– O viață întreagă sunt bombardate cu sunete, nu totdeauna plăcute, fără să le întrebăm, măcar din când în când, cum se simt. O facem doar când ne dor și trebuie să mergem la doctor. Aflați cum se manifestă cele mai frecvente patologii ale auzului și cum pot fi vindecate –
Otita
Este o inflamație, adesea foarte dureroasă, provocată în majoritatea cazurilor de bacterii. Când inflamația se limitează la conductul auditiv extern, vorbim despre o otită externă, care determină înroșirea pavilionului urechii, putând afecta totodată acuitatea auditivă și simțul echilibrului. Medicul prescrie de regulă picături de pus în ureche, iar dacă otita se prezintă într-o formă gravă, completează tratamentul cu un antibiotic. O zi sau două mai târziu, va apărea cu siguranță o ameliorare.
Surditatea brusc instalată
Auzul se pierde pe neașteptate, de cele mai multe ori doar la una dintre urechi. Persoanele afectate descriu o senzație neobișnuită, spunând că se simt ca și cum ar avea în ureche un tampon mare de vată, care le blochează auzul. Surditatea este cauzată adesea de o irigație sangvină deficitară la nivelul urechii interne, însă și stresul poate duce la acest „infarct auricular”. Ca măsură de prim ajutor se poate mesteca, de câteva ori pe zi, o bucățică de ghimbir, întrucât rădăcina de ghimbir produce, printre alte efecte, și pe acela de activare a microcirculației sangvine. Cei ce n-o suportă, fiindcă li se pare prea iute, o pot combina cu puțină miere. Dacă totuși simptomele nu dispar după două zile, va fi necesar (și chiar urgent) să se ia legătura cu un medic ORL.
Hipoacuzia
Pe măsură ce îmbătrânim, celulele senzoriale din urechea internă nu mai beneficiază de un aport optim de nutrienți și, în consecință, intră într-un proces de distrugere lentă. Aceasta ne va afecta inevitabil auzul. Frecvențele sonore înalte sunt cele dintâi pe care urechea nu le mai percepe normal. Dacă observați că ați început să auziți cu greutate soneria de la ușă sau ciripitul păsărelelor, programați-vă la un cabinet ORL pentru efectuarea unui test de evaluare a acuității auditive. Având în față audiograma, medicul poate aprecia cu ce terapii ar putea să vă ajute și dacă este sau nu indicată, în situația dvs., montarea unei proteze auditive. Modelele recente din gama acestor dispozitive sunt miniaturale, aproape invizibile, și vă îmbunătățesc enorm calitatea vieții. Iar inventivitatea oamenilor de știință a făcut deja un pas mai departe. Un articol publicat în revista de specialitate Journal of the Acoustical Society of America ne informează că un nou tip de aparat auditiv a fost testat pe 38 de persoane, rezultatele fiind cu totul la înălțimea așteptărilor. Proteza aflată încă în stadiul experimental are dimensiuni atât de mici, încât poate fi implantată într-un dinte (unul fals, desigur), de unde transmite vibrațiile sonore, prin intermediul osului maxilar, până la urechea internă.
Zgomotele din urechi
Prezența în urechi a vuietului permanent, asemănător celui produs de suflul unui vânt puternic sau de rostogolirea valurilor mării, se explică, de regulă, prin îngustarea vaselor de sânge care irigă zona sau prin depunerile de grăsime (plăci de aterom), formate pe pereții arterelor. Uneori este vorba de zgomote reale, a căror existență poate fi verificată de medic cu ajutorul stetoscopului, însă în numeroase cazuri, ele sunt generate de percepții subiective și se combină adesea cu simptome de tinitus.
Tinitusul
Nu este considerat propriu-zis o boală, ci doar un simptom. Unul foarte supărător, totuși, deoarece pacienții se plâng că aud continuu zgomote, pe care unii le descriu ca un bâzâit sau zumzet, iar alții, ca un țiuit sau șuierat. Mai trebuie spus că aceste sunete nu există în realitate, ele provin din acele percepții subiective, amintite anterior. Cauzele tinitusului nu se cunosc exact, dar s-a constatat că mare parte dintre persoanele afectate au suferit o traumă acustică (de exemplu, un foc de armă tras în vecinătatea urechilor) ori au fost expuse la o poluare fonică intensă, de lungă durată (muzică dată la maximum). Și stresul cronic poate avea asemenea urmări. Întrucât medicina nu oferă un tratament specific, demersul terapeutic se concentrează în principal asupra unui suport psihologic cât mai eficient. Suferinzii sunt îndemnați să practice o tehnică de relaxare – iar cele mai bune rezultate s-au obținut până acum cu programele de yoga. De mare ajutor s-a arătat a fi și crearea unui fundal sonor, prin ascultarea non-stop a unor melodii plăcute, liniștitoare, care să acopere măcar parțial haosul acustic ce persistă în urechi.