Afecțiuni prevenite cu ajutorul exercițiilor fizice
* Bolile cardio-vasculare – două-trei zile pe săptămână în care facem efort fizic sistematic ne feresc de ischemia cardiacă, de hipertensiune și de arterioscleroză. Antrenamentul cel mai eficient este simpla alergare, făcută în pas ceva mai rapid. Un alt mijloc extraordinar de prevenire, dar și de tratare a bolilor cardio-vasculare este Yoga, un tip de gimnastică statică, ce se bazează pe respirație. Tehnici simple, cum ar fi „Salutul soarelui”, făcute sub îndrumare competentă, au un efect extraordinar asupra inimii, asupra tensiunii arteriale, precum și asupra vaselor de sânge. Studii făcute în Statele Unite, de reputatul cardiolog Dean Ornish, au demonstrat faptul că tehnicile yoga sunt capabile chiar să dilate, în timp, arterele care alimentează inima, să oprească procesele de sclerozare a vaselor de sânge sau să regularizeze ritmul cardiac.
* Întărirea imunității – pentru a ne păstra sănătatea este foarte important să ne „călim” organismul, să-l punem într-un permanent contact cu mediul înconjurător. Astfel, mișcarea făcută în aer liber, indiferent de anotimp, este medicamentul cel mai bun pentru imunitate. În acest sens, se recomandă în mod special sporturile de sezon, cum ar fi schiul sau patinajul iarna, ascensiunile montane și plimbările în aer liber.
* Bolile respiratorii – nu există metodă mai bună pentru a ne menține plămânii și căile respiratorii sănătoase, ca efortul în aer liber, nepoluat. Cel mai bun „sanatoriu” este în acest sens pădurea. Sportul făcut ziua în pădure, la altitudini joase, favorizează oxigenarea intensă și ajută la eliminarea infecțiilor, primenind căile respiratorii. În schimb, efortul fizic făcut la 2-3 ore după lăsarea întunericului și la altitudini mari crește sensibil capacitatea respiratorie, aerul mai rarefiat și cu mult dioxid de carbon obligând plămânii să se dilate pentru a inspira cât mai mult.
* Problemele osteo-articulare – mai mult de 70% din afecțiunile cum ar fi discopatia lombară, hernia de disc, coxartroza, artrita ar putea fi evitate prin întărirea musculaturii și prin reducerea excesului ponderal. Cum se rezolvă această situație? Prin exerciții fizice pentru dezvoltarea întregii musculaturi, în special cea abdominală, cea a spatelui și cea a picioarelor, special concepute așa încât să pună în mișcare și grupele musculare mai puțin folosite.
* Tulburările psihice – mai mult de 90% din persoanele care se confruntă cu probleme psiho-emoționale provin din mediul urban și au un stil de viață sedentar. În cazul lor, sportul ar fi de un imens ajutor, fiind o „supapă” extraordinar de eficientă de descărcare a tensiunilor interioare. O oră de sport deconectant, făcut eventual în aer liber sau cu prietenii, valorează mai mult decât un pumn de calmante și somnifere. Se recomandă genul de mișcare ce vă face cea mai mare plăcere și vă ajută să vă decuplați, să vă desprindeți de problemele și angoasele zilnice.
* Sportul și viața sexuală – în clinicile de tratare a problemelor de dinamică sexuală din Occident, printre cele mai importante terapii se află cultura fizică medicală. În cazul bărbaților, sportul, mai ales cel făcut în natură, este prilej de detensionare nervoasă și de regenerare psihică, este un excelent stimulent al încrederii în forțele proprii, fiind de un imens ajutor împotriva impotenței psihice și a ejaculării precoce. Pentru femei, anumite sporturi, cum ar fi ciclismul de agrement, echitația sau stretching-ul, au efect euforizant, reduc sensibilitatea emoțională exagerată, fiind eficiente împotriva frigidității.
Afecțiuni vindecate cu ajutorul exercițiilor fizice
* Indigestia, constipația atonă – se vindecă în cele mai multe cazuri fără niciun fel de medicament, făcând două lucruri simple, dar care necesită voință. Primul demers este sportul dinamic (alergări, gimnastică, înot), iar al doilea este reeducarea modului de a respira, cu folosirea predominantă a respirației abdominale, adică făcută cu zona inferioară a plămânilor.
* Dischinezia biliară – se tratează, de asemenea, cu ajutorul sportului și al respirației abdominale. Făcând mișcare și folosind predominant acest tip de respirație, evacuarea bilei se va face mult mai ușor, se va regla de la sine cantitatea de bilă secretată, iar depunerea de pietre sau nisip va fi mult limitată.
* Îngrășarea – prima și cea mai importantă modalitate de a ajunge la o greutate normală și, mai ales, la o siluetă plăcută, nu este înfometarea, așa cum mulți cred în mod greșit, ci exercițiul fizic. Prin exercițiu fizic se câștigă simultan două lucruri: 1. Se reduce greutatea corporală prin arderea caloriilor; 2. Se transformă țesutul adipos (ceea în mod normal numim „grăsime”) în mușchi, singurul proces care poate modela armonios corpul. De asemenea, țineți cont de faptul că puteți arde integral caloriile unei mese copioase prin doar două ore de mers în pas rapid sau 40 de minute de înot sau 50 de minute de schi sau 30 de minute de alergare sau o oră de mers rapid pe bicicletă.
* Obezitatea – putem vorbi despre această boală, în condițiile în care aveți greutatea cu cel puțin 25% peste cea normală. În acest caz, exercițiile fizice vor fi începute gradat, sub control medical și, important, vor fi corelate cu alte metode de tratament (administrarea de plante detoxifiante, de remedii care favorizează eliminarea apei din țesuturi, care accelerează în mod natural metabolismul etc.).
* Reumatismul – se tratează cel mai bine cu mișcare și balneoterapie. De ambele puteți beneficia din belșug, în peste 60 de stațiuni din România. Fie că folosim mișcarea în apa de mare de pe litoral, în bazinele cu apă sărată din stațiuni ca Amara, Sărata Monteoru, Lacu Sărat, sau în apa termală din zone cum ar fi Băile Herculane ori Băile Felix, rezultatele sunt extraordinare. În toate aceste stațiuni veți găsi și personal medical calificat, care să vă îndrume asupra celor mai adecvate exerciții fizice pentru afecțiunea reumatismală de care suferiți.
* Varicele – extinderea lor este oprită și pot deveni mai puțin evidente folosind anumite procedee simple de cultură fizică medicală. Vara, mersul prin apă până la genunchi tonifică mușchii gambei, pune în mișcare sângele stagnant și face un masaj foarte fin și eficient picioarelor. În sezonul rece, simpla urcare zilnică a scărilor în pas cât mai rapid este un excelent antrenament pentru gambe și un stimulent al circulației venoase din zona respectivă. De asemenea, înotul este un adevărat elixir pentru circulația venoasă, ajutând la limitarea apariției și chiar la dispariția varicelor.
* Viciul – fie că este vorba de alcoolism, dependență de tutun, de cafea sau chiar de droguri, sportul poate fi de un imens ajutor. Aceasta, pentru că în timpul efortului fizic, și mai ales după acesta, în organism sunt eliberate anumite substanțe care induc stări de relaxare, de mulțumire, chiar de ușoară euforie. Exact stimulentele de care au nevoie cei care traversează crizele de dezintoxicare. Foarte eficiente sunt sporturile de echipă (baschet, handbal, volei, fotbal), tenisul, schiul fond și alpin.
* Durerile de cap (cefaleea), migrena – În foarte multe cazuri, durerile de cap, stările de greață, vertij etc. apar din cauza insuficientei oxigenări a organismului. Puteți scăpa de această problemă plimbându-vă zilnic în zone cu aer curat și făcând sporturi care să vă facă să respirați mult și amplu: alergare în pas rapid, mers pe bicicletă, patinaj, ascensiune montană.
* Depresia – poate fi mult ameliorată, atunci când facem efort fizic de mare intensitate, o perioadă de timp de 40-50 de minute. Fie că lucrăm la aparate într-o sală de fitness, că facem genuflexiuni, flotări și flexii abdominale în serii lungi, acasă ori în aer liber, sau că jucăm baschet ori volei, efectele favorabile vor apărea numaidecât. Mii de oameni au reușit să scape gradat de negura depresiei, pur și simplu punându-și corpul (și în mod reflex sufletul) să trăiască, să se miște și să respire. Medicii recomandă ca exercițiile fizice intense să fie făcute măcar o dată la două zile, pentru menținerea tonusului psihic la cote ridicate.
* Anxietatea – se folosește un tratament surprinzător de eficient: jocul. Această terapie, deși poate nu pare, este foarte serioasă: jucați cu pasiune, cât de des este posibil, volei, tenis, badminton, baschet ori fotbal, însă amintiți-vă cât mai des că vă jucați, nu luați nimic în serios. De fapt, nici nu contează dacă pierdeți sau câștigați, ci doar cum tratați jocul. Jucați-vă inocent, permițându-vă luxul să nu vă intereseze cine câștigă. Există clinici în Statele Unite unde această terapie prin jocuri sportive a dat rezultate la fel de bune sau chiar mai bune și mai stabile în timp ca medicația sau ca procedurile psihoterapeutice standard. Efortul fizic în sine este de natură să descarce tensiunea interioară, psihicul fiind pus astfel pe un alt făgaș decât cel al angoasei zilnice, jocul făcând psihicul să se deconecteze mai eficient decât orice alte metode.