MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZEASCĂ
– Picioarelor noastre nu le revine doar rolul de a ne susține trupul și de a-i asigura deplasarea în spațiu zi de zi, o viață întreagă. Ele constituie în același timp și locul de unde pornesc și unde își au punctul terminus multe dintre meridianele energetice. Și tocmai aici intervine Qigong, o metodă terapeutică ce se înscrie în categoria străvechilor practici medicale chineze: ea ne pune la dispoziție o serie de exerciții, cu ajutorul cărora se pot activa aceste canale prin care circulă energia vitală. Rezultatul? O creștere semnificativă a capacității de concentrare și ameliorarea unor suferințe trupești, cum sunt hipertensiunea arterială, răcelile, tulburările de somn și problemele digestive –
Harta de pe talpa picioarelor

Cu excepția mișcărilor pe care le executăm șezând sau culcați, aproape că nu există altele la care să nu participe și picioarele. Potrivit informațiilor deținute de specialiști, oamenii și-au ridicat trupul în poziție verticală, începând să meargă astfel, cu aproximativ șase milioane de ani în urmă. Acum vreo 10.000 de ani, au abandonat viața nomadă, de vânători-culegători, preferând să-și întocmească așezări stabile, și abia de câteva secole au descoperit cât de comod este să stai așezat. Din păcate, în defavoarea picioarelor: înfășurate în ciorapi și închise în pantofi, ele nu mai au decât arareori ocazia de a vedea lumina zilei. Atâta vreme cât nu ne atrag atenția provocându-ne dureri, noi nu le mai percepem altfel decât ca pe niște simple instrumente de deplasare. Însă, dincolo de funcția lor de suport al mobilității și al tuturor postúrilor noastre, ele sunt învestite cu puterea de a ne dezvălui mult mai multe lucruri decât am crede. Pe suprafața tălpilor putem chiar descifra, ca pe o hartă, prezența în organismul nostru a unor simptome și boli. Desigur, aceste semne nu au precizia diagnosticului pus de un medic, totuși, este important faptul că, prin intermediul lor, ni se oferă posibilitatea de a identifica zonele unde apar eventuale disfuncționalități. De asemenea, acționând asupra punctelor corespunzătoare din tălpi, putem influența regiuni ale corpului aflate la mare distanță de ele, după cum au demonstrat deja numeroase studii clinice.
Labele picioarelor – o imagine în oglindă a corpului nostru
Interacțiunea dintre labele picioarelor, alte părți ale corpului și psihicul nostru reprezintă un fascinant domeniu de cercetare. De multe secole, medicina tradițională chineză acordă picioarelor o însemnătate deosebită. Meridiane importante, căi de transport al energiei indispensabile vieții în corpul nostru încep și se termină în degetele de la picioare. De exemplu, pornesc de la labele picioarelor și apoi își continuă traseul, urcând de-a lungul membrelor inferioare, meridianele ce alimentează principalele organe de detoxifiere: ficatul (degetele mari), rinichii (tălpile) și meridianul splinei (degetele mari), responsabil pentru întreținerea mecanismelor de autoapărare a organismului, formarea celulelor sangvine și echilibrul fluidelor corporale. La fel se întâmplă cu meridianul vezicii urinare (degetele mici), cel al colecistului (al patrulea deget de la ambele picioare) și al stomacului (al doilea deget) care, potrivit medicinei tradiționale chineze, prelucrează hrana ingerată atât în planul fizic (alimentele), cât și spiritual (emoțiile), pentru a distribui apoi în corp energia dobândită astfel. Prin stimularea acestor căi energetice sau a punctelor de acupunctură situate pe traiectul lor, se poate exercita o influență pozitivă asupra organelor de la care și-au luat denumirea. Este o modalitate simplă și totuși extrem de eficientă de a obține o ameliorare rapidă în bolile acute sau cronice. De asemenea, organismul poate fi consolidat și armonizat în scop profilactic, prevenindu-se astfel declanșarea unor afecțiuni.
Qigong pentru picioare: efecte benefice asupra corpului și a psihicului, respectiv a emoțiilor

Metoda terapeutică Qigong ne oferă o șansă reală de menținere a echilibrului fizic și psiho-emoțional, inclusiv prin exercițiile destinate picioarelor. Ele activează sistemul imunitar și pe cel circulator, stimulează metabolismul, precum și fluxul limfatic, îmbunătățesc irigația sangvină și produc un efect de relaxare datorat, în parte, căldurii degajate în timpul executării lor. Totodată, ni se dă posibilitatea de a recupera sau de a începe să ne dezvoltăm mobilitatea degetelor și a labei piciorului în întregime, prin fortificarea musculaturii, dar și a tendoanelor, ligamentelor și fibrelor nervoase, ceea ce asigură o mai bună funcționare a articulațiilor. Prin faptul că se adresează și mușchilor intrinseci (scurți, formați numai din câteva fascicule musculare), aceste exerciții ne ajută ca, treptat, să nu ne mai rezumăm doar la deplasarea labei piciorului în întregul său, ci să dobândim și abilitatea de a executa mici mișcări controlate ale degetelor.
Tehnicile Qigong ne pot fi de folos într-o gamă largă de patologii, fie că este vorba de unele anomalii specifice ale picioarelor, de exemplu Hallux valgus (monturi), sau de afecțiuni cu caracter general, ca hipertensiunea, tulburările de somn, oboseala cronică. Nu în ultimul rând, Qigong ne antrenează atenția, modul cum percepem mișcările și deprinderile de mers, facilitându-ne adaptarea la anumite solicitări ce ne-ar putea aduce prejudicii. Astfel, nu numai că reușim să aflăm lucruri esențiale despre noi înșine, dar totodată, devenim apți să trăim cu intensitate momentul prezent, aici și acum.
Cu Qigong, ne putem antrena oriunde și oricând
Spre deosebire de numeroase metode terapeutice, care sunt mari consumatoare de timp și pretind un anume bagaj de experiență și cunoștințe prealabile, tehnicile Qigong pentru picioare permit accesul la un veritabil tezaur de cunoaștere nu numai practicanților avansați, ci și profanilor. Este permis ca durata antrenamentului să varieze în funcție de programul nostru personal: ea poate fi extinsă la o oră sau mai mult, după cum, în condițiile unei agende foarte încărcate, se va reduce la doar câteva minute. De asemenea, avem libertatea de a ne alege exercițiile preferate. Firește, pentru fiecare afecțiune se recomandă anumite exerciții, însă ele pot îmbrăca forme diverse. Unele sunt mai dinamice, compunându-se din mișcări ale picioarelor sau ale întregului corp, pe când altele au un aspect static: corpul rămâne imobil, iar practicantul lucrează în exclusivitate cu vizualizări. Există și exerciții ce utilizează proceduri de masaj, la care se urmărește o concentrare selectivă asupra punctelor de acupunctură și aducerea lor în prim-plan.
Exercițiile pot fi efectuate fie în cadrul unui program de sine stătător, fie în combinație cu alte sisteme terapeutice, ca de pildă yoga sau meditația. Întrucât nu necesită niciun fel de instrumente auxiliare, ne putem umple cu ele timpul de așteptare la casă, într-un supermarket, printre altele. Este și aceasta o explicație a faptului că tehnicile respective trezesc tot mai mult interes, iar numărul oamenilor dornici să le integreze în rutina lor zilnică se află în continuă creștere. Așadar, încumetați-vă să pășiți în universul fascinant al practicilor energizante Qigong și veți constata că ele vă întăresc trupul, vă îmbogățesc spiritul și emoțiile. Iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate până în vara viitoare, când se redeschide sezonul sandalelor și al mersului cu tălpile goale pe iarbă sau pe nisip ci, dimpotrivă, sunt un dar oferit oricui, neîntârziat și cu toată generozitatea. Iar acum, destul cu vorba. Începeți…
EXERCIȚII
Relaxare și somn bun
Semnul infinitului

Acest exercițiu poate fi întrebuințat ca un mijloc de relaxare sau există și posibilitatea de a-l combina cu altele, incluzându-l într-un program de seară, pe care îl executați cu puțin timp înainte de a merge la culcare. Trageți spre dvs. una din labele picioarelor, fără a forța mișcarea. După aceea, desenați cu centrul palmei, pe talpa piciorului, un opt culcat și repetați gestul vreme de câteva minute, conturând semnul matematic al infinitului. Apoi procedați la fel cu talpa cealaltă.
Dureri de picioare, traumatisme
Călcați pe vată

Puteți executa exercițiul atât așezați pe un scaun, cât și în picioare. Imaginați-vă că aveți sub fiecare talpă câte un vălătuc de vată, mare și moale. Lăsați un picior să se cufunde în stratul de vată și încercați să simțiți cât mai precis cum vata imaginară, mătăsoasă, vă cuprinde și vă mângâie talpa. Observați-vă cu maximă atenție, pentru a vă da seama care porțiune a tălpii s-a cufundat prima și cel mai profund în vată, de asemenea și care degete. Apoi opriți-vă un moment și slăbiți presiunea tălpii, permițând vatei să se umfle, revenind la volumul inițial. Repetați exercițiul cu piciorul opus și reluați-l de câte ori doriți. El se poate efectua și stând în picioare, cu spatele drept și picioarele depărtate cam la distanța umerilor, genunchii fiind ușor îndoiți. Această variantă este indicată mai ales în cazul când există un traumatism sau o leziune la genunchi. Modul de desfășurare va fi identic cu cel descris mai sus, deci nu trebuie decât să reproduceți aceeași succesiune de secvențe. Ca antrenament suplimentar al atenției, puteți încerca să sesizați dacă există vreo deosebire între cele două picioare. Aveți percepții diferite la un picior, comparativ cu celălalt? Când picioarele dvs. se cufundă în vata imaginară, presiunea exercitată asupra ei este uniformă pe întreaga suprafață a tălpilor? Degetele sunt lipite de podea pe toată lungimea lor? Imaginați-vă cum ar arăta o amprentă a tălpii dvs. dacă s-ar imprima într-un material moale.
Ficat, rinichi, vezică urinară
Vasul cu miere
Așezați-vă cu spatele drept pe un scaun sau taburet, astfel încât coapsele și gambele dvs. să formeze un unghi de 90 grade, iar tălpile să se sprijine pe podea, depărtate una de alta la o distanță aproximativ egală cu lățimea umerilor.