– Topul celor mai bune leacuri ginecologice –
Coada-șoricelului (Achillea millefolium)
Recomandări: sângerări menstruale abundente, însoțite de dureri. Se poate folosi sub formă de ceaiuri, băi de șezut sau comprese fierbinți, aplicate pe abdomen și osul sacral. De asemenea, în infecții vaginale, ca baie de șezut sau pentru spălături. Atenție: o cantitate prea mare face să crească sângerarea. Dozați cu prudență. Nu beți mai mult de două căni pe zi, sau combinați cu alte plante, ca Traista-ciobanului, Crețișoară, Peliniță, în așa fel încât Coada-șoricelului să nu depășească procentul de 30% din amestec.
Rețetă:
Probleme menstruale – sângerări abundente, dureroase, colorate în roșu deschis: 30 g Traista-ciobanului, 25 g Coada-șoricelului, 20 g Crețișoară, 5 g frunze de Roiniță. Se face un amestec din care se prepară zilnic o cană de infuzie. O linguriță de plante se opărește cu o cană de apă și se lasă să infuzeze 7 minute, în vas acoperit. Se poate îndulci. Începeți să beți ceaiul cu 3-4 zile înainte de data când ar trebui să apară menstruația.
Coada-calului (Equisetum arvense)
Recomandări: reținere de apă în țesuturi, în perioada premenstruală.
Rețetă:
30 g Coada-calului, 30 g frunze de Mesteacăn, 30 g Urzică, 10 g flori de Gălbenele; 1 linguriță de amestec se opărește cu o cană de apă, apoi se infuzează 10 minute. Are efect diuretic. Se ia în a doua jumătate a ciclului menstrual.
Năpraznic (Geranium robertianum L.)
Recomandări: curăță sistemul limfatic, detoxifică organismul după boli îndelungate, stimulează fertilitatea.
Rețetă:
Ceai pentru stimularea fertilității: 1 linguriță cu vârf de plantă se opărește cu 250 ml de apă. Se infuzează 10 minute. Beți de 3 ori pe zi câte o cană, după mesele principale, pe durata a 2 sau 3 cicluri menstruale.
Mielărea (Vitex agnus-castus L.)
Recomandări: sindrom premenstrual manifestat prin senzație de apăsare și tensiune în sâni, posomoreală, tendința de a plânge ușor, poftă de dulciuri sau creștere în greutate ca urmare a reținerii de lichid în țesuturi. Dureri menstruale cu spasme în partea anterioară a abdomenului, cicluri lungi sau neregulate.
Rețetă:
Se administrează sub formă de preparate farmaceutice. Agnucaston (1 tabletă) sau Agnolyt (40 picături) dimineața. Deoarece substanțele active sunt liposolubile, Mielăreaua nu se poate întrebuința ca infuzie.
Conuri de Hamei (Humulus lupulus)
Recomandări: tahicardie și tulburări de somn datorate menopauzei.
Rețetă:
* Tahicardie: 35 g Talpa-gâștei, 25 g conuri de Hamei, 25 g Roiniță, 10 g flori de Lavandă, 5 g flori de Albăstrele. Se pune 1 linguriță de amestec la o cană de apă. Se infuzează 10 minute. Beți două căni pe zi, după-amiaza și înainte de culcare.
* Insomnie: 30 g conuri de Hamei, 30 g frunze de Salvie, 20 g frunze de Roiniță, 20 g rădăcină de Valeriană. Se pune o linguriță de amestec la o cană de apă clocotită. Se infuzează 10 minute. Se bea seara, târziu, la culcare.
Crețișoară (Alchemilla vulgaris)
Recomandări: sângerări menstruale abundente cu dureri, vulnerabilitate psihică, neregularități de ciclu provocate instantaneu de evenimente exterioare.
Rețetă:
Ceai pentru probleme menstruale: amestecați Crețișoară, Coada-șoricelului și Coada-racului în proporții egale. Opăriți 1 linguriță de amestec cu o cană de apă. Infuzați timp de 10 minute. Se beau 3 căni pe zi, cu câteva zile înainte de data menstruației.
Salvie (Salvia officinalis)
Recomandări: hiperhidroză (transpirații exagerate în perioada menopauzei). Foarte eficientă și pentru oprirea lactației.
Rețetă:
* Transpirații nocturne. Se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă și 250 ml apă. Se lasă, cu capac, 3 minute. Se beau 2 căni de ceai, înainte de culcare. Atenție: dacă aveți tendința de a urina mult noaptea, beți ceaiul de Salvie după-amiaza.
* Oprirea lactației. Va fi nevoie să reduceți temporar consumul zilnic de lichide la maximum 1 litru, în care se includ 3 căni de ceai de Salvie.
Părăluțe (Bellis perennis)
Recomandări: leziuni locale la piept sau uter (administrată în diluții homeopatice), traume sufletești nevindecate total după avorturi spontane sau pentru depășirea unui eveniment traumatizant legat de naștere.
Rețetă:
Se folosește foarte rar ca infuzie. Se găsește ca remediu homeopatic: tinctură-mamă Ceres bellis perennis. Se iau 5 picături seara, între 1 și 3 cicluri menstruale.
Urzică moartă (Lamium album L)
Recomandări: scurgeri vaginale și iritații ale pielii în zona genitală. Se întrebuințează în băi de șezut și spălături genitale. Florile calmează și protejează pielea.
Rețetă:
* Baie de șezut în infecțiile vaginale ușoare, provocate de bacterii sau ciuperci: 10 g flori de Urzică moartă se combină cu 80 g Coada-calului, 60 g Crețișoară, 50 g Coada-șoricelului. Se pune o lingură cu vârf din amestec într-un litru de apă în clocot, se acoperă vasul și se infuzează 10 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească. Faceți o dată sau de două ori pe zi câte o baie de șezut cu durata de 10 minute, după care vă uscați cu foehnul (nu e indicat să vă ștergeți cu un prosop).
* Spălături vaginale alternative. Folosiți 200 ml de infuzie răcită (preparată cu numai 1 linguriță cu vârf din amestecul de plante, la 1 litru de apă).
Pentru ca ceaiul dvs. medicinal să acționeze mai bine
* Calitate: Procurați-vă totdeauna plante pentru ceai exact definite botanic și de bună calitate, de la farmacii și plafaruri. Aveți grijă să evitați confuziile: verificați cu atenție denumirea științifică inscripționată pe ambalaj sau descrieți farmacistului simptomele dvs.
* Pulberi de plante: Fiți precauți când cumpărați ceaiuri în pliculețe, căci acestea conțin, deseori, o cantitate însemnată de tulpină, ceea ce reduce acțiunea medicinală. La ceaiurile instant e posibil ca procentul de plante să fie extrem de mic – câteodată în jur de 8%! Restul se compune din substanțe de umplutură și zahăr.
* Preparare: Acoperiți de fiecare dată vasul când lăsați ceaiul să se infuzeze, altfel uleiurile eterice se vor evapora. Durata optimă de infuzare: la flori – 3 minute, la frunze – între 5 și 7 minute, la semințe zdrobite în mojar – 10 minute; rădăcinile și scoarța (decoct) se fierb 10-15 minute.
* Îndulcire: Adaosul de miere este indicat la ceaiurile pentru răceală, respectiv pentru căile respiratorii, ca și la cele calmante. Ceaiurile astringente sau amare, destinate tractului digestiv, nu trebuie îndulcite.
* Administrare: Ceaiurile amare – se beau cu o jumătate de oră înaintea meselor, neîndulcite. Ceaiurile diuretice – întreaga cantitate se consumă în cursul dimineții. Ceaiurile laxative și cele contra insomniei – se beau seara. Ceaiurile energizante– dimineața.
Și nu uitați: există un ingredient ce n-are voie să lipsească niciodată de lângă o cană bună de ceai – suficient timp, ca să-l savurați!