Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

În cazul fetiței dvs. este vorba despre un hemangiom infantil. Acesta reprezintă o formațiune tumorală benignă, cu originea în vasele de sânge. Este una dintre cele mai frecvente tipuri de tumori la copii și, de obicei, are o evoluție inofensivă, punând doar probleme de ordin estetic. Există și situații mai complicate, în cazul hemangioamelor mari, care pot afecta și structuri învecinate – ochi, nas, cavitate bucală – sau vase sanguine de calibru mai mare. De asemenea, hemangioamele mari din regiunea cervico-facială se pot asocia cu malformații congenitale. Hemangiomul poate fi prezent la naștere – forma congenitală – sau poate apărea în primele săptămâni/luni de viață, în forma infantilă. Există și hemangioame care pot apărea doar la adult, cel mai frecvent după vârsta de 40 ani. Tratamentul clasic al hemangioamelor presupune fie aplicarea unor produse topice la nivelul leziunii, fie tratament cu laser sau chirurgical. Dintre tratamentele complementare, cel mai eficient, în urma practicii dobândite la cabinet, s-a dovedit tratamentul homeopat, pe care vi-l și recomand. Acesta are două componente. Pe de o parte, tratamentul homeopat clasic, care presupune administrarea unui remediu în funcție de particularitățile fiecarui caz în parte (de aceea este nevoie de o consultație individuală). Pe de altă parte, anumite remedii homeopate specifice, pentru afecțiunea în sine. Dintre acestea, vă recomand o combinație de Arnica CH3 și Hamamelis CH30, câte 1 doză, de 2 ori pe zi, timp de 3 luni.
Farm. Carmen Ponoran – Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie, e-mail: [email protected] www.gemoterapie.ro
„Am rău de avion” (Răspuns pentru DANA B. – Iași, F. AS nr. 1538)

Pentru că ați epuizat variantele de medicamente antiemetice, fără să aducă ajutorul așteptat, vă recomand să apelați la homeopatie. Există medicamentul homeopat Cocculine (Boiron, Franța), conceput special pentru răul de mișcare și de transport. În ziua premergătoare călătoriei, luați câte două comprimate, de 3 ori și, eventual, o doză de Gelsemium CH15, dacă gândul urcării în avion vă sperie, sau Ignatia CH15, dacă se instalează o stare de agitație. În ziua călătoriei, continuați administrarea câte două comprimate Cocculine, și în avion, dacă simțiți că reapar simptomele. Vă puteți gândi și să individualizați felul în care percepeți răul de avion, alegând remediul homeopat potrivit: Tabacum CH9 – paloare și stare de rău, cu ameliorare la aer curat, Cocculus CH9 – amețeli și agravare la aerul condiționat din avion, Petroleum CH9 – ameliorarea stării de rău, în timpul mâncatului, Nux vomica CH9 – greață, agravată în timpul mâncatului, Borax CH15 – stare de rău agravată de golurile de aer.
Numai bine!
„Mă balonez după fiecare masă și sunt foarte slabă” (Răspuns pentru MAGDA F., F. AS nr. 1539)
Pentru problemele de sănătate prezentate – balonare, flatulență, halenă și probleme de asimilare – este important să mergeți la medic pentru evaluare și stabilirea unui diagnostic. Eu vă recomand să încercați și gemoterapia, o cură de 2-3 luni, care v-ar putea restabili echilibrul fizic, cu ameliorarea sau chiar dispariția simptomelor descrise. Extractul din muguri de Porumbar este un reactivator al metabolismului, cu eficiență dovedită în stări de slăbiciune fizică, pe care îl puteți asocia cu Extractul din muguri de Nuc și Extractul din mlădițe de Merișor, pentru a ameliora balonarea, flatulența și halena. Luați Nuc și Porumbar dimineața, câte 2 ml din fiecare, Merișor și Nuc la prânz, câte 2 ml din fiecare, și Porumbar seara, 2 ml. Rezultatele trebuie așteptate după cel puțin 2-3 săptămâni de administrare, iar continuarea curei va stabiliza efectele pozitive, pentru ca starea de rău să nu se reinstaleze.
Multă sănătate!
„Ce pot să fac să scap de pruritul dermic?” (Răspuns pentru LIVIU D. – București, F. AS nr. 1539)
Din cele descrise de dumneavoastră, este vorba de o dermatită alergică, care v-a făcut dependent de medicația antialergică. Puteți încerca să înlocuiți treptat medicamentele, cu extracte gemoterapice cu acțiune antialergică și de reducere a pruritului. Vă recomand o cură de două luni, cu Extract din muguri de Coacăz negru, Extract din mlădițe de Cedru și Extract din muguri de Ulm. Coacăzul negru, ca extract gemoterapic din muguri, este considerat a avea un efect asemănător cortizonului, deci antialergic și antiinflamator, iar celelalte două gemoterapice, Cedrul și Ulmul, au acțiune protectoare la nivelul pielii, antiinflamatoare, antioxidantă, cu reducerea pruritului și vindecarea leziunilor de pe piele. Vă recomand să luați Extract din muguri de Coacăz negru (2 ml dimineața, preferabil între orele 8-10, pentru un efect optim), Extract din mlădițe de Cedru (2 ml la prânz), iar seara, Cedru și Ulm, câte 2 ml din fiecare.
Multă sănătate vă doresc!
Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897 Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]
„Mi s-a pus diagnosticul ateromatoză periferică difuză” (Răspuns pentru MARIA – Sighișoara, F. AS nr. 1537)

Ateromatoza este o leziune localizată la nivelul arterelor și este provocată de plăci de aterom, niște depozite lipidice și de colesterol, care s-au depus în pereții arterelor și care în timp s-au fibrozat și sclerozat. Înfundarea arterelor cu ateroame împiedică oxigenarea corespunzătoare a țesuturilor și se manifestă prin dureri atroce (claudicație intermitentă). Claudicația intermitentă este un simptom al unei circulații periferice deficitare, unde mușchii nu primesc suficient oxigen. De aceea apare durerea, amorțeala sau crampele musculare.
Factorii de risc în apariția ateromatozei periferice difuze sunt: antecedentele familiale, alimentația nerațională, bogată în grăsimi, obezitatea, fumatul excesiv, sedentarismul, diabetul zaharat netratat, inactivitatea fizică. Ateromatoza se instalează în timp, iar netratată, poate duce, adesea, la accidente vasculare cardiace și cerebrale dramatice.
Tratamentul medicamentos recomandat de medicii de specialitate este esențial. Ca terapie complementară la medicația alopată vă pot recomanda preparate farmaceutice din următoarele plante medicinale: Anghinare, Saschiu și Tescovină.
Anghinare – Se folosesc frunzele.
Pulbere: se ia de 3 ori pe zi, câte o jumătate de linguriță, amestecată cu miere, sirop, suc sau compot.
Infuzie: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, în puțină apă sau ceai.
Vin: se bea câte o lingură, de două ori pe zi, după masă.
Tescovină – Prin conținutul ei bogat în acizi grași nesaturați omega 3 și omega 6, consumată zilnic, pulberea de tescovină reglează nivelul colesterolului din sânge, scăzând colesterolul rău (LDL) și mărind concentrația de colesterol bun (HDL). De asemenea, resveratrolul din compoziția tescovinei grăbește metabolizarea trigliceridelor. Folosirea regulată a preparatelor de tescovină împiedică formarea ateroamelor, deci instalarea ateromatozei.
Farmacia FALTIS are pe stoc capsule cu semințe de struguri roșii, pulbere de tescovină și tinctură de tescovină. Dacă doriți, vă putem trimite prin Fan Courier cu plata ramburs la primirea coletului. Avem nevoie de adresa completă și un număr de telefon.
Usturoi – Consumul regulat de usturoi ca atare sau sub formă de tinctură sunt benefice pentru vârstnici, în prevenirea aterosclerozei. Doza recomandată este de un cățel pe zi sau 20 de picături de tinctură diluată în ceai de Saschiu.
Notă: Aceste recomandări nu substituie un consult medical de specialitate. Ele completează terapia medicală prescrisă de medicii curanți.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]
„Caut leac pentru hidrosadenită” (Răspuns pentru SANDA L. – jud. Vrancea, F. AS nr. 1532)

Dacă soţul dvs. este supraponderal sau obez, este obligatoriu să slăbească, să aibă un regim alimentar preponderent vegetarian, din care trebuie scoasă carnea roşie, în special cea de porc, să renunţe la alcool, tutun şi băuturi carbo-gazoase colorate şi îndulcite, iar ca tratament, să înceapă o cură cu tinctură de Propolis (concentrație 40%), intern: 1/2 linguriţă, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, amestecată cu 1/2 lingură de miere de albine. În paralel, se tamponează de două ori pe zi (dimineaţa – seara) leziunile cutanate, cu un beţişor de curăţat urechi, înmuiat în aceeaşi tinctură de Propolis 40%.
„Durerile lombare sunt greu de suportat” (Răspuns pentru ALEXANDRU T. – Bucureşti, F. AS nr. 1532)
Nu vă lăsaţi doborât de comoditate şi străduiţi-vă, în pofida durerilor, să faceţi cât mai multă mişcare fizică, gradual şi crescător ca intensitate şi timp. În paralel, folosiţi decoct de coji de Salcie şi Mesteacăn (1 cană, de trei ori pe zi) şi puneţi şi comprese calde cu acest decoct pe locul dureros, de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Dacă efectul acestui tratament nu este cel dorit, contactaţi-mă.