Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România – Anul nou începe „cu plin”

– Cele mai importante vești vin din zona infrastructurii, una dintre cele mai neglijate după 1990, semn că lucrurile în­cep, în sfârșit, să se miște. Nu lipsesc nici recu­noaș­te­rile internaționale ale meritelor României, fie că e vorba des­pre tradiții, cultură sau sport. Începem 2023 cu opti­mism și cu motoarele turate! –

Contract-record pentru metroul din Cluj

Ultimele zile ale lui 2022 au con­sem­nat un record pentru sectorul trans­por­turilor din Ro­mânia: sem­na­rea celui mai ma­re contract de infra­struc­tu­ră din ultimii 30 de ani pen­tru construirea metroului de la Cluj! Ministrul Trans­por­turilor, Sorin Grindeanu, a anunţat suma care va fi dis­po­nibilizată pentru execu­tarea lucrărilor: 13,69 miliarde de lei (din care 1,48 miliarde de lei din PNRR). Lu­crările din prima etapă înseamnă 9 staţii de metrou plus depoul și au ca termen de finalizare luna august a anului 2026. În total, linia de metrou uşor din zona me­tropolitană Cluj-Napoca va avea 21 de ki­lo­­metri și 19 staţii. În cea de a doua etapă, finanţarea va asigura construcţia a încă 10 stații, care totalizează 12 kilometri.

Veștile bune „trag” la linia unu, în Gara de Nord

O altă veste bună la început de an vine tot din zona trans­por­turilor.    În cadrul ultimei ședințe de Guvern din 2022, a fost aprobată prima etapă a proiectului de modernizare pentru Gara de Nord din București. Investiția are o valoare de peste 630 de milioane de lei și pre­supune nu doar reabilitarea clădirilor, ci și a peroanelor. Prin­cipalul scop al investiției este de a îmbunătăți condițiile de exploatare a stației: după executarea lucrărilor, stația va respecta normele in­ternaționale. Studiul de fezabilitate a proiectului a fost deja finalizat în 2020 și a costat 11 milioane de lei.

Primul spital ridicat din donații!

Condiții europene pentru pacienții copii

Dacă autoritățile dau semne că sunt hotărâte să construiască prin țară poate fi și pentru că societatea civilă le-a servit, recent, o lecție extraordinară: aso­ciația „Dăruiește Viață” a anunțat fi­nali­zarea lucrărilor la #NoiFacemUnSpital, cea mai mare inițiativă de implicare socială din România, susținută de peste 350.000 de persoane fizice și peste 7.000 de companii. Inițiativa a plecat din dorința de a renova secția de onco-pediatrie a Spitalului „Marie Curie” din Bucu­rești și s-a transformat într-un proiect de anvergură – primul spital de copii ridicat exclusiv din donații și sponsorizări. Clădirea are 12.000 mp, o centrală termică ca­re va deservi întreg Spitalul „Marie Curie”, instalații moderne și un design gândit în jurul pacientului. Inițiativa aduce numeroase premiere în România: primul Departament de Radioterapie Pediatrică, bloc operator integral din sticlă, tehnologie de top, paturi pentru aparținători, grădină interioară, locuri de joacă.

Cămaşa cu altiţă, în patrimoniul UNESCO

Ia românească a făcut furori la UNESCO

Cămașa cu altiță, element de identitate culturală în România și în Republica Moldova, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Ho­tă­rârea a fost adoptată de Comitetul Interguvernamental pentru Salv­gar­darea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, și a fost anunțată chiar de Ziua Na­țională a României, la finalul anu­lui trecut. Decizia UNESCO s-a bazat pe un dosar riguros pregătit, în comun de echipe de specialiști din Republica Moldova și Ro­mâ­nia.

Piață „Enescu”, la Paris

Conducerea arondis­men­tu­lui 9 din Paris a decis ca o pia­ță din inima cartierului să poar­te numele marelui mu­zician român George Enescu. Compozitorul și-a trăit o bună parte din viață la Paris și a creat „Rapsodiile Române” chiar în arondismentul 9. La ce­remonia de dezvelire a plă­cuței care redenumește piața au participat numeroase ofi­cia­lități din Franța și România, inclusiv premierul Nicolae Ciucă. Statul francez l-a decorat pe George Enes­cu cu cea mai înaltă distincție a sa, „Cavaler al Legiunii de Onoare”. De 67 de ani, Enescu se odih­nește în Cimitirul „Père-Lachaise” din Paris.

România, cei mai mulți proprietari de case din UE!

Un raport Eurostat dezvăluie că nu mai puțin de 95,3% din populaţia României avea, în 2021, o proprietate personală, ceea ce clasează țara noastră pe primul loc în rândul statelor-membre ale Uniunii Euro­pene. Următoarele țări clasate în acest top, du­pă România, sunt Ungaria, cu un pro­cent de 91,7%, Croația, cu un procent de 90,5%, și Lituania, cu un procent de 89%. La coada țărilor în care cetățenii nu dețin o locuință proprie se află Germania, cu doar de 49,5%, urmată de Austria, cu 54,2%, și Danemarca, cu de 59,2%. La ni­ve­lul Uniunii Europene, 69,9% dintre lo­cuitori deţineau în 2021 locuinţa în care trăiau.

Premiul olimpic „Fair-Play”, a treia oară în România

Radu Frunteș, premiat la Roma

Profesorul Ra­du Frunteș din Brașov este laureatul pe a­nul 2022, al trofeului de merit și al diplomei „Fair-Play”, acordate sub înaltul patronaj al Comitetelor Olim­pice Europene. Trofeul „Fair-Play” ajunge pentru a treia oară în România, după ce i-a fost acordat, în 1974, Liei Manoliu, iar în 1986, lui Vic­tor Băn­ciu­lescu. Director al Academiei Olim­pice Române Filiala Brașov, Radu Frunteș s-a remarcat prin efor­turile sale de popularizare a valorilor olim­pismului, prin activitățile organizate în satul Șirnea, pentru care a primit în 2011 și Trofeul „Sport și Res­pon­sabilitate Socială” din partea Comitetului Inter­na­țional Olimpic. Din 1983, Radu Frunteș organi­zea­ză în fiecare an, pe 23 iunie, eve­nimentul numit „Ștafeta Culorilor Olimpice”, care include Crosul „Zi­ua Olimpică”, sport, cultură și educație olim­pică, un concurs de „Pentatlon Olim­pic Școlar” și un maraton pe bicicletă, din Brașov până la Șirnea.

David Popovici acaparează topurile de sfârșit de an

Înotătorul David Popovici a fost inclus pe lis­ta selectă a celor zece sportivi care au reuşit cele mai notabile performanţe în 2022, stabilită de agenţia spa­niolă de presă EFE. „Ro­­mânul de doar 18 ani a devenit cel mai rapid înotător de pe planetă, du­pă ce a doborât le­­gendarul record mondial la 100 m liber”, sună des­cri­erea cam­pio­nu­lui. Pe listă mai fi­gurează nume mari, ca fotbalistul Lionel Messi, campion mondial cu Argentina, atletul kenyan Eliud Kipchoge (re­cord mondial la maraton), pilotul olandez Max Verstappen, campion la For­mula 1, belgi­anul Remco Evenepoel, campion mondial la ciclism, spaniolul Rafael Nadal, care a cucerit al 22-lea său titlu de Mare Şlem, sau bas­chet­ba­listul ame­ri­can Stephen Curry, cam­pion în NBA. David Po­povici a prins Top10 și în ancheta presti­gio­sului cotidian sportiv francez „L’Equipe”, unde    Leo Messi este pe primul loc.

Foto: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII, RENADO LA VULPO (WIKIPEDIA)

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian