– Se împlinesc 33 de ani de la plecarea la cer a Sfântului Ardealului. Mulți dintre cei care l-au cunoscut se odihnesc deja lângă el, în lumina lui Hristos. În locul lor se așează însă, cu miile, oameni care nu l-au întâlnit niciodată, dar cărora părintele Arsenie Boca li se arată prin făptuiri minunate. Pe câteva dintre ele le-am adunat, pentru dvs., și vi le prezentăm așa cum le-am auzit –
Istoria Mariei

O să-i spun, simplu, Maria. Nu vrea să fie cunoscută după numele de familie. De-abia a acceptat să îi public povestea și, cu mare greutate, să o fotografiez, deși ne știm de ani de zile. Doamna Maria a fost mereu credincioasă, încă din copilărie. Tatăl ei a fost crâsnic de biserică, vreme de treizeci de ani. Lângă el, în strană, a învățat să se roage și să se simtă în biserică – acasă. Despre părintele Arsenie a aflat printr-o încercare. S-a întâmplat spre sfârșitul anului 2004. Trecuse deja de șaizeci de ani, era o femeie activă, în putere, când inima i-a luat-o razna. De două ori a leșinat pe stradă. „Pur și simplu, am căzut. Puteam să mor. Nu știam ce să fac, am început să umblu pe la medici. Cinci cardiologi am consultat, fiecare cu pumnul lui de medicamente, dar nu mi-a trecut”. În tulburarea aceea a ajuns în pelerinaj la mânăstirea Bucium, de lângă Făgăraș, iar starețul Sava i-a dat un sfat cât un leac – „Maria, mergi la Prislop!”. „Nici nu știam unde e Prislopul, nu auzisem de părintele Arsenie. Nimic nu știam, dar m-am dus. Era o zi de duminică, era foarte multă lume, nici măcar nu am putut să ajungem la mormânt să ne închinăm. N-am simțit ceva deosebit, dar m-am întors la Prislop într-o zi a săptămânii, când nu mai erau atâția pelerini. M-am închinat și-atâta m-am rugat și am plâns… I-am spus: «Sfinte Părinte, ajută-mă să nu cad pe stradă, să mor!»”. Într-un fel tainic, greu de pătruns, sufletul ei s-a legat de părintele Arsenie. În noaptea când s-a întors din pelerinaj a avut un vis. „L-am visat pe părintele în sicriu, acoperit de crini. Dar nu era bătrân, ci tânăr, așa cum îl văzusem în pozele de la Sâmbăta de Sus. Nu mi-a spus nimic, doar și-a ridicat degetul arătător înspre mine. De undeva, din spate, tot sicriul era scăldat într-o lumină aurie. M-am trezit și, dis de dimineață, l-am sunat pe părintele stareț de la Bucium. Mi-a spus: «Maria, ai scăpat de un mare necaz!». Și așa a fost… De atunci și până astăzi, am împlinit 87 de ani, nu am mai avut probleme cu inima. Pulsul este 60-70, iar tensiunea, 13 cu 8”.
Arsenie din vis

Am întâlnit zeci de oameni care l-au cunoscut pe părintele Arsenie Boca în timpul vieții. Și mai mulți l-au cunoscut după moarte. La puțini dintre ei am văzut, însă, încrederea nezdruncinată pe care doamna Maria a avut-o în Sfântul Ardealului. Vindecarea inimii a fost doar primul pas. L-a chemat atât de des și de puternic după aceea în rugăciuni, încât, în cele din urmă, părintele Arsenie i-a apărut aievea, în vis, învățând-o, bob cu bob, cum să-și trăiască viața în lumină. Iar ea l-a ascultat neclintit. Îmi vorbește despre părintele ca și cum ar fi viu, lângă ea, tot timpul. În ultimul vis i-a apărut îmbrăcat în haine preoțești. „Strălucea de lumină și mi-a spus: «Să vii mai des la Prislop, că eu sunt aici, și să nu te mai rogi pentru tine, ci pentru poporul român!». Și atunci, din ochiul stâng i-au țâșnit flăcări”. Doamna Maria s-a legat de părintele Arsenie cu firele unei iubiri aprinse. Atât de dor îi era de el, încât a cutreierat țara în lung și în lat, prin locurile în care Sfântul Ardealului a trecut. Numai la chilia săpată în stânca Munților Făgăraș de părintele Arsenie a urcat de unsprezece ori, ultima dată la vârsta de 85 de ani! „Și aș vrea să mai urc o dată, ca să ajung la doisprezece, după numărul sfinților apostoli”. Când spune asta, îmi zâmbește blând, de parcă s-ar pregăti să plece până la biserica din cartier, nu să urce, la 87 de ani, coasta piezișă a muntelui, la chilia aninată pe buza prăpastiei. Părintele Arsenie îi trimite mereu ajutor. Maria e sigură că străinii care apar de niciunde ca să o sprijine la urcuș sunt trimiși de părintele Arsenie. „Sfântul părinte mi-i trimite de fiecare dată. Eu am credința că el este cu mine în fiecare pelerinaj”.
Întâlnirea

S-a întâmplat acum nouă ani. Doamna Maria își aduce bine aminte, de parcă ar fi fost ieri. Ținea încă în mână revista „Formula AS”, cu articolul despre tâmplarul părintelui Arsenie Boca, Gheorghe Vâlcea, când i-a trecut prin minte un gând nebunesc: va merge să-l caute pe acest ucenic. Nu știa nimic despre el. Doar că locuiește în Comarnic, așa cum scria în ziar. Unde anume, la ce adresă, articolul nu zicea. Dar dorința din inimă îi era călăuză. Așa cum răzbise de multe ori la chilia din creierul Munților Făgăraș, așa va răzbi și acum. S-a suit în tren cu rugăciunea și nădejdea că Sfântul Părinte o va călăuzi. A coborât în Comarnic, o gară mică și liniștită. Pe peron, câțiva oameni. I-a întrebat dacă auziseră de „Gheorghe Vâlcea, tâmplarul”. Nu auzise nimeni. Comarnicul are aproape 12.000 de locuitori. De unde să-l știe lumea pe Gheorghe Vâlcea? N-a deznădăjduit, a început să se roage părintelui Arsenie s-o ajute, că doar cel căutat era el. Atunci i-a ieșit în drum un bătrân. „Îl cunoașteți cumva pe domnul Gheorghe Vâlcea?”. Bătrânul i-a răspuns bucuros că „da”. I-a și spus cum să-l caute. Când a ajuns la poarta de lemn, sculptată, pe ea se odihnea un porumbel, pasărea sufletului, așa cum există în cimitirele vechi, românești. Un semn, și-a spus în sine. Inima îi bătea cu putere, iar inima nu o înșelase niciodată. Domnul Gheorghe Vâlcea tocmai se pregătea să iasă cu soția, plecau amândoi spre biserică. N-au mai plecat. Au stat la sfat cu doamna Maria cinci ore, vorbind numai și numai despre Sfântul Ardealului. Părintele Arsenie Boca tocmai închegase o prietenie pe viață.
Tâmplarul lui Arsenie

Luna aceasta, la nouă ani de la întâlnirea dintre domnul Gheorghe Vâlcea cu doamna Maria, am trecut și eu pragul casei din Comarnic, pentru a fi de față la o nouă întrevedere a celor doi. Trec pe sub poarta sculptată cu migală, gândindu-mă că, în urmă cu 40 de ani, pe aici a trecut Sfântul Ardealului. Aleea de piatră mărginește o curte îngrijită, cu iarba tunsă englezește. „Aici, vara, cresc peste o sută de crini. Via de acolo a fost plantată chiar de părintele Arsenie”. Devenită de-a casei, doamna Maria e convinsă că suntem pe-un loc sfințit, că pașii ei calcă pe unde a trecut „Sfântul Părinte”. Atelierul în care părintele Arsenie a sculptat împreună cu domnul Gheorghe este și acum în picioare, o construcție simplă, din lemn, cu ferestre largi, ca să prindă orice rază de soare. Uneori, părintele Arsenie rămânea peste noapte la domnul Vâlcea, pentru ca dimineața să se poată apuca de lucru împreună. Pe căpriori, pe stâlpii de lemn ai casei și ai porții, pe uși și pe cercevele, văd aceleași vrejuri de frunze și flori, pe care mâna măiastră a părintelui Arsenie le-a așezat peste tot pe unde a mers: la Sâmbăta, la Prislop și, în cei din urmă ani, la Sinaia. Recunosc stilul maestrului revărsat în cel al ucenicului, semn că aceste două suflete s-au împletit. Intru cu doamna Maria într-o bucătărie micuță și cochetă. Domnul Gheorghe îmi face semn să șed pe o lăicioară. Chiar aici, sub fereastră, în lumina lină a dimineților, stătea la taifas cu Sfântul Ardealului.
Maestrul și ucenicul

„Eu nu aș putea să vorbesc despre părintele Arsenie din auzite, de la alții. Dacă am văzut și știu ceva, atunci asta e direct de la părintele. Dacă e greșit ce spun, înseamnă că așa știu eu, că așa am înțeles eu ce mi-a spus părintele. Dar nu vorbesc din spusele altora, care uneori inventează tot felul de povești”.
Doisprezece ani. Atât a lucrat cu părintele Arsenie Boca domnul Gheorghe Vâlcea. De la sfârșitul anilor 70 și până la moartea Sfântului Ardealului, petrecută pe 28 noiembrie 1989. La început au fost doar niște desene pe care o măicuță de la actualul metoc al Mânăstirii Prislop din Sinaia i le aducea în fiecare săptămână, pentru sculpturile pe care i le cerea să le facă în lemn. Desene superbe, cu linii atent lucrate, de multe ori în tuș, linii care vădeau mâna unui artist desăvârșit. A întrebat-o pe măicuță cine le face, ea i-a răspuns că o doamnă inginer din Sebeș. „Ce inginer, că eu lucram tot timpul la fabrică pe desene făcute de ingineri! Aici era mâna unui absolvent de Arte Frumoase. Am mai întrebat-o pe maică, ea nu a vrut să-mi spună adevărul cu niciun chip”. În scurtă vreme, avea să-l cunoască pe autor. Într-o bună zi, în curtea casei a intrat un bătrân înalt, distins, cu o barbă ascuțită.

„Eu te cunosc bine pe dumneata, dar dumneata nu mă cunoști pe mine. Să știi că eu făceam desenele de care întrebai. M-am bucurat că ți-ai dat seama că nu sunt făcute de un inginer. De acum vom lucra împreună. Un singur lucru te rog – să nu aduci aici pe nimeni străin”. „Părintele se păzea în felul acesta de Securitate, că era controlat până la Dumnezeu”. De atunci, cei doi au lucrat cot la cot, sculptând în lemn ceea ce părintele desena mai întâi pe hârtie. „Să știi că am lucrat cu mulți meșteri, dar cu nimeni nu m-am înțeles așa bine cum mă înțeleg cu matale”, i-a spus într-o zi părintele Arsenie. „Pe noi ne-a legat foarte tare faptul ăsta – că înțelegeam imediat ceea ce părintele îmi cerea să fac”. Din mâinile părintelui Arsenie și ale domnului Vâlcea au ieșit florile de lemn care astăzi împodobesc metocul Mânăstirii de la Sinaia. A fost ultima revărsare a geniului artistic al Sfântului Ardealului după pictarea bisericii Drăgănescu de lângă București. Dar, mai presus de ceea ce părintele a lucrat în lemn cu domnul Gheorghe Vâlcea, mai prețioasă decât sfaturile și exemplul lui de artist a fost sculptura pe care a făcut-o direct în sufletul domnului Gheorghe.

„Înainte să îl întâlnesc pe părintele, eu o mai luam razna. Mai înjuram când mă enervam… Lângă el, am învățat să tac! «Să fii liniștit, să ai răbdare, că nu e bine să ai nervii pe care îi ai», mi-a spus părintele”. Încet, pe măsură ce lucrau, ucenicul a pătruns în tainele duhovnicului său. Istorisiri teribile din viața Sfântului Ardealului, lucruri pe care nu le poți afla din cărți, s-au dezvelit în simplitatea atelierului de tâmplărie al domnului Vâlcea din Comarnic. „Într-una din zile, părintele mi-a povestit despre o întâlnire pe care a avut-o în copilărie și care l-a urmărit toată viața. Se îndrepta spre școală, când a văzut un bătrân. S-a apropiat de El și acesta i-a spus: «Măi, băiete, vei merge la școală, vei învăța și mă vei ajuta pe Mine între oameni, că s-au înrăit! Tu trebuie să Mă asculți, că vei fi lângă Mine!». Sub chipul acestui bătrân el se întâlnise de fapt cu Dumnezeu. De aceea, încă de pe băncile școlii, părintele Arsenie Boca s-a purtat ca un sfânt!”.
Plecarea la cer

„Trebuie să plec de aici. Am să mă duc, dar din mormânt te voi putea ajuta mai mult”. Cuvintele părintelui Arsenie au căzut greu pe inima lui Gheorghe Vâlcea. În toamna anului 1989, Sfântul Ardealului împlinise 79 de ani, dar era încă în putere. Simțea însă că misiunea lui pe pământ se sfârșise și urma să înceapă o alta. Părintele și-a ales singur mormântul – au mers împreună la Prislop și cu mâna lui și-a bătut în pământ patru țăruși. „Vreau să fiu înmormântat în partea de sus a cimitirului, în fața mea să fie părintele Daniel, în spate părintele Nicodim, iar eu să fiu un zid pentru toată mânăstirea și pentru toți cei care vor veni la mine”. Și cum a spus părintele Arsenie, așa a și fost. Cu o lună înainte să treacă dincolo, s-a retras în chilia lui de la metocul din Sinaia. De atunci și până la înmormântare, domnul Gheorghe nu l-a mai văzut. I-a sculptat însă crucea mormântului, după indicațiile părintelui Arsenie. „Am fost primul care a intrat în mormântul lui și ultimul care a ieșit din el. Nu mai vedeam de lacrimi”. Apoi timpul a trecut. De uitat, domnul Gheorghe nu l-a putut uita pe părintele Arsenie. În durerea despărțirii cădeau cuvintele prin care părintele îl pregătise din timp. „«O să îți las Prislopul, să continui să lucrezi la mânăstire», așa mi-a spus! «Și voi sta în spatele tău tot timpul cât vei sculpta și vei vedea că vei lucra mai bine decât ai lucrat cât eram împreună». Și așa a fost! După ce a murit părintele, parcă zburam prin toate! Maica stareță era uimită! Părintele Arsenie a fost un om de-o bogăție sufletească, de o dulceață și de o înțelegere a oamenilor, de o calitate extraordinară. O calitate sfințită! Îi atrăgea pe oameni, era foarte apropiat de ei. Un om blând, gata să-i ajute pe toți cei care aveau nevoie de el. Nu este adevărat că era aspru, așa cum scriu unii prin cărți, nici să nu vă gândiți.

Avea frică de Dumnezeu și un mare respect față de oameni și față de credința lor. Avea o bunătate și o disponibilitate de a înțelege oamenii până-n pânzele albe. Un om cu multă milă față de oameni, ce n-am mai întâlnit eu pe nicăieri. Când întâlnea un om sărac sau bolnav, era acolo, lângă el, gata să-i sară-n ajutor. Îi păsa de suferința celor din jur, și pe cine prindea bolnav în apropierea lui, cu rugăciune către Dumnezeu îl lecuia. Avea o putere extraordinară! De aceea dragostea și respectul pe care i le port părintelui nu se vor schimba niciodată. Niciodată! Ele vor rămâne în inima mea, mai vii decât tot ce-i viu!”
frumos!