Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Diete eficiente

– Dacă în urma meselor de sărbători v-ați „îmbogățit” cu ceva kilo­grame, iată câteva rețete de slăbit simple și efi­ciente –

Porții reduse

Foto: Shutterstock – 2

După ce, ani de-a rândul, ea însăși s-a chinuit cu felurite diete restrictive, o nutriționistă din Elveția, Gisela Rene, a avut ideea să reducă por­țiile de mâncare, în loc să interzică anumite ali­mente. Astfel, ea recomandă să consumăm pe săturate verdețuri, legume, fructe, dar să reducem până la jumătate porțiile de brân­zeturi, carne și ouă, iar din pâine, paste, grăsimi (unt, ulei) și dulciuri, să mâncăm doar un sfert. Metoda a dat rezultate și kilogramele s-au topit. Femeile care i-au urmat exemplul au reușit să își sub­țieze talia și să rămână într-o formă perfectă de sănătate și bună dispoziție, fără să flă­mân­zească.

Dieta cu apă

Apa are o gamă întreagă de proprietăți care pot ac­ce­lera pierderea în greutate sau ne pot menține în formă, dacă nu suntem supraponderali. Dieta cu apă nu este deloc restrictivă. Trebuie doar să urmați câteva reguli simple (și să aveți și puțină voință) pentru a avea rezultate excelente, chiar și într-un timp foarte scurt. Dieta cu apă constă în a bea o anu­mită cantitate de apă, în funcție de câte mese principale și gustări luăm: câte două pahare de apă înainte de oricare masă, în special înainte de micul dejun, prânz și cină. Se recomandă și reducerea numărului de calorii, prin mese bogate în fructe și legume. Alimentele bogate în zahăr, grăsimi și sare trebuie evitate.

Dieta retro

Este inspirată din rețetele de slăbit de mare succes în perioada interbelică. Iată cum slăbeau „frumoasele doamne de altădată”:

* Timp de 3 săptămâni, se renunță total la pâi­ne, zahăr, preparate care conțin zahăr, cartofi prăjiți, paste făinoase și produse de patiserie.

* Mâncați încet și la ore fixe – o regulă stră­veche, dar foarte eficientă: mâncarea consumată încet sporește senzația de sațietate și nu mai șter­gem farfuria cu pâine. În plus, organismul nu apreciază schimbările de program. Prin urmare, este important să luăm mesele la ore fixe și să li­mităm gustările între mese. Mâncați încet, mai puțin, și veți pierdeți din greutate.

* Mâncați câte un măr înainte de fiecare masă. Pectina conținută de mere are un efect imediat de supresie a apetitului și scade absorbția de grăsime din alimentele consumate. De ase­menea, merele au ca efect normalizarea meta­bolismului şi eliminarea apei în exces din ţesu­turi.

Dieta țăranului

Nutriționiștii englezi au creat o dietă de slăbit bazată pe obiceiurile alimentare ale țăranilor din epoca victoriană. Este un mod simplu de a mân­ca, care ajută la pierderea în greutate și poate îmbună­tăți sănătatea.

Bazată pe ideea „a trăi doar din ceea ce poți cultiva”, dieta țărănească se bazează în special pe cerealele integrale (grâu, orez, orz, ovăz, secară), legume, cartofi (principala sursă de carbohidrați) și leguminoase (surse de pro­teine).    Produsele de origine animală se aflau pe masă doar ocazional, fiind favorizate brânza, iaurtul și peștele, în timp ce consumul de carne era scăzut, considerată un aliment prea scump. Alimentele procesate sau puternic rafinate nu existau pe atunci.

Iată recomandările ce tre­buie respectate pentru a urma dieta țăranului:

* Mâncați în porții mici și eliminați gustările dintre mese.

* Consumați produse sezo­niere. În fiecare sezon, ali­mentele să fie alese pentru ceea ce are nevoie organismul. De exemplu, în timpul verii, pe­penele verde și pepenele galben sunt ideali pentru răcorire. Toamna, dovleacul este un ali­ment perfect pentru sațietatea lui. Iarna, varza murată să nu lipsească de pe masă. (Fără carne alături!)

* Consumați cereale inte­grale, grâu, ovăz, orz, hrișcă, orez, porumb.

* Alegeți numai legume și fructe de sezon locale, și includeți leguminoase (fasole, linte, ovăz) cel puțin o dată pe zi pentru a asigura un aport adecvat de proteine.

Dieta cu broccoli

Este o modalitate excelentă de a pierde în greutate. Broccoli este bogat în fibre, ce reduc acumularea de grăsimi.

Se fierbe broccoli în apă cu puțină sare, până se înmoaie. Se adaugă zeamă de lămâie și puțin ulei. Într-o zi se mănâncă 4-5 porții de broccoli, alături de brânză slabă de vaci sau alte lactate cu conținut scăzut de grăsime, carne slabă, ouă, nu mai mult de 200 g (pe zi). Puteți aplica dieta nu mai mult de 3 zile la rând.

Dieta cu salată verde

Salata verde are avantajul că e ușor dige­rabilă și poate fi consumată în cantități mari. Bogată în vitamine, minerale și fibre, e ideală pentru slăbit deoarece păcăleşte stomacul, pe care îl umple, dar pentru că are aproape zero calorii, ne ajută să scăpăm rapid de kilogramele în plus. Dieta cu salată verde se ține 3 săptă­mâni.

Se prepară o porţie de salată din frunze proas­pete, bine spălate, care se rup bucăți şi se ase­zonează cu suc de lămâie şi puţin ulei de măsline. Se pot adăuga o roșie, pătrunjel şi mărar tocate, usturoi, câteva fire de ceapă verde.

Consumați câte o porție de salată în locul me­sei de prânz. De asemenea, patru zile pe săptă­mână, înlocuiți masa de seară cu o porție de sa­lată verde.

Dieta cu citrice

E una dintre cele mai răspândite arme de luptă împotriva grăsimii. Are efect dublu: pe de-o par­te, aduce un aport puternic de vitamine și mine­rale, pe de altă parte provoacă piederea kilo­gramelor.

Înainte de micul dejun și de masa de prânz, beți câte o cană de suc de citrice, preparat din 2 portocale, un grapefruit și o lămâie. În același timp, reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare, și axați-vă pe salate, cior­be, supe, mâncăruri din legume și verdețuri, car­ne slabă și pește, ouă, brânzeturi și lactate slabe.

Dieta cu brânză şi cartofi

Cartofii și brânza sunt ușor digerabile și bine tolerate, chiar și de cei cu stomac sensibil. Ale­geți brânză de vaci cu un conținut scăzut de gră­sime, de 0,2 – 0,8 la sută.

Cartofii se consumă doar fierţi în coajă sau copţi, după ce s-au răcit. Amidonul rezistent care se formează după răcirea lor stimulează arderea grăsimilor, prin accelerarea metabolismului, şi dă senzaţie de saţietate pentru câteva ore.

Dieta se ține 4 zile, iar o zi de regim este com­pusă din:

Micul dejun: o cafea fără zahăr, doi cartofi.

Prânz: 300 g brânză de vaci plus o roșie și un ardei.

Gustare (ora 16): un cartof.

Cină: 200 g brânză de vaci plus o roșie și un ardei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian