– Numeroase plante medicinale, de primă urgență ca leacuri de sănătate, se pot cultiva pe balcon. O îndeletnicire plăcută, care vă oferă ajutor rapid, când vă confruntați cu suferințe ușoare –
Pătrunjelul crește imunitatea

Pătrunjelul conține substanțe valoroase care ajută sistemul imunitar. Dacă planta este consumată crudă, are chiar mai multă vitamina C decât o lămâie. Pătrunjelul (aprox. 10 g zilnic) optimizează și absorbția substanțelor vitale și ajută organismul să elimine germenii nedoriți. Deoarece planta conține, de asemenea, mult calciu și fosfor, ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoase. Și încă un sfat: mestecați pătrunjel proaspăt, pentru combaterea respirației urât mirositoare.
Călțunașul întărește părul
Călțunașul hrănește rădăcinile părului deteriorat. Tocați grosier doi pumni de frunze proaspete, puneți-le într-o oală și adăugați 1 litru de apă. Se fierb timp de 15 minute și se lasă să stea peste noapte. Se strecoară dimineața. După spălare, părul se clătește cu lichidul preparat și se masează ușor.
Roinița – bună dispoziție

Dacă frecați frunze de Roiniță între degete, ele emană imediat un miros ușor de lămâie. Acest lucru se datorează uleiurilor esențiale prezente în plantă, care au un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit și poate atenua stările nervoase sau anxioase. Pentru o cană de ceai, turnați 150 ml apă clocotită peste 3 lingurițe de frunze proaspăt tăiate. Lăsați-le zece minute la infuzat. Savurați o ceașcă de ceai de trei ori pe zi.
Arpagicul întărește oasele
Odată cu vârsta, oasele pot deveni poroase, iar în unele cazuri se poate ajunge la osteoporoză. Există însă și căi de prevenție, ne putem întări oasele, de exemplu, cu ajutorul arpagicului. Acesta este bogat în calciu, cel mai important element constructiv pentru oase. Există 130 mg de minerale în doar 100 g de arpagic. Se potrivește perfect cu iaurtul, cu plante aromatice, cu cartofi proaspeți, cu omletă sau cu ouă jumări.
Menta calmează durerile de cap
Putem alunga durerile de cap printr-un truc ingenios: culegeți câteva frunze proaspete de Mentă, zdrobiți-le cu degetele și frecați-le ușor peste tâmple. Mentolul pe care îl conțin are un efect de răcorire, întrucât evaporarea răcește pielea. Tocmai acest efect este cel care ne „păcălește” creierul și permite dispariția simptomelor.
Rozmarinul înviorează simțurile

Mai presus de toate, aroma Rozmarinului ne întărește percepția. Un sfat pentru fazele stresante ale vieții: puneți o crenguță de Rozmarin într-o carafă cu apă rece și lăsați-o la infuzat timp de 10 minute. Acest lichid aromat ajută la o mai bună putere de concentrare și favorizează circulația corectă a sângelui. Un mic sfat pentru întărirea memoriei: conform studiilor, dacă vă petreceți timpul într-o încăpere în care se simte aromă de Rozmarin, puteți memora lucrurile mai rapid și pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cimbrul curăță pielea și calmează iritațiile
Uleiurile esențiale de Cimbru pot dezinfecta pielea și preveni impuritățile. Pentru un tratament cu aburi, veți avea nevoie de 2 linguri de Cimbru proaspăt zdrobit și 1 litru de apă clocotită. Turnați apoi peste Cimbru, într-un castron, și aplecați-vă fața peste vas, timp de 10 minute. O baie completă poate preveni și iritațiile pielii. Pentru aceasta, opriți 100 g de Cimbru uscat, cu 1 litru de apă fierbinte. Lăsați totul să stea acoperit, timp de 15 minute. Apoi strecurați și adăugați infuzia în apa de baie.
Salvia ameliorează răgușeala și durerile în gât

De obicei, simptome prevestitoare ale unei infecții gripale sunt o ușoară durere în gât și răgușeala. Este bine dacă aveți la îndemână câteva frunze de Salvie proaspete, deoarece uleiul esențial al acestei plante mediteraneene poate reduce inflamația, dar poate și inhiba virușii și bacteriile. Aplicare: se fierb 2 lingurițe de frunze uscate, cu 150 ml apă, se lasă acoperit 10 minute și se strecoară. Se face gargară de câteva ori pe zi, timp de cel puțin 3 minute.
Leurda – efect detoxifiant
Uleiurile esențiale și compușii de sulf din Leurdă asigură un efect de curățare și detoxifiere a organismului. Mai exact, ingredientele reduc proporția colesterolului dăunător LDL. În plus, ele asigură circulația corectă a sângelui și oferă energie. Leurda oferă un gust deosebit sosului pesto: pasați 1/5 buchet de Leurdă, o lingură de nuci de Pin, 25 ml ulei de măsline și 15 g parmezan.
Busuiocul scade glicemia

Plantă mediteraneană, Busuiocul îmbunătățește circulația sângelui și, potrivit experților, poate echilibra tensiunea arterială. Busuiocul stabilizează și nivelul zahărului din sânge. Efect secundar pozitiv: frunzele aromate previn și pofta de mâncare, deoarece taninurile din plantă stimulează metabolismul și arderea grăsimilor. Busuiocul poate fi savurat proaspăt cules – de exemplu cu roșii și mozzarella.
Informații: îngrijire și recoltare corespunzătoare
* Cutiile pentru flori sunt la fel de potrivite pentru plante precum ghivecele de lut. Asigurați-vă că păstrați o distanță suficientă între plante și că primesc destulă lumină.
* Plantele cu frunze moi (de exemplu, Roinița) au nevoie de multă apă, în timp ce plantele mediteraneene consumă mai puțină. Important: apa trebuie să se poată scurge din vas. Udatul în exces nu este potrivit pentru Rozmarin, Busuioc și alte plante aromate.
* Recoltarea se face cel mai bine dimineața, deoarece atunci conținutul de uleiuri esențiale este cel mai ridicat.
IRINA RADU