
Propolisul este, probabil, cel mai cunoscut medicament al stupului de albine, fiind utilizat de oameni de mii de ani. În ultimele decenii, știința i-a descoperit noi și noi virtuți vindecătoare, în sute de boli. Pentru a afla mai multe despre efectele acestui remediu apicol, am dialogat cu d-na cercetător Ileana Telembici, membru al echipei APICOLSCIENCE, specializată în medicamente din stup.
– Să începem prin a afla un lucru de bază: de ce este propolisul așa de important pentru sănătate? Utilizarea lui este de-a dreptul fenomenală…
– Propolisul este cel mai complex produs al stupului, format din rășini, uleiuri esențiale și ceruri culese de albinele lucrătoare de pe mugurii, ramurile și trunchiurile arborilor și arbuștilor. Aceste substanțe sunt preparate și omogenizate de albine sub forma unei mixturi brune – propolisul. Fiind hidrofob, adică izolând perfect de apă și umiditate, este materialul perfect pentru reparații în stup, dar rolul său este mult mai amplu: propolisul este un element de bază în imunitatea colectivă a albinelor, în anihilarea microorganismelor dăunătoare, dar și în crearea microclimatului stupului.
– Cum se folosește propolisul, pentru a fi eficient în terapia umană?
– Depinde mult de afecțiunea căreia ne adresăm. În gama ApicolScience avem peste douăzeci de forme de administrare a propolisului, de la simpla tinctură și până la produse de ultimă generație, cum ar fi Propolisul în miere cu 0% alcool. Propolisul poate fi administrat și macerat în glicerină, singur sau cu diferite plante medicinale, omogenizat în creme pentru uz extern sau în spray-uri pentru gât. Am reușit să obținem și un propolis dizolvat parțial în apă, în care se transferă doar câteva categorii de substanțe, cum ar fi flavonoidele sau alcoolurile naturale, care-i dau aroma specifică. Acest PROPOLIS HIDRIC are efecte antiinflamatoare și antiseptice de excepție, iar noi l-am adus la salinitatea lacrimilor, ceea ce-l face perfect împotriva blefaritelor, conjunctivitelor sau micozelor care afectează mucoasele.
– În ce afecțiuni are propolisul cele mai puternice efecte?

– Cel mai bune efecte le-am obținut împotriva infecțiilor, mai ales a virozelor respiratorii. Inclusiv la bolnavii de Covid-19, administrat de la primele simptome, PROPOLISUL ÎN MIERE ULTRA ajută la atenuarea unor simptome, până la dispariția acestora. Ilustrativ este cazul unei colege din echipa noastră, care imediat după naștere a făcut o formă agresivă de Covid-19. Gâtul îi era atât de inflamat și dureros, încât nu putea înghiți nici apă, fiind hidratată exclusiv prin perfuzii. În lipsă de idei, medicii de la spitalul de boli infecțioase i-au permis să ia produse apicole. La început, a reușit să ia doar câte o jumătate de linguriță de PROPOLIS ÎN MIERE ULTRA, din oră în oră. După jumătate de zi de tratament, deja putea să bea apă fără efort, pentru ca 12 ore mai târziu să poată consuma hrană lichidă și APICOL 12 GAMMA, pentru restabilirea imunității. După alte două zile, febra i-a scăzut și i-au dispărut durerile musculare, iar după trei zile a fost externată, pentru că se simțea foarte bine.
– Cum se explică efectele atât de rapide ale propolisului în miere în infecțiile respiratorii?
– Propolisul are o triplă acțiune curativă: distruge microorganismele patogene de pe tractul respirator, stimulează imunitatea și diminuează reacțiile inflamatorii ale căilor respiratorii. Acțiunea combinată este foarte puternică; avem sute de mărturii ale pacienților cu viroze care s-au vindecat „miraculos”. Aceștia au luat intensiv, de la primele simptome, PROPOLIS ÎN MIERE ULTRA, ceea ce a făcut ca virozele respiratorii să devină asimptomatice. De aici și senzația de „miracol”, deoarece pare că boala dispare ca prin farmec! În realitate, infecția devine asimptomatică și este bine să fie tratată încă 1-2 zile cu PROPOLIS ÎN MIERE.
– Acest efect miraculos de dispariție a simptomelor apare și în alte tipuri de infecții?
– Cum spuneam, nu este un miracol, ci o triadă de efecte pe care o vedem mai ales în virozele respiratorii în fază incipientă. În infecțiile bacteriene ale tractului respirator, recomandăm asocierea dintre PROPOLISUL ÎN MIERE ULTRA și antibioticele de sinteză, a căror acțiune o potențează puternic.
– Propolisul în miere poate potența antibioticele de sinteză și în cazul infecțiilor urinare recidivante, o afecțiune generalizată, de la un timp?

– Răspunsul este afirmativ. Și ca să vă dau un exemplu, îmi amintesc de cazul unei doamne de 45 de ani care suferea de o cistită recidivantă – de cinci ani se lupta cu boala! În disperare de cauză, a vrut să se trateze strict naturist, cu produse apicole. I-am spus că este o opțiune riscantă și i-am propus să ia tratamentul antibiotic prescris de medic, împreună cu produsele stupului. I-am dat două produse pe bază de propolis: PROPOLIS CU BRUSTURE – EXTRACT GLICEROHIDRIC, împreună cu PROPOLISUL ÎN MIERE ULTRA. În plus, i-am recomandat și o cură de două luni cu miere roșie (APICOL 7 ALPHA), pentru a-și restabili imunitatea afectată de antibiotice. După o lună de cură, i-au dispărut toate simptomele cistitei, dar a continuat-o încă o lună, pentru stabilizarea efectelor. I-am recomandat să se hidrateze foarte bine, să aplice o igienă strictă, iar cistita nu a recidivat, de mai bine de un an!
– Ce alte afecțiuni răspund bine la tratamentul cu propolis?
– Am observat rezultate uimitor de bune în recuperarea pacienților care au suferit accidente vasculare cerebrale sau infarcte miocardice, lucru posibil datorită unei proprietăți unice a propolisului – aceea de a ajuta la restabilirea funcționalității țesuturilor care au fost private o anumită perioadă de oxigen. Avem cazul unui domn de 69 de ani, care, după un accident vascular cerebral era apatic, se exprima cu foarte mare dificultate și își amintea cu greu lucruri simple. A ținut o cură de două luni cu PROPOLIS ÎN MIERE ULTRA, din care soția sa îi dădea câte 3-4 lingurițe pe zi. Primul efect a fost acela că a devenit mult mai activ, mai prezent și mai atent. Ulterior, a început să uite mai puțin și să poată duce la bun sfârșit acțiuni casnice simple. Acum urmează, în paralel, o cură cu LĂPTIȘOR DE MATCĂ ACTIVAT, cele două produse ajutându-l să ducă o viață aproape normală.
– Propolisul are efecte și asupra pielii?
– Depinde de forma de administrare. Cremele cu propolis, de exemplu, sunt foarte bune regenerante cutanate, fiind recomandate contra arsurilor ușoare, pentru pielea atacată de factori iritanți, cum ar fi săpunul, detergenții sau dezinfectanții folosiți în exces. Avem așa-numitele creme super-protective, cu ceară de albine și propolis, care fac adevărate minuni asupra pielii degradate, îmbătrânite sau uscate excesiv. Am realizat și o cremă pentru călcâie, cu propolis și manuka, ce reușește să „repare” crăpăturile, să elimine durerile și usturimile, chiar de la primele aplicări, datorită efectului puternic antiseptic și regenerant.
– Există speranțe și în cancerele de piele?
– TINCTURA DE PROPOLIS ULTRA, cu o concentrație foarte mare, de peste 50%, este un antitumoral puternic, care de multe ori face ca leziunile canceroase să intre în remisie. Tinctura se aplică direct pe locul afectat, prin picurare, de 3-4 ori pe zi, creând astfel o crustă de propolis la nivelul pielii, care este lăsată să acționeze pe parcursul zilei. Aceste aplicații se fac în paralel cu tratamentul prescris de medic, dar și cu unele cure adjuvante, cum ar fi mierea albastră.
– Propolisul poate fi folosit pe răni deschise?
– În cazul zgârieturilor, al micilor tăieturi sau înțepături, după curățarea rănii cu apă oxigenată, se aplică tinctură de propolis pe locul afectat, pentru dezinfectare și accelerarea vindecării. În cazul rănilor adânci, nu se recomandă aplicarea directă a tincturii de propolis, deoarece cicatrizează rapid, dar inestetic. Pentru o cicatrizare estetică, mai întâi se „pansează” rana cu PROPOLIS ÎN MIERE, cu concentrație scăzută, de 6%, după care se acoperă cu un bandaj steril. Această aplicare va vindeca lent, dar estetic, locul afectat, eliminând riscul de infectare.
– Propolisul este eficient și în tratamentul micozelor?

– Contra micozei unghiei, numită și onicomicoză, se folosește TINCTURA DE PROPOLIS ULTRA. Se aplică pe locul afectat de două ori zilnic, iar ulterior se înfășoară zona cu nailon, lăsând tinctura să-și facă efectul. Tratamentul durează mai mult, de ordinul lunilor, efectul său benefic fiind acela că unghia nouă care va crește va fi normală, cu o structură și o culoare sănătoase.
– Și o ultimă întrebare: ce formă de propolis este utilă împotriva diverselor candidoze?
– Intern, pacienții au folosit cu succes propolisul în miere, care stimulează imunitatea și combate fungii de la nivelul tractului digestiv. Contra candidozei orale, rezultate bune se obțin clătind gura cu propolis macerat în glicerină. În fine, în cazul candidozei genitale, se folosește extractul hidric izotonizat de propolis aplicat o dată la 1-2 zile, doar în fazele acute ale infecției. Nu se recomandă aplicarea intravaginală a propolisului în igiena zilnică, deoarece este un antiseptic puternic, care poate perturba flora la acest nivel.
EDUARD COMAN
Produsele prezentate în acest articol pot fi comandate la tel. 0735/21.78.08 sau pe www.apicolscience.ro