Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Plante pentru femei

– Topul celor mai bune leacuri ginecologice –

Coada-șoricelului (Achillea millefolium)

Foto: Shutterstock – 10

Recomandări: sângerări menstruale abundente, însoțite de dureri. Se poate folosi sub formă de ceaiuri, băi de șezut sau com­prese fierbinți, aplicate pe abdo­men și osul sacral. De asemenea, în in­fec­ții va­gi­nale, ca baie de șezut sau pen­tru spălături. Aten­ție: o canti­tate prea mare face să crească sângera­rea. Dozați cu prudență. Nu beți mai mult de două căni pe zi, sau combi­nați cu alte plante, ca Traista-cio­banu­lui, Crețișoară, Peli­niță, în așa fel încât Coada-șoricelului să nu depă­șească procentul de 30% din amestec.

Rețetă:

Probleme menstruale – sângerări abundente, dure­roase, colorate în roșu deschis: 30 g Traista-ciobanului, 25 g Coada-șoricelului, 20 g Crețișoară, 5 g frunze de Roiniță. Se face un amestec din care se prepară zilnic o cană de infuzie. O linguriță de plante se opărește cu o cană de apă și se lasă să infuzeze 7 minute, în vas aco­perit. Se poate îndulci. Începeți să beți ceaiul cu 3-4 zile înainte de data când ar trebui să apară menstruația.

Coada-calului (Equisetum arvense)

Recomandări: reținere de apă în țesu­turi, în perioada premen­struală.

Rețetă:

30 g Coada-calului, 30 g frunze de Mesteacăn, 30 g Urzică, 10 g flori de Găl­benele; 1 linguriță de ames­tec se opă­rește cu o cană de apă, apoi se infu­zează 10 minute. Are efect diu­retic. Se ia în a doua ju­mă­­tate a ciclului menstrual.

Năpraznic (Geranium robertianum L.)

Recomandări: curăță sistemul limfatic, deto­xifică organismul după boli îndelun­gate, stimulează fertili­tatea.

Rețetă:

Ceai pentru stimularea fertili­tății: 1 linguriță cu vârf de plantă se opărește cu 250 ml de apă. Se in­fuzează 10 minute. Beți de 3 ori pe zi câte o cană, după mesele principale, pe durata a 2 sau 3 cicluri menstruale.

Mielărea (Vitex agnus-castus L.)

Recomandări: sin­drom premen­strual ma­ni­fes­tat prin senzație de apă­sare și tensiune în sâni, po­so­moreală, ten­din­ța de a plânge ușor, pof­tă de dul­ciuri sau creș­tere în greu­tate ca urmare a reținerii de lichid în țe­suturi. Dureri men­stru­ale cu spas­me în partea ante­rioară a abdo­me­nului, ci­cluri lungi sau neregulate.

Rețetă:

Se administrează sub for­­mă de preparate farma­ceutice. Agnu­caston (1 ta­bletă) sau Agnolyt (40 picături) dimineața. Deoa­rece sub­stan­țele active sunt liposolu­bile, Mie­lă­reaua nu se poate întrebuința ca in­fuzie.

Conuri de Hamei (Humulus lupulus)

Recomandări: tahicardie și tul­burări de somn datorate menopauzei.

Rețetă:

* Tahicardie: 35 g Talpa-gâș­tei, 25 g conuri de Hamei, 25 g Roi­niță, 10 g flori de Lavandă, 5 g flori de Albăstrele. Se pune 1 lin­guriță de amestec la o cană de apă. Se infuzează 10 mi­nute. Beți două căni pe zi, după-amiaza și înainte de cul­care.

* Insomnie: 30 g conuri de Hamei, 30 g frunze de Salvie, 20 g frunze de Roiniță, 20 g rădăcină de Vale­riană. Se pune o linguriță de amestec la o cană de apă clocotită. Se infuzează 10 minute. Se bea seara, târziu, la culcare.

Crețișoară (Alchemilla vulgaris)

Recomandări: sângerări menstruale abundente cu dureri, vulnerabilitate psihică, neregularități de ciclu provocate instantaneu de evenimente exte­rioare.

Rețetă:

Ceai pentru probleme men­struale: ames­te­cați Cre­țișoară, Coada-șoricelului și Coada-racului în proporții ega­le. Opăriți 1 linguriță de amestec cu o cană de apă. Infuzați timp de 10 minute. Se beau 3 căni pe zi, cu câteva zile înainte de data men­struației.

Salvie (Salvia officinalis)

Recomandări: hiperhidroză (transpirații exa­gerate în perioada menopauzei). Foarte eficientă și pentru oprirea lactației.

Rețetă:

* Transpirații nocturne. Se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă și 250 ml apă. Se lasă, cu capac, 3 minute. Se beau 2 căni de ceai, înainte de cul­care. Atenție: dacă aveți tendința de a urina mult noaptea, beți ceaiul de Salvie după-amiaza.

* Oprirea lactației. Va fi nevoie să reduceți tem­porar consumul zil­nic de lichide la maximum 1 litru, în care se includ 3 căni de ceai de Salvie.

Părăluțe (Bellis perennis)

Recomandări: leziuni locale la piept sau uter (administrată în diluții ho­meopatice), traume sufle­tești nevindecate total după avorturi spontane sau pentru depășirea unui eveniment traumatizant legat de naș­tere.

Rețetă:

Se folosește foarte rar ca in­fuzie. Se găsește ca remediu homeopatic: tinctură-mamă Ceres bellis pe­rennis. Se iau 5 picături seara, între 1 și 3 cicluri men­struale.

Urzică moartă (Lamium album L)

Recomandări: scurgeri vaginale și iritații ale pielii în zona genitală. Se întrebuințează în băi de șe­zut și spălături genitale. Florile cal­mea­ză și pro­tejează pielea.

Rețetă:

* Baie de șezut în infecțiile vaginale ușoare, provocate de bacterii sau ciu­perci: 10 g flori de Urzică moartă se combină cu 80 g Coada-calului, 60 g Creți­șoară, 50 g Coada-șoricelului. Se pune o lingură cu vârf din ames­tec într-un litru de apă în clocot, se acoperă vasul și se infuzează 10 minute. Se stre­coară și se lasă să se ră­cească. Faceți o dată sau de două ori pe zi câte o baie de șezut cu durata de 10 minute, după care vă uscați cu foehnul (nu e indicat să vă ștergeți cu un prosop).

* Spălături vaginale alternative. Folosiți 200 ml de infuzie răcită (preparată cu numai 1 linguriță cu vârf din amestecul de plante, la 1 litru de apă).

Pentru ca ceaiul dvs. medicinal să acționeze mai bine

* Calitate: Procurați-vă totdeauna plante pentru ceai exact definite botanic și de bună calitate, de la farmacii și plafaruri. Aveți grijă să evitați confuziile: verificați cu atenție de­numirea științifică inscripționată pe ambalaj sau descrieți farmacistului simptomele dvs.

* Pulberi de plante: Fiți precauți când cumpărați ceaiuri în pliculețe, căci acestea conțin, deseori, o can­titate însemnată de tulpină, ceea ce reduce acțiunea me­di­cinală. La ceaiurile instant e posibil ca procentul de plante să fie extrem de mic – câteodată în jur de 8%! Res­tul se compune din substanțe de umplutură și zahăr.

* Preparare: Acoperiți de fiecare dată vasul când lăsați ceaiul să se infuzeze, altfel uleiurile eterice se vor evapora. Durata opti­mă de infuzare: la flori – 3 minute, la frunze – între 5 și 7 minute, la semințe zdrobite în mojar – 10 minute; rădăcinile și scoarța (decoct) se fierb 10-15 minute.

* Îndulcire: Adaosul de miere este indi­cat la cea­iurile pentru răceală, respectiv pen­tru căile respiratorii, ca și la cele calmante. Ceaiurile astringente sau amare, destinate tractului digestiv, nu trebuie îndulcite.

* Administrare: Cea­iu­rile amare – se beau cu o jumătate de oră înaintea meselor, neîn­dulcite. Ceaiurile diuretice – întreaga can­titate se consumă în cursul dimi­neții. Ceaiurile laxa­tive și cele contra insomniei – se beau seara. Ceaiurile energizante– dimi­neața.

Și nu uitați: există un ingredient ce n-are voie să lip­sească niciodată de lângă o cană bu­nă de ceai – suficient timp, ca să-l savurați!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian