Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Investigațiile care ne salvează viața

Paza buna trece primejdia rea

– De la mamografie și colonoscopie, până la screeningul pentru cancer cutanat, aflați ce analize cu caracter preventiv se pot face și de ce sunt ele atât de importante pentru sănătatea noastră –

Controlul medical complet

Foto: Shutterstock – 5

* De la ce vârstă? Începând de la 35 de ani, bărbații și femeile ar trebui să facă la intervale de trei ani acest control medical complet, în scopul de­pistării încă din stadiul incipient a unor afecțiuni grave, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare sau renale.

* În ce constă? Pe lângă examenul clinic ge­neral (care include măsurarea tensiunii arteriale, as­cultația inimii și a plămânilor, palparea abdomenului etc.), sunt necesare și analizele de sânge și urină, cu ajutorul cărora medicul poate constata, de exemplu, un nivel crescut al colesterolului. În afară de aceasta, analizele de laborator oferă și posibilitatea de a descoperi o hepatită B sau C.

* Cum decurge? După o interogare amănun­țită (anamneză), are loc examinarea fizică. În final, medicul îl informează pe pacient asupra rezultatelor obținute în urma investigării clinice, îi explică sem­nificația lor și îl consiliază în legătură cu pașii pe care îi va avea de făcut în continuare.

Vizitele de control la dentist

* De la ce vârstă? Se programează la fiecare șase luni, după îm­plinirea vârstei de șase ani. Adulții ar trebui să solicite o consultație la stomatolog cel puțin o dată pe an.

* În ce constau? Se verifică integritatea dinților, gingiilor și a cavității bucale, pentru detectarea unor posibile patologii, ca de pildă carii sau o parodontită.

* Cum decurg? Stomatologul cercetează atent cavitatea bucală, la ne­voie face și o radiografie, iar dacă este necesar, aplică anumite tratamente (plombe dentare, detartraje etc.).

Mamografia

* De la ce vârstă? Toate femeile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani sunt sfătuite să se prezinte din doi în doi ani, la un screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân (așa-numita mamografie).

* În ce constă? Se controlează țesutul mamar, pentru a identifica din vre­me prezența unor tu­mori.

* Cum decurge? După o discuție asupra is­toricului medical al pa­cientei, se efectuează radiografii ale ambilor sâni. Radiologul inter­pretează imaginile, iar în cazul când există unele suspiciuni, se apelează și la alte investigații, de exemplu ecografie sau biopsie.

Examenul preventiv pentru cancerul de col uterin

* De la ce vârstă? Între 20 și 34 ani, se re­comandă efectuarea anuală a testului citologic Ba­beș-Papanicolau, iar după vârsta de 35 de ani, este opor­tună o testare combinată: analiza histopa­tologică Babeș-Papanicolau, dar în paralel și testarea pentru infecția cu Virusul Papilloma Uman (HPV), ambele cu o perio­di­citate de trei ani.

* În ce constă? Un eșan­tion de celule (frotiu), recoltat de la suprafața colului uterin, este trimis la laborator și analizat la microscop, pentru a se evidenția eventualele modificări patologice ale celulelor sau prezența infecției cu HPV (care este cea mai frecventă cauză a acestui tip de cancer).

* Cum decurge? Frotiul este prelevat (ur­mând a fi analizat în laborator) cu prilejul consul­tului ginecologic, la care orice femeie trebuie să se prezinte, minimum o dată pe an.

Screeningul pentru cancer cutanat

* De la ce vârstă? Din momentul când au împlinit 35 de ani, atât bărbații, cât și femeile ar trebui să se prezinte la această examinare, din doi în doi ani. Se recomandă însă ca, pentru anumite ca­tegorii de persoane, intervalul să fie chiar mai mic de un an. Este vorba des­pre cei ce au o rudă de gradul I, care a fost diagnosticată cu mela­nom, despre oamenii care au suferit în trecut arsuri solare sau au frecventat des un salon de bronzat, ca și despre cei cu un număr mare de alunițe pe corp.

* În ce constă? Medicul inspectează în­treaga suprafață a pielii, inclusiv scalpul, labele picioarelor și zona intimă. De aceea, este nece­sar ca pacientul să fie dezbrăcat complet. Se caută orice semne ce ar putea indica un stadiu preliminar al cancerului: schimbarea dimen­siunii sau formei unei alunițe, faptul că ea sân­gerează, că se acoperă cu o crustă, ori că a de­venit sensibilă la atingere.

* Cum decurge? Pielea este cercetată cu ajutorul dermatoscopului, un aparat care poate mări imaginea de câteva zeci de ori. Dacă se observă o leziune suspectă, se efectuează o biopsie: este recoltată o mică probă de piele, care va fi apoi analizată de un anatomo-patolog. Aceasta va permite stabilirea cu exactitate a diagnosticului.

Depistarea glaucomului în stadiul incipient

* De la ce vârstă? În opinia medicilor oftal­mologi, controlul pentru diagnosticarea glaucomu­lui ar trebui făcut din doi în doi ani, după 40 ani, și apoi anual, începând de la vârsta de 60 de ani.

* În ce constă? Medicul examinează ochiul și nervul optic, iar după aceea măsoară tensiunea intraoculară.

* Cum decurge? Până nu de mult, se întrebuința un in­strument care nu putea măsura tensiunea din interiorul globu­lui ocular decât venind în con­tact cu el, pentru câteva secun­de – ceea ce crea un anume disconfort. În prezent, aparatura de ultimă generație permite efec­tuarea măsurătorilor fără contact direct.

Colonoscopia (endoscopia digestivă inferioară)

* De la ce vârstă? Indicația este ca persoa­nele de 50-55 de ani să apeleze anual (sau mai rar, însă nu la intervale mai mari de cinci ani) la această metodă de explorare a colonului și a zonei rectale. Pentru cei ce au cazuri de cancer colorectal printre rudele apropiate, ar fi totuși mai prudent ca pragul de vârstă să coboare la 40-45 ani.

* În ce constă? Procedura urmărește identi­fi­carea unor anomalii sau excrescențe (polipi) în interiorul intestinului gros și al rectului.

* Cum decurge? Investigația durează 30-60 de minute și se poate face cu sedare. Medicul intro­duce prin anus un tub sub­țire, flexibil, pre­vă­zut la ca­păt cu o ca­me­ră video, care va trans­mite pe un monitor ima­gini a ceea ce întâlnește pe traseu. Dacă se găsesc formațiuni suspecte, ele pot fi îndepărtate ime­diat, utili­zând un bisturiu electric. De regulă, po­lipii sunt benigni, însă este posibil ca unii să se malignizeze la un moment dat, din care cauză se preferă varianta eliminării lor. ­

Examenul de prostată

* De la ce vârstă? Cancerul de prostată se numără printre tipurile de boli maligne cel mai frecvent întâlnite la bărbați. În faza ini­țială, simptomele sunt destul de ne­clare și tocmai de aceea, prevenția are aici un rol deosebit de important. Con­trolul ar trebui făcut anual, cu începere de la 45 de ani.

* În ce constă? Examenul verifică dimen­siunile prostatei prin palpare, cu introducerea de­getelor în rect (tușeu rectal), sau prin ecografie trans­rectală.

* Cum decurge? Dacă are suspiciuni în urma palpării sau ecografiei, medicul urolog va cere și un test PSA. Valorile PSA (antigenul spe­cific prostatic) pot confirma cu un grad mai mare de certitudine presupusele modificări, petre­cute în structura anatomică a prostatei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian