Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mâncarea cu care ajungi centenar

– Apa, aerul și mâncarea sunt regulile de bază ale vieții. Cu o condiție: să fie curate și folosite judicios. Următoarele zece ali­mente fac parte din meniul oamenilor care trăiesc 100 de ani –

1. Uleiuri naturale de înaltă calitate

Efectul pozitiv al uleiului de măsline asupra inimii și vaselor de sânge a fost deja dovedit în foarte multe studii. Uleiul de rapiță con­ține acizi grași omega-3 și omega-6 într-un raport optim și, prin urmare, este considerat un „ulei pentru uz zilnic”. În plus, în mod ideal, ar trebui să luați două lingurițe de ulei de in pe zi îm­po­triva inflamațiilor și a vaselor de sânge îngustate. Este recoman­dat ca uleiul să fie păstrat la rece (uleiul de in și uleiul de nucă chiar la frigider) și închis ermetic într-o încăpere întunecată.

2. Lăstari și răsaduri

Foto: Shutterstock – 5

Lăstarii sunt bogați în substanțe vegetale secundare. Dacă lăsați semințele germinate să crească, acestea se dezvoltă în așa-numitele microplante, ca de exemplu cresonul. Stu­diile arată că varza roșie și ridichea în stadiul de micro­plan­te au mai mulți nutrienți decât în stadiul de plante ma­turizate.

3. Leguminoase bogate în proteine

Lintea și năutul sunt considerate furnizoare de proteine ​​vegetale. Prin ur­mare, ele sunt extrem de importante pentru o dietă sănătoasă. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem din ce în ce mai multă masă mus­culară. Pentru a contracara acest proces, avem nevoie în special de aminoacizii izo­leucină, leucină și valină. Le­gumi­noasele sunt bogate în toate acestea.

4. Legume rădăcinoase

Legumele rădăcinoase, cum ar fi rădăcina de țelină, sunt pli­ne de substanțe sănătoase precum vitaminele B1, B2, B6, E, C și K, precum și acid folic, potasiu, calciu și fibre. Morcovii sunt bogați în betacaroten, precursorul vitaminei A. Na­pul conține fibra inulină, care menține starea de sațietate mult timp și „hrănește” micro­bio­mul intes­tinal.

5. Fructe de pădure

Fructele albastre și violete sunt pline de pigmenți vegetali (așa-numi­tele flavonoide) care ne mențin creierul în formă. Așa că ar trebui să mâncăm cu toții mai multe afine, mure și coacăze negre – de preferință în formele lor sălbatice. Sunt chiar mai sănătoase decât rudele lor cultivate. Spălați-le bine înainte de consum. Sfat: în afara sezonului fructelor de pădure, puteți încerca varianta lor congelată.

6. Produse din cereale integrale

Dacă doriți să îmbătrâniți sănătos, ar trebui să folosiți numai produse din cereale integrale când vine vorba de pâine, produse de patiserie sau paste. Aces­tea fac ca glicemia să crească mai lent și furnizează organismului fibrele necesare pen­tru buna funcționare a in­testinelor. Pe lângă o cantitate in­credibilă de minerale, produ­sele din cereale integrale oferă organismului nostru și sper­mi­dină – o substanță recomandată pentru longevitate care întărește mușchiul inimii și celulele creie­rului, reduce deteriorarea meta­bo­lică legată de vârstă și suprimă substanțele mesagere infla­matorii.

7. Ceai verde

Oamenii care beau ceai verde în mod regulat sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult. Acest lucru se datorează polifenolului galat de epigalocatechină (EGCG). Efectul său: inhibă inflamația, scade nivelul de colesterol și crește elasticitatea vaselor de sânge. Sfat: beți ceaiul fără lapte, deoarece proteinele pe care le conține reacționează cu EGCG și îi scad conținutul.

8. Legume amare

Substanțele amare din an­ghi­nare, radicchio (cicoare) și sa­lata frisée (andiva creață) au un efect pozitiv asupra organismului – ameliorează starea ficatului și eli­mină excesul de colesterol. Un sfat pentru toți cei care nu se pot obișnui cu alimentele amare: trebuie doar să încer­cați gustări amare cât mai des, cel mai bine cu unul din­tre felurile dumneavoastră preferate de mâncare.

9. Nuci și semințe

Fără calorii inutile, nucile și semințele sunt adevărate sti­mulente de longevitate. Ele sunt pline de proteine ​​de înaltă calitate (arahide), acizi grași omega-3 (nuci, semințe de in) și fier (susan, fistic). Re­comandări: evitați nucile sărate. Mai bine optați pentru un pumn de nuci simple sau prăjite în cuptor fără grăsime la 160 de grade pentru 15 până la 30 de minute.

10. Plante aromatice

Plantele aromatice proas­pete nu numai că dau mai multă aromă, ci și îmbunătățesc felu­rile de mân­care prin ingredientele lor sănă­toase: sti­mulează apetitul, pro­mo­vează digestia și pun în miș­care metabolismul. Leușteanul și arpa­gicul conțin, de asemenea, can­tități semnificative de quercetină, care poate prelungi viața. Un alt punct în plus: dacă asezo­nați cu plante aro­matice, puteți reduce can­titatea de sare.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian