Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România!

Economia prinde puteri

– În ciuda crizei și nesigu­ranței internaționale, există motive de optimism pentru lunile care vin –

România, printre cele mai dezvoltate țări din lume

Foto: Shutterstock – 3

Conform Indicelui Dezvoltării Umane al Organizației Națiunilor Unite (ONU), publicat recent, România s-a menținut, în 2021, în categoria celor mai dezvoltate țări din lume. Țara noastră a rămas pe locul 53 în clasamentul global, fiind ultima dintre statele membre UE din categoria „celor mai dezvoltate țări”, în vreme ce Bulgaria a ieșit din categorie, căzând patru poziții, depășită de Serbia, Muntenegru și Georgia. Din 1990, indicele de dezvoltare a început să fie calculat și după alte criterii în afară de creșterea economică, cum ar fi speranța de viață, accesul la educație și venitul individual. În fruntea listei, după Elveția, se situează Norvegia (pe primul loc în 2020) și Islanda, iar alte cinci țări europene se clasează printre primele 10: Danemarca (6), Suedia (7), Irlanda (8), Germania (9) și Olanda (10).

Pe podiumul UE la producția de biciclete

Conform Eurostat, România se află în topul producăto­rilor de biciclete din Uniunea Europea­nă! În 2021, în România au fost pro­duse 2,5 milioane de biciclete, dintr-un total de 13,5 milioa­ne în întreaga Uniune. Pe locul 1 se găsește Portu­galia, iar pe locul 3, după România, se află Italia, cu 1,9 milioane. Uniu­nea Europeană e o mare pro­motoare a mersu­lui pe bicicletă, văzut ca o alterna­tivă eco­lo­gică la transportul public de persoane.

România, a treia cea mai mare economie digitală

Economia digitală a României ar putea creşte de 3,5 ori, până la 52 miliarde de euro în 2030, datorită investiţiilor în IT&C şi comerţului digital, potrivit unui raport realizat de „McKin­sey&Company”. Raportul arată că România este a treia cea mai mare economie digitală din Europa Centrală şi de Est şi a doua cea mai mare piaţă de comerţ digital. Comerţul digital înseamnă două treimi din economia digitală a României, dar indus­tria IT&C poate deveni principalul motor de creştere în viitor. Un român a cheltuit, în medie, anul trecut, în jur de 500 de euro pentru achiziţii online. Pandemia de COVID-19 a accelerat considerabil dez­voltarea comerţului digital.

FMI ne dublează prognoza de creștere economică

Sediul FMI din Washington

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit prognoza de creștere economică a României, de la 3,5% la 4,8%. În primăvară, aprecierile erau mult mai rezervate, „World Economic Outlook” vor­bea despre o creștere de numai 2,2%, pe fon­dul contex­tului internațional și al apropierii con­flic­tului armat din Ucraina de granițele noastre. Între timp, comitetul executiv al FMI a apreciat prudența politicilor macroeconomice ale Româ­niei și a încurajat stimularea reformelor, pentru susținerea acestei creșteri economice.

Producția auto, în creștere spectaculoasă

În lunile Iulie și August 2022, au fost pro­duse în România 61.634 de autoturisme, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 25% față de perioada simi­lară din 2021, informează „Aso­ciația Construc­torilor de Automobile” (ACA­ROM). Dintre aces­tea, peste 34.000 de unități au fost produse în Uzina Dacia de la Mioveni, iar alte 27.000 de unități au fost produse de Uzina Ford de la Craiova. Și bilanțul pe primele 8 luni din 2022 este pe plus, cu o creștere de peste 15% față de perioada similară din 2021. În 2021, producția auto a fost marcată de întreruperi provocate de măsurile sanitare din pandemie, dar și de perturbarea puternică a lan­țurilor de furnizare.

18 medalii mondiale pentru vinurile românești

Vinurile româneşti au câştigat 18 medalii la competiţia mondială „Mundus Vini” din Germa­nia, una dintre cele mai importante la nivel mon­dial, aflată anul acesta la cea de-a 31-a ediţie. Din cele 79 de probe înscrise, producătorii ro­mâni de vinuri au câştigat 10 me­dalii de aur şi 8 de argint. „Do­meniile Avereşti” au câştigat titlul de „Best in Show”, dar şi două medalii de aur, pentru două dintre cele mai apreciate vinuri din recolta 2022: „Fetească Regală” şi „Busuioacă de Avereşti” Diamond Selection. Cel mai premiat producător român, Cramele Recaş, a primit două medalii de aur (Solo Quinta 2021 şi Speis & Trank Pinot Grigio) şi 5 medalii de argint (Speis & Trank Romanien Merlot, Speis & Trank Sauvignon Blanc 2021, Sole rose, Cocoş Viognier şi Richtig Frett Chardonnay). Vinurile au fost degustate şi evaluate profesional de un juriu format din 130 de experţi – importatori, oenologi, somelieri, producători de vin şi jurnalişti. „Mundus Vini” reuneşte anual peste 11.000 de vinuri din întreaga lume.

Canadienii deschid o fabrică lângă Timișoara

„Liberty Spring”, unul dintre cei mai mari furnizori de produse și servicii pentru automobile din lume, a deschis o fabrică în localitatea Giar­mata, la 13 km de Timișoara. Reprezentații com­paniei sunt încrezători cu privire la intrarea pe piața din România. „Această nouă fabrică ne per­mite să fim mai aproape de marii producători de automobile și de furnizorii de rangul 1 din Euro­pa”, spun oficialii companiei. Conform ultimelor cercetări ale firmei, astăzi, o mașină din două conține cel puțin o piesă fabricată într-una din fabricile „Liberty Spring”. „Liberty Spring” este o companie canadiană, cu sediul central în Mont­magny, Quebec, și deține fabrici în Canada, Me­xic, Suzhou și, începând cu luna aceasta, în Ro­mânia.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian