulți ganglioni inflamați în zone diferite?
Nu neapărat, dar acest fapt arată că originea lor nu este doar una locală. „Mai mulți ganglioni în zone diferite sunt – de cele mai multe ori – semnul unei infecții virale generale”, afirmă experții. Cauzele cele mai frecvente? Mononucleoza infecțioasă, toxoplasmoza, rubeola, o infecție cu citomegalovirus (CMV). Dar poate fi vorba și de o infecție bacteriană (boala ghearelor de pisică, de exemplu).
În general, când este vorba de o maladie infecțioasă, ganglionii sunt însoțiți de alte simptome, precum febra, starea de oboseală… Dacă depistați mai mulți ganglioni inflamați, se impune un aviz medical.
* Până la urmă, când trebuie consultat medicul?
Un ganglion care dispare în termen de 24-48 de ore nu e un motiv de îngrijorare. Dacă, însă, nu regresează sau crește, trebuie făcut ceva. „Un ganglion izolat, care persistă mai mult de 8 zile, trebuie arătat medicului”, subliniază experții. Dacă examenul clinic nu relevă nicio cauză evidentă, ar putea fi necesară o analiză a sângelui, pentru a se stabili dacă este vorba de o infecție virală, bacteriană sau parazitară. În unele cazuri (destul de rare), medicul poate recomanda o puncție ganglionară, pentru verificarea naturii celulelor care compun ganglionul.
Atenție la durerile prelungite!
– Se pot transforma în fibromialgii –
Durerile care țin mai mult de patru săptămâni se pot transforma într-o boală chinuitoare. Indiferent dacă ele apar în urma unui accident, a ridicării de greutăți prea mari, a unor mișcări greșite sau după o operație. Când nu sunt tratate și vindecate, apare pericolul iminent al unei „fibromialgii” (reumatism al părților moi ale corpului). Milioane de oameni suferă de acest sindrom, adulți și copii la un loc. Cele mai expuse sunt femeile între 40 și 50 de ani. Durerile se răspândesc în diferite zone ale corpului, până când cei în cauză suferă de „dureri peste tot”. Pielea doare uneori la o simplă atingere, apar dureri de cap și tulburări de somn, depresii și dureri de stomac. Pe durate diferite de timp, durerile sunt extrem de mari. Pentru că manifestările sunt irelevante, semănând cu simptomele altor boli, adesea trec 8-10 ani până ce poate fi pus un diagnostic corect, vreme în care boala a progresat. Fibromialgia nu poate fi recunoscută prin analize de sânge. Atinse sunt cel mai adesea mușchii și tendoanele. Un bun specialist testează 18 puncte pe corpul pacientului (Tender Points). Dacă dor cel puțin 11 puncte, e o dovadă clară de fibromialgie.
Tratamentul constă în combinarea mai multor terapii:
– Calmante pentru relaxarea mușchilor și antidepresive în doze mici. – Acupunctură (ajută în proporție de 70%). – Crioterapie (expunere la temperaturi joase). – Aplicarea personală de cuburi de gheață. – Înlocuirea treptată a alimentației, pentru a nu provoca iritarea stomacului și a intestinelor. – Drenaj limfatic. – Exerciții de relaxare, masaje ușoare și mișcări de gimnastică (sportul intens este exclus). „Când pacientul participă conștiincios la terapiile instituite, îi va merge mult mai bine deja după 2-3 luni. Mulți pacienți se vindecă definitiv”, afirmă specialiștii.