– De la lume adunate și-napoi la lume date –
Lipsă de calciu în organism
Stimată doamnă Sânziana Pop,

Cu această scrisoare, încerc să fiu de folos celor care au probleme determinate de lipsa calciului în organism. Cu ani în urmă am avut și eu astfel de probleme. Tratamentele medicamentoase prescrise aveau efect o perioadă relativ scurtă și deoarece crizele de tetanie reveneau tot mai des, m-am hotărât să încerc și varianta naturistă. Am citit tot ce s-a găsit pe atunci legat de acest gen de tratament și n-a fost degeaba. M-au ajutat foarte mult. De atunci nu mai am nevoie de tratamente de urgență, iar analizele sunt bune.
Deficitul de fixare al calciului în organism este determinat de carențele de fosfor, flor, magneziu, cupru, ale vitaminelor D2 și C. Dar mai ales magneziul insuficient provoacă numeroase tulburări. Cel mai bun rezultat l-am avut după tratamentul făcut cu polen uscat și miere, ceai din Cătină măcinată, varză proaspătă crudă (pe tot parcursul anului), consumată ca salată, asociată cu toate cruditățile de sezon (nu am „iertat” nici fructele proaspete). Sfeclă roșie crudă (!), rasă în salate. Facultativ, se poate consuma grâu încolțit cu miere, fiertură de cereale (orez, grâu, porumb, fasole boabe uscată, mazăre uscată, linte) – câte o lingură de supă din fiecare, fierte timp de 3 ore în 3 l de apă, cu un pic de sare. În rândurile care urmează, vă recomand cura cu polen, așa cum am folosit-o eu, cu succes.
Polenul – Se iau 1-3 lingurițe pe zi, timp de o lună și jumătate – până la 2 luni (maximum). Pentru copiii sub 10 ani, doza este de 1/2 linguriță, în fiecare dimineață, timp de 1-2 luni. Se fac câte 2-3 cure anuale. Efectul polenului crește dacă este luat cu miere. În acest caz, polenul uscat se dă prin râșnița de cafea, iar praful obținut se amestecă cu miere, în proporție de 1 la 1. Dacă se consumă granulele nemăcinate, este preferabil să fie ținute în gură și supte pentru a favoriza asimilarea.
Contraindicații: Polenul nu trebuie administrat în următoarele cazuri: boli neuropsihice (mânie, hiperexcitabilitate sexuală, ateroscleroză cerebrală), afecțiuni endocrino-metabolice (diabet zaharat avansat, adenom de prostată, obezitate), virilism pilar (păr exagerat de mult la femei), în toate cazurile de excese de colesterol și de grăsimi în sânge, în afecțiuni alergice, mai ales în alergia la polen.
VELA I. – Caransebeș
Două rețete simple contra aterosclerozei
Iată două leacuri simple și eficiente contra aterosclerozei.
Suc de ceapă cu miere de albine
Se amestecă o jumătate de pahar de suc de ceapă roșie, cu 2-3 linguri de miere, din flora montană. Se ia câte o treime din preparat, înaintea sau după cele trei mese principale ale unei zile. Întreaga cantitate se consumă în ziua preparării. Cura durează 3-4 luni, cu o pauză de o lună. Este indicată în congestia cerebrală și în combaterea aterosclerozei.
Macerat de usturoi cu lămâie
Se iau o căpățână de usturoi curățat și pisat, o lămâie și un litru de apă. Într-un vas se pune usturoiul, coaja rasă și zeama de la o lămâie, precum și apa clocotită. Se acoperă și se lasă în repaus timp de două zile. Se ia câte o lingură, de trei ori pe zi, timp îndelungat. Se folosește în tratamentul și prevenirea aterosclerozei.
Ateroscleroza ar fi, după unii cercetători, generată de carența de vitamina C, deci se recomandă un regim dietetic foarte bogat în această vitamină.
EUGENIU R. – Iași
Leacurile Nănașei Floarea
M-a crescut, după ce am rămas orfan de ambii părinți, și pe lângă respectul față de muncă și omenie, mi-a lăsat moștenire și câteva leacuri vechi, bătrânești, pe care le-am folosit cu succes, și eu, și alte persoane, cărora le-am recomandat. Le dau mai departe și cititorilor care au nevoie de ele, sperând că le vor fi de folos.
Antidiaree și antidizenterie
Se prepară un amestec din două linguri de ulei, o pătrățică de zahăr, zeama de la o felie de lămâie, ori, în lipsa acesteia, se pune săricică (sare de lămâie), cât un grăunte de porumb.
Se pisează zahărul, se dizolvă în zeama de lămâie și apoi se amestecă cu untdelemnul. Acest preparat se ia pe nemâncate, după care, timp de 24 de ore, nu se mănâncă absolut nimic, ci se bea doar ceai de Mușețel îndulcit, după voie, cât de mult. Amestecul de mai sus se administrează adolescenților și adulților.
Dacă în răstimpul a 24 de ore după administrarea amestecului de mai sus, bolnavului i se va da ceva de mâncare, în afară de ceai de Mușețel îndulcit, îl va întoarce boala.
Leac pentru tuse
Se pisează pe o cârpă 5-10 căței de usturoi și mujdeiul astfel obținut, distribuit corespunzător pe cârpă, se aplică pe talpa unui picior și se ține până ustură (la adulți, eventual chiar toată noaptea). Dacă mai este nevoie, puneți și a doua seară usturoi la celălalt picior, făcând cu schimbul, cel mult 3 zile consecutive. În niciun caz nu se pune în aceeași seară la ambele tălpi, deoarece se anulează efectul. Tratamentul este eficient atât în tusea obișnuită, cât și în cea convulsivă. Are, de asemenea, efecte benefice în astm, gripă, în îndepărtarea bătăturilor de pe tălpile picioarelor.
MITRUȚ G. – Dorohoi
Gastrita și Ghințura
Sunt căsătorită, am 36 de ani, și în urmă cu ceva timp, am fost numită în funcția de director al unei firme, iar stresul și tensiunile emoționale de la locul de muncă și-au pus, din păcate, amprenta pe sănătatea mea. Mai exact, gastrita pe care o aveam s-a agravat foarte tare, iar primăvara trecută, crizele au fost atât de puternice, încât mi-am luat concediu medical și m-am dus la investigații, atât în țară, cât și în străinătate. Radiografia a arătat că mi se formase deja o nișă, adică un fel de rană pe pereții stomacului. Era de mari dimensiuni, și dacă procesul ar fi continuat, cu siguranță că aș fi ajuns la cuțit, pentru că pansamentele și calmantele gastrice nu mă ajutau mai deloc. Fiind tot pe drumuri, am cunoscut un tânăr la o expoziție care se ocupa cu produse naturiste tradiționale, moștenind rețetarele din tată-n fiu. Acesta mi-a recomandat tinctura miraculoasă de Ghințură. Tânărul acela era atât de sincer convins de eficiența acelor produse, încât am ajuns acasă cu cinci sticle de tincturi, adică toate pe care le avea în raft. A doua zi a venit și momentul adevărului, când au început din nou durerile de stomac și am luat prima linguriță de tinctură din plante. După un sfert de oră, durerile s-au diminuat. În schimb, după-amiaza, au apărut din nou arsurile cumplite și am fost un pic dezamăgită, dar am mai luat o doză și din nou s-au calmat. Îmi găsisem leacul. Tinctura de Ghințură și-a meritat banii, pentru că am reușit de fiecare dată să ies din criză cu ajutorul ei. La radiografia din iarnă, nișa din stomacul meu se micșorase incredibil de mult. Am recomandat acest produs tuturor cunoștințelor mele și cele mai multe dintre ele au răspuns la fel de bine la tratament. Tinctura de Ghințură se găsește în plafaruri sau la producătorii de preparate din plante din Munții Apuseni. Eu mi-am procurat-o de la Albuț Dănuț, Poienii de Jos, jud. Bihor, tel. 0742/09.27.17 sau 0745/70.18.84.
Cu considerație,
DORA
Un leac universal: KAVA
Este o tufă ale cărei frunze și rădăcini au devenit faimoase fiindcă din extrasele acestora, sub formă de ceai, picături, concentrate în bomboane, se pot obține cele mai benefice efecte: calmante, sedative, anxiolitice, medicamente împotriva insomniei și a simptomelor menopauzei.
În SUA, lumea cheltuiește anual 50 de milioane dolari pentru preparatele din Kava, ca să lupte împotriva stresului, fricii, insomniei.
Atenție: pe preparatele de Kava este trecută concentrația de kavalactonă, principiul activ al medicamentului. Doza zilnică normală este de 60-120 mg de kavalactonă pe zi. Kava este dăunătoare ficatului, dacă este întrebuințată mai mult de 4 săptămâni în șir. Este apoi contraindicată persoanelor care beau zilnic băuturi alcoolice.
Oase sfărâmicioase, osteoporoză
Beți două cești de ceai de Kava pe zi și veți avea oasele mai puternice și cu 6,2% mai dense. Acesta este rezultatul unei cercetări medicale din Taiwan, pe 4000 de indivizi. Efectul benefic se datorează fluorurilor, flavonoidelor și fitoestrogenilor din ceai. Deci pacientele mai în vârstă, cu osteoporoză, pot să-și mineralizeze oasele, mai ales cele ale bazinului, bând ceai de Kava.
Riscul fracturilor
La pacientele mai în vârstă, se recomandă preparate de calciu și biofosfonate. O nouă clasă de estrogeni, de exemplu Raloxifanul, promite îmbunătățiri în structura oaselor. Apoi beți lapte!
Dar, înainte de toate, mișcare, gimnastică și haltere mici!
MIHAIL N. – Cluj