Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Săracă țară bătrână!

Au trecut patru ani de la acel 10 august de coșmar din Piața Victoriei. În tot acest timp, justiția din Ro­mânia nu a făcut nimic ca să-i pedepsească pe cei vino­vați de reprimarea brutală a unui miting cât se poate de paș­nic, la care luau parte sute de co­pii și bătrâni. Dacă e nevoie de o do­vadă că lucrurile nu merg cum ar trebui să meargă în România, „Dosarul 10 au­gust” e un astfel de argu­ment. Mai mult, în vreme ce executanții ze­loși ai ordinelor de gazare a mulțimii înca­sea­ză bine-mersi pensii speciale, din con­tri­buțiile victimelor, aplau­dacii regimului Li­viu Dragnea au revenit la putere, pe func­ții mari, dovedindu-ne, încă o dată, că nimic nu-i poa­te atinge. Sta­rea creată în țară după nefericitele eve­ni­mente din 10 august 2018 a dat naștere, spun specia­liștii, unui nou tip de migrație: o migrație a familiilor tinere, rea­li­zate finan­ciar, care aveau în România sa­larii ca-n Occi­dent, dar care, cuprinse de dis­perare, au ales să lucreze pentru corpo­rații de afară și să plece din țară, convinse că lucrurile nu se pot schimba în bine.

Acești tineri se regăsesc și ei, cu sigu­ran­ță, în mi­nusul de 1 milion de persoane, din­tre precedentul recen­sământ și cel abia în­che­iat. Pe timp de pace, în poate cel mai bun de­ceniu al său din istorie (în termeni de bu­năstare economică), România pierde nu mai puțin de 1 milion de oameni, printre ei și tineri corporatiști, unii dintre cei mai buni oameni ai săi. Dar migrația, spun tot spe­cia­liștii, e doar una dintre explicațiile acestui ma­re mi­nus. Parte din vină au, din păcate, și cauzele na­turale: natalitatea extrem de redusă și mor­talitatea foarte mare. Chiar în timp ce autoritățile noastre calculau de zor la datele obținute în urma recenzării, puter­nicul ser­viciu american CIA a dat publi­ci­tății o ana­liză în care Ro­mânia apare cu a do­­ua cea mai mare rată a mortalității din lume (15 decese la mia de locuitori) după Serbia! Ni­ciun înalt oficial român nu a ieșit să le nege, semn că, chiar dacă n-om fi penul­ti­mii din lume, realitatea e cea descrisă de spio­nii ame­ricani. Mai grav e că rata naș­te­rilor este aproape de două ori mai mică de­cât cea a mortalității: 8,7 la mia de locuitori, locul 208 din 228 de țări contorizate!

Concluzia e limpede: nu mai e nevoie de prelucrarea finală a datelor recensământului – suntem o țară tot mai bătrână, cu o dina­mică demografică cât se poate de în­grijo­ră­toare. O recunoștea, zilele acestea, chiar Tu­dorel Andrei, președintele Institutului Na­țio­nal de Statistică (INS): „Sunt pesimist în ce privește evoluția demo­gra­fică. La 143 de pensionari, avem 100 de copii sub 15 ani! Asta înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii”. În plus, „600.000 de lo­cuințe secundare nu sunt ocupate. Că­utăm ex­plicații, cum se poate întâm­pla așa ce­va…”, a mai spus șeful de la Statistică.

Reîntinerirea României, prin readucerea acasă a ce­lor plecați și aflați încă la vârsta optimă pentru muncă, precum și încurajarea (reală, nu pe vorbe) a natalității de­vin (în față cu cifrele dezastrului), obligatorii pen­tru vii­torul țării. Se tot discută despre pro­iec­te de țară: niciu­nul nu e mai urgent decât acesta! Dar ca să ții tinerii în țară și ca să-i întorci din drum pe cei plecați nu e de-ajuns să înșiri promisiuni peste promisiuni. E ne­voie și de fapte, care să arate că lucru­rile s-au schimbat. Din păcate, „Do­sarul 10 august” vine să ne rea­min­tească de ce atât de mulți români au luat drumul stră­inătății…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian