– Ei sunt ferestrele noastre către lume și, totodată, cel mai sensibil dintre organele de simț. Cu anii, din cauza proceselor de îmbătrânire, cristalinul devine din ce în ce mai puțin flexibil, iar aceasta duce la prezbitism și contribuie la declanșarea glaucomului. Vă prezentăm mai jos principalele afecțiuni oculare, tratamentul lor, precum și măsurile de prevenție –

Organul vederii se află pe recepție 16 ore din 24. Într-o singură secundă, ochii primesc 10 milioane de informații din exterior. Lumina traversează structurile periferice ale globului ocular și ajunge la cristalin, care se comportă ca o lentilă biconvexă: refractă și concentrează razele luminoase la nivelul retinei, dând naștere imaginilor. Pentru componentele acestui angrenaj complex și, în același timp, extrem de fragil, care este ochiul, înaintarea în vârstă reprezintă o provocare și implică anumite riscuri, căci, începând de pe la mijlocul vieții, își fac apariția unele afecțiuni severe, cum sunt cataracta sau degenerescența maculară. Iată care sunt cele mai frecvente patologii oculare și cu ce terapii le putem combate.
Conjunctivita

Raportată la celelalte boli ale ochiului, ea n-are mai multă însemnătate decât un guturai, comparat cu gripa. Ne sâcâie destul de des, uneori este foarte contagioasă, dar, în peste 60% din cazuri, se vindecă de la sine, în câteva zile. Poate fi provocată de contactul cu alergenii, la persoanele care au o predispoziție genetică de acest tip, iar în rest factorii declanșatori sunt bacteriile și virușii. Se produce o inflamare a mucoasei subțiri ce căptușește și protejează interiorul pleoapelor și porțiunea anterioară a globului ocular. Simptomul caracteristic este înroșirea ochilor. Deseori apar și secreții, din pricina cărora ne trezim dimineața cu pleoapele lipite, iar câteodată, ne dau de furcă suplimentar senzațiile de mâncărime și arsură.
Pentru ameliorarea manifestărilor neplăcute din faza acută a conjunctivitei se apelează la instilații cu lacrimi artificiale (preferabil fără conservanți, de exemplu: Systane Ultra – Alcon, Lubristil Relax – Sifi, Hyabak – Laboratoires Thea) sau cu picături oftalmice antihistaminice, dacă inflamația este de natură alergică (ex. Opatanol – Novartis Europharm, Spersallerg – Laboratoires Thea, Naabak – Farmila Farmaceuti Milano). De asemenea, se face o curățare a pleoapelor seara, eventual și dimineața. În acest scop, se recomandă folosirea unui șampon special pentru pleoape: Blefaroshampoo de la Sifi (instrucțiunile de utilizare se află inscripționate pe ambalaj). În lipsa lui, puteți întrebuința și un șampon de păr, însă unul neagresiv, pentru copii. Amestecați câteva picături din șamponul respectiv într-un pahar cu apă, umeziți cu ea o dischetă demachiantă sau un bețișor pentru urechi și ștergeți de circa 10 ori marginile pleoapelor (inclusiv genele), pornind de la rădăcina nasului înspre coada ochiului. La sfârșit, clătiți cu multă apă.
Dacă după trei zile nu observați nicio îmbunătățire sau dacă situația s-a complicat cu dureri, febră ori alte simptome îngrijorătoare, luați legătura cu un medic oftalmolog. Urmează ca el să stabilească un diagnostic clar și, în cazul când va considera că este nevoie, vă va prescrie un colir cu antibiotic, eventual unul cu cortizon.
Sindromul de ochi uscat

Boala este cu mult mai răspândită decât s-ar crede – și nu numai pe continentul nostru. În Asia se întâlnește la o persoană din trei, iar în Europa și în America, la una din șase. Ea afectează mai des femeile decât bărbații și, în general, vârstnicii o dezvoltă mai frecvent decât tinerii, totodată prezentând simptome mai severe, întrucât fragilizarea filmului lacrimal se explică, în parte, și prin uzura determinată de vârstă.
Lacrimile au un rol important în buna funcționare a ochiului. Compuse din apă, grăsime și mucus, ele formează o peliculă la suprafața globului ocular pe care o umidifică, o lubrifiază, o curăță, o hrănesc și, în același timp, o apără împotriva germenilor patogeni. Când există un deficit de secreție lacrimală, aceasta dă naștere unei iritații locale, evidențiată de înroșirea conjunctivei, și unui disconfort accentuat, care se manifestă prin senzații de arsură, mâncărime sau corp străin (binecunoscutul „nisip în ochi”), durere la deschiderea pleoapelor dimineața, sensibilitate crescută la lumină, oboseală și vedere temporar încețoșată, uneori secreții similare cu cele generate de infecțiile bacteriene sau o lăcrimare abundentă, prin care ochiul face eforturi să se umecteze, însă nu reușește, întrucât acele lacrimi produse instantaneu, în cantitate mare, nu au și o calitate adecvată.

La sindromul de ochi uscat se ajunge pe două căi: fie prin evaporarea prea rapidă a lacrimilor, fie printr-o activitate insuficientă a glandelor care le secretă. Aceste două situații pot avea la origine o serie întreagă de cauze. Așa cum am amintit anterior, productivitatea glandelor lacrimale este afectată în mod natural de înaintarea în vârstă. În plus, la femeile aflate în menopauză, modificările hormonale influențează negativ și compoziția filmului lacrimal. Cu atât mai mult atunci când sunt deja prezente alte patologii, ca diabetul, diverse disfuncții tiroidiene, anumite boli autoimune (sindromul Sjögren, poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic), dar și unele afecțiuni oculare (de pildă, exoftalmia, blefarita sau deficiențele de mișcare a pleoapelor). În lunga listă a factorilor favorizanți se regăsesc și administrarea prelungită a unor medicamente (în special antialergice, antidepresive și anticoncepționale), poluarea (inclusiv fumatul activ și pasiv), aerul uscat și curenții de aer, dar și clipitul prea rar. De obicei, noi clipim în medie de 15 ori pe minut, dar în momentul când ne uităm la televizor, lucrăm la computer sau ne aflăm la volanul mașinii, privirea devine concentrată și fixă, iar aceasta facilitează evaporarea lacrimilor.
Tratamentul ochiului uscat constă în utilizarea lacrimilor artificiale, o dată sau de mai multe ori pe zi. Într-un stadiu mai avansat al afecțiunii, soluțiile oftalmice sunt înlocuite cu un gel care, având o consistență mai vâscoasă, rămâne mai mult timp pe suprafața ochiului (ex. Hylogel – Ursapharm). Se pot întrebuința și lentile de contact terapeutice sau medicul oftalmolog va decide să monteze un dop de silicon, care obturează canalul de scurgere a lacrimilor. Deosebit de importante sunt însă măsurile de prevenție: renunțarea la fumat, pauzele la intervale mai scurte în timpul lucrului la calculator, clipitul voluntar, evitarea curenților de aer direcționați spre ochi (fie că este vorba de vânt sau de ventilatorul aparatului de aer condiționat), asigurarea unui grad optim de umiditate (minimum 40%) în camera noastră de lucru.
Glaucomul

Este o afecțiune cu multiple fațete și o simptomatologie înșelătoare. Debutează de regulă mai târziu, în jurul vârstei de 40 de ani, însă există și o variantă congenitală, una infantilă (declanșată la copiii de 3-4 ani) și o alta juvenilă (apărută curând după primii 10 ani de viață). Se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare, dincolo de valoarea maximă socotită încă normală, de 21 mmHg, distrugerea progresivă a nervului optic și scăderea lentă a acuității vizuale, până la pierderea totală a vederii. Printre cele mai frecvente cauze de orbire, glaucomul ocupă locul al doilea pe plan mondial.
Într-o primă fază, care poate dura ani de zile, boala avansează ascuns, asimptomatic. În momentul când suferindul observă o diminuare a vederii și micșorarea câmpului vizual, s-au distrus deja aproape 50% din cele aproximativ 1 milion de fibre ce alcătuiesc nervul optic. Alte simptome sunt: înroșirea ochilor, încețoșarea temporară a vederii (care nu durează mult, dar revine mereu), apariția unor halouri colorate împrejurul surselor de lumină, dureri în ochi și în jurul lor, însă în anumite cazuri intervin și episoade de mai mare intensitate cu grețuri, vărsături și scăderea frecvenței bătăilor inimii. Aceste neplăceri pornesc în primul rând de la acumularea sau drenarea deficitară a umorii apoase, un lichid transparent, incolor, care este produs și se deplasează în interiorul ochiului, reglând presiunea intraoculară. Însă boala poate fi provocată și de apariția unei tumori, de un traumatism ocular sau de administrarea unor preparate cu corticosteroizi.
Din momentul diagnosticării, lupta se dă nu pentru recuperarea pierderilor, care este imposibilă, ci pentru stoparea sau încetinirea progresiei glaucomului. Tratamentul medicamentos constă în picături puse zilnic în ochi, la ore fixe. Astfel se poate scădea tensiunea oculară cu până la 45%. E posibilă și o intervenție cu laser (care durează numai 10 minute și este nedureroasă): acționând asupra anumitor structuri din interiorul ochiului, se limitează producția de umoare apoasă și, implicit, tensiunea. În caz de nereușită, rămâne deschisă ultima opțiune, cea chirurgicală: trabeculectomia. Prin îndepărtarea unei mici porțiuni de țesut, se realizează o fistulă plasată sub pleoapă, prin care se va scurge surplusul de umoare apoasă.
Având în vedere faptul că daunele provocate de glaucom sunt ireversibile, este foarte important ca el să fie diagnosticat într-un stadiu incipient. Pentru aceasta, sunt necesare vizite periodice la un cabinet de oftalmologie. Medicii recomandă ca primul control să fie făcut la vârsta de 40 de ani, următorul la 50 (dacă la cel dintâi nu s-au constatat probleme), apoi la intervale de doi-trei ani. Iar persoanele trecute de 60 de ani ar trebui să se prezinte anual la oftalmolog, pentru măsurarea tensiunii intraoculare.
Cataracta

Sensibilitate la lumina intensă, culori și contraste estompate, scăderea acuității vizuale pe timp de noapte, un văl care întunecă vederea: așa își descriu percepțiile vizuale pacienții cu cataractă. La fel ca părul încărunțit, și cataracta este un fenomen de uzură, asociat cu înaintarea în vârstă. Aproape 70% dintre persoanele trecute de 65 de ani constată că au asemenea dificultăți de vedere determinate de opacizarea cristalinului, care împiedică trecerea luminii spre retină. Afecțiunea este favorizată de o serie de factori, printre care se numără: fumatul, toxinele din mediu, subalimentația, traumatismele oculare, expunerea excesivă la radiații UV, administrarea de corticosteroizi, bolile metabolice cronice, cum este diabetul.
Netratată, cataracta duce la orbire, iar statisticile internaționale o indică drept cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii. Deși am auzit uneori vorbindu-se de picături oftalmice care i-ar bloca evoluția, ea nu se poate trata altfel decât chirurgical. Operația nu necesită spitalizare, se execută cu anestezie locală și durează 15 – 20 de minute, constând în extragerea cristalinului opacizat și înlocuirea lui cu unul artificial, confecționat din material plastic acrilic. Sunt disponibile mai multe modele, cel mai des întrebuințat fiind cristalinul monofocal, capabil să ofere o imagine clară, la o singură distanță vizuală: 30-35 centimetri (pentru citit și scris) sau peste 1 metru (pentru TV, șofat, orientare spațială). Majoritatea pacienților preferă să vadă limpede în depărtare, astfel încât vor trebui să se servească de ochelari la citit. Cristalinul bifocal are două puncte de focalizare, deci poate fi utilizat atât pentru depărtare, cât și pentru privitul de aproape, nu însă pentru o distanță intermediară de 50-60 centimetri, adecvată în situația când lucrăm la laptop sau ne ocupăm de unele activități gospodărești. O variantă nouă și îmbunătățită de cristalin bifocal este tipul EDOF, cu adâncime de câmp vizual extins, care face o trecere lină de la vederea la distanță la cea intermediară, oferind mai multă libertate de mișcare celui care îl poartă, încât el nu va mai avea nevoie să-și pună ochelarii decât pentru citit. Cristalinul trifocal acoperă toate cele trei distanțe vizuale, dar tocmai fiindcă lumina se distribuie simultan în trei zone, vederea pe timp de noapte sau în condiții de iluminat redus este mai puțin performantă. Însă aceasta nu pare să-i incomodeze prea mult pe utilizatori.
Degenerescența maculară

Și de astă dată vorbim despre o patologie ce apare frecvent la vârstnici. Ea înregistrează o incidență de 25% printre oamenii trecuți de 65 de ani, iar la cei care au împlinit 70, procentul urcă deja la 30%. Boala produce modificări degenerative ireversibile în regiunea maculei. Aceasta este o mică structură situată în centrul retinei. Macula controlează focalizarea luminii la nivelul retinei, fiind responsabilă pentru acuitatea vizuală, claritatea imaginii și perceperea detaliată a formelor și culorilor. În momentul când ea este afectată, bolnavului i se încețoșează vederea, percepe imagini duble sau distorsionate, liniile drepte îi apar ondulate sau curbe, nu mai poate distinge literele dintr-un text tipărit, nici trăsăturile chipurilor reprezentate în fotografii sau pe ecranul televizorului, cărora le mai zărește doar conturul, iar în centrul câmpului său vizual se formează pete albe sau negre. Simptomele se agravează în timp, ajungându-se în final la orbire, care însă nu este una completă, deoarece nu se pierde decât vederea centrală, pe când cea periferică se păstrează. Chiar și așa, degenerescența maculară este o boală invalidantă.
Pornind de la observația că 15-20% dintre pacienții cu degenerescență maculară au antecedente familiale, specialiștii au cercetat posibilitatea ca afecțiunea să aibă o componentă genetică. Într-adevăr, câteva studii recente au evidențiat în ADN-ul unor persoane prezența anumitor mutații ce oferă condiții favorabile pentru apariția bolii. De asemenea, au fost identificați mai mulți factori de risc: fumatul, sedentarismul, obezitatea, pigmentarea mai deschisă a irisului, valorile crescute ale tensiunii arteriale și ale colesterolului, o dietă bogată în grăsimi, dar săracă în acizi grași Omega-3, carotenoizi, vitamine cu efect antioxidant (A, C, E) și oligoelemente (seleniu, zinc, cupru).
Se cunosc două forme de degenerescență maculară: uscată (atrofică) și umedă (exudativă). Spre deosebire de degenerescența uscată, caracterizată printr-o progresie lentă, cea exudativă avansează rapid, putând deteriora macula în decurs de numai câteva luni. În scopul de a-i încetini evoluția, se injectează în globul ocular un ser. Rezultatele terapiei sunt promițătoare: injecțiile, făcute la intervale de o lună, au reușit să stabilizeze sau chiar să îmbunătățească acuitatea vizuală, la nouă pacienți din zece.
Pentru degenerescența maculară uscată nu există încă un tratament omologat, ci doar câteva medicamente în studiu. Ceea ce pot face deocamdată bolnavii sau persoanele cu risc major de îmbolnăvire este să se prezinte regulat la examenele oftalmologice, să adopte o alimentație adecvată și, în general, un stil de viață sănătos, să evite stresul, suprasolicitarea și radiațiile nocive și să-și fortifice retina cu ajutorul nutrienților conținuți în diverse suplimente (ex. MacuShield – Macuvision Europe, Nutrof Total – Laboratoires Thea, Vision Factors – Natural Factors Canada).