
* Frunze de Păpădie – 6 frunze se spală, se taie mărunt, se amestecă cu 1/2 linguriță de ulei și se consumă ca salată, cu o oră înainte de masă. Sau se stoarce sucul din frunze și se bea câte o lingură, la 2 ore după masă.
* Frunzele de Afin conțin o substanță, neomirtilina, care reduce glicemia. Pentru prepararea ceaiurilor se folosesc și crenguțele tinere, și fructele. 30 g de Afin se fierb 10 minute în 500 ml apă, se lasă la macerat 30 minute în termos și se strecoară. Se bea în cantități mari, în loc de apă.
* Semințele de muștar se râșnesc și se consumă câte o linguriță, de 3 ori pe zi.
* Suc de sfeclă roșie – câte 100 ml, de patru ori pe zi. Sucul de sfeclă nu se consumă proaspăt stors, el trebuie lăsat 1,5-2 ore să se limpezească.
* Scorțișoara – consumarea zilnică a 1/2 linguriță de scorțișoară scade procentul de glucoză în plasma sanguină.
* Foi de dafin – se râșnesc în râșnița de cafea și se consumă de 3 ori pe zi (cât se ia pe vârful cuțitului), o dată înainte de masă și o dată după masă.
* Ouă de prepeliță – se recomandă administrarea zilnică, timp de 2 luni. Primele 3 zile câte 3, apoi câte 5 ouă, care se sparg într-un pahar și se amestecă cu câteva linguri de lapte călduț, ceai sau cafea, sau cu sucul unei portocale.
* Un pahar de fasole boabe se fierbe într-un litru de apă, până când fasolea devine semi-moale. Apa se aruncă, se toarnă apă curată în loc și se fierbe până boabele devin moi. Apa se scurge și se bea în timpul zilei (fasolea se consumă după preferință). Se prepară zilnic câte o doză.

* O lingură de pereți despărțitori de nucă și 1/2 l apă clocotită se infuzează 10-12 ore în termos sau se țin o oră pe un foc foarte slab, într-un vas bine acoperit. După răcire se beau 2 linguri, cu 30 minute înainte de masă, timp de 15 zile. Cura se repetă după o pauză de 7 zile.
* Inul – 2 linguri de semințe de In râșnite se fierb acoperite, 5 minute, în 0,5 litri de apă. Se răcește lichidul până la temperatura camerei, timp în care capacul nu se ridică și se bea toată cantitatea odată. Inul regenerează celulele bolnave ale pancreasului și activează creșterea celulelor noi care produc insulină.

* Ceai din rădăcini de Cicoare în loc de alte băuturi. Scade nivelul de zahăr în sânge, leagă și elimină din organism toxinele diabetice, protejând picioarele de cangrenă. Împreună cu cafeaua din Cicoare (care se vinde la plafar) se administrează zilnic, o dată pe zi, jumătate de linguriță de semințe de muștar.
* O metodă bătrânească recomandă ca bolnavii de diabet să bea suc de Nuc. Primăvara, în scoarța copacului se face o găurică, în care se introduce un tub prin care picură suc. Capătul tubulețului se află deasupra unui borcănel, legat de tulpina nucului. Sucul se bea o dată pe zi, de preferință dimineața, pe nemâncate. Dacă picură foarte puțin suc, se fac mai multe orificii, ca să se adune între 150-180 ml de suc. Pentru a fi folosit și vara, sucul se păstrează înghețat în congelator.