Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ochi de vultur, privire de șoim

– Unul vede, altul țintește: cum ne putem antrena privirea pe termen lung? –

Pauză pentru ochi 

Foto: Shutterstock – 2

Petreceți mult timp în fața unui ecran? Privitul la computer, televizor ori pe telefonul mobil obosește ochii. Știrea e veche, soluția, nouă: 20 – 20 – 20. La fiecare 20 de minute, uitați-vă la apro­ximativ 20 de metri distanță timp de 20 de secunde. De asemenea, încer­cați să clipiți, o dată sau de două ori, la 10 secunde distanță când aveți o activitate soli­citantă pentru ochi.

Palming

Este un procedeu prin care se produce o rela­xare profundă a ochilor, cu condiția să fie prac­ticat zi de zi. Așezați con­fortabil pe un scaun, cu coa­tele sprijinite de masă, acoperiți-vă ochii cu pal­mele ușor bombate. Nu apăsați pe ochi și evitați ca lumina să se filtreze printre degete. Inspirați și expirați încet și profund, timp de 5 minute. În caz că scrieți, lucrați pe computer sau faceți alte activități care vă solicită ochii, repetați exercițiul de 3 ori pe zi.

Suc de morcovi

Morcovii sunt un ajutor neprețuit în toate afec­țiunile oculare. Carotenul pe care îl conțin ajută la creşterea acuităţii vizuale, previne și ameliorează degenerescența maculară, retinopatia, glaucomul, cataracta senilă, miopia, astig­matismul. Se consumă un pa­har cu suc proaspăt de mor­covi de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese, în cure de două săptă­mâni, cu pauză de 3 săp­tămâni între ele.

Tonifiere cu apă caldă și rece

Este o metodă americană sigură: în fiecare dimineață, spălați-vă pe ochi de 10 ori cu apă cât mai fierbinte, de 10 ori cu apă rece ca gheața. Stimulează circulația sângelui și întărește vede­rea. Repetați de trei ori, apoi tamponați-vă cu prosopul. Practicat consecvent, procedeul ne sca­pă de ochelari.

Păstrați distanța la citit

Cititul (pe hârtie, nu la computer) este unul dintre cele mai bune moduri de a ne menține ochii sănătoși, dar numai dacă păstrăm dis­tanța cuvenită față de pagina scrisă. Distanța de citire nu trebuie să fie mai mică, dar nici mai mare decât distanța dintre cot și încheie­tura mâinii antebrațului.

Afine proaspete sau uscate

Afinele cresc acuitatea vizuală și puterea de adaptare vizuală nocturnă. Toto­da­tă, ele ajută la menținerea glice­miei la valori normale, prevenind diabetul, care poate provoca degenerescență maculară. Se consumă câte o porție de afine proaspete sau uscate în fiecare zi, în cure de o lună, cu pauze de 2 săptămâni. Afinele se pot con­suma și sub formă de suc, pulbere, tinctură, ceai, decoct, extract con­centrat.

Privitul în soare

Practicat dimineața, când soarele stă să răsară la ori­zont, și seara, când stă să apu­nă, privitul în el întărește ochii. Exercițiul face parte din yoga și e practicat pe scară lar­gă în India.

Exerciții pentru ochi

Stați relaxat și comod pe un scaun. Ridicați-vă pri­virea cât de sus puteți, spre tavan, apoi coborâți-o cât mai în jos, până ce vă vedeți nasul. O­chii să se miște încet, fără efort. Repetați aceste mișcări de 5 ori. Con­tinuați exercițiul, miș­cân­du-vă ochii late­ral, dintr-o parte în alta. Repetați mișcările tot de 5 ori. Practicați exercițiul ori de câte ori simțiți că ochii vă sunt obosiți.

Ceai de Silur

Silurul este planta-minune a ochilor. Stimu­lează acuitatea vizuală, combate oboseala, previne sau întârzie apariția cataractei, amelio­rează sau vin­decă blefarita, conjunctivita. Rețeta: se prepară un decoct dintr-o linguriță de Silur, fiert două minute în 250 ml. Se lasă să se ră­cească, apoi se strecoară. Se pun picături de ceai în ochi cu pipeta (1 picătură) sau se aplică pe ochi comprese din tifon înmuiate în de­coct. Se asociază tratamentul intern cu cel extern.

Cura cu Cătină

Cătina conține substanțe binefăcătoare care îmbu­nătățesc acuitatea vizuală, întârzie apariția degene­rescenței maculare și împiedică dezvol­tarea cata­ractei. Intern, se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță de pulbere de Că­tină, amestecată cu o linguriță de miere. Extern, se pun pe ochi com­prese de tifon înmuiate în infuzie de Cătină. Două lingurițe de Cătină sfărâmată se opăresc cu o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian