Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru CLAUDIA – Buzău, F. AS nr. 1553: „Tatăl meu nu-și revine după un AVC”

Dr. RAREȘ SIMU – Centrul de Sănătate şi Viaţă „Armonia”, Bucureşti și Cluj-Napoca, tel. 0766/29.84.58

AVC sau accidentul vascular cerebral reprezintă întreruperea alimentării cu sânge a unei porțiuni din creier. Această întrerupere duce la o lipsă de oxi­gen și substanțe nutritive în celu­lele nervoase, acestea fiind afectate până la distrugerea lor. În funcție de mecanisme, există două mari tipuri de AVC – hemoragic (cel mai grav), în care se rupe un vas de sânge, cu acumulare de sânge la nivelul creierului, și ischemic (în care se blochează, din cauza unui tromb, un vas cu sânge), cu între­ruperea ali­mentării cu sânge a unei por­țiuni din creier, acesta fiind și cel mai frecvent tip. O a treia categorie este reprezen­tată de accidentul ischemic tran­zitor – AIT, în care bloca­jul vasului de sânge durează foarte puțin, până la 5 minute. În cazul AIT, manifestările dis­par rapid, în decurs de 24-48 ore, dar, cu toate acestea, nu se poate ști de la început dacă este vorba des­pre un AIT, de aceea, și în aceste cazuri, trebuie in­tervenit de urgență. Mai mult, AIT poate fi urmat de un AVC și reprezintă un semnal de alarmă pentru pacient, în sen­sul că acesta are nevoie de tra­tament adecvat. Cel mai im­portant aspect în cazul unui AVC este intervenția de urgență. Cu cât se admi­nistrează mai repede tratamentul adecvat, cu atât cresc șansele de recu­perare după AVC. Se consi­deră că intervalul optim pentru o evoluție bună este de până la 3 ore de la declanșare. De aceea, este important să se cunoască simptomele și semnele care pot sugera un AVC, precum dificultățile de vorbire, durerea de cap intensă însoțită de vărsă­turi și chiar de pierderea conștienței, tulburări de vedere la unul sau ambii ochi sau vederea dublă, amorțeala sau paralizia feței sau a membrelor, dificultăți la mers sau tul­burări de echilibru. În acest sens, sunt utile ur­mă­toarele formule (din engleză). Face (fața): se urmă­rește fața, se solicită pacientului să zâmbească și se observă dacă există o asimetrie. Arms (brațe): se solicită pacientului să ridice brațele și se observă dacă există o întârziere pe o parte sau chiar impo­sibilitatea de a mișca brațul. Speech (vorbire): se solicită pacientului să spună o propoziție simplă și se observă dacă poate rosti corect. (O variantă ar fi să fluiere și să se ob­serve dacă nu reușește.) În situația în care se ob­servă aceste manifestări, tre­buie solicitată interven­ția medicală specializată, de urgență. Cu cât se intervine mai repede de la debut, cu atât cresc șan­sele pentru o recuperare, chiar de 100%, și chiar salvarea vieții pacientului respectiv, intervalul op­tim fiind, așa cum spuneam, de până la trei ore de la debutul manifestărilor.

Există o serie întreagă de factori care sporesc riscul de AVC. Cei mai importanți sunt cei care țin de stilul de viață, și aici aș menționa obezitatea, sedentarismul, consumul de alcool, fumatul, supra­solicitarea nervoasă, alimentația bogată în grăsimi saturate. De asemenea, există și factori de risc legați de alte afecțiuni, cum ar fi HTA, colesterol sau trigliceride crescute, diabet zaharat, boli car­dio­vasculare sau istoric familial de boli cardio­vasculare, apnee de somn. De asemenea, vârsta de peste 55 ani, sexul masculin și utilizarea medica­mentelor estrogenice cresc riscul de AVC. Complicațiile post-AVC pot afecta profund cali­tatea vieții. Pot apărea pareză-paralizie, tulbu­rări de vorbire și de memorie, dificultăți la alimen­tare prin afectarea deglutiției, dureri intense. Imposi­bilitatea de mișcare sau de a avea grijă de propria persoană pot duce la depresie, anxietate și chiar la tulburări de comportament.

Pentru prevenția AVC sunt importante schim­barea stilului de viață, cu eliminarea factorilor de risc menționați, și tratarea corectă a afecțiunilor care cresc riscul de AVC. Pentru cei care au risc mai mare de AVC se recomandă tratament care să prevină apariția trombilor (antiagregant plachetar sau chiar anticoagulant).

În cazul tatălui dvs., din ceea ce descrieți, e foarte probabil că au apărut aceste complicații, inclusiv afectarea stării emoționale, prin apariția unei stări depresive. De aceea, este foarte important să vă adresați unui psihoterapeut cu experiență, pentru a-l ajuta să depășească problemele emoțio­nale cu care se confruntă. Acest aspect este esențial pentru o recuperare cât mai bună. Este necesar să urmeze un tratament de recuperare neuromotorie cu un kinetoterapeut cu experiență. Vă recomand să urmeze și o cură cu argilă pentru problemele de stomac pe care le menționați. Cura se face trei săptămâni, după care urmează o pauză de 2-4 săptămâni și se poate repeta de mai multe ori (atenție, da­că apare con­stipația, se între­rupe cura). Pentru refacerea zonelor din creier afectate, vă recomand să faceți cure de câte trei luni, cu pauză de o lună, cu urmă­toarele plante – Bacopa monnieri, suc de Aloe vera, Rhodiola rosea și sevă de Mesteacăn. De ase­menea, este util aportul de vitamina D și acid alfalipoic (ALA), pentru refacerea co­nexiunilor ner­voa­se. Pentru starea psiho­emo­țională, vă recomand ur­mătoarea com­bi­nație: Ash­wa­gandha, Cor­dy­ceps și Resve­ratrol, tot în cure de câte trei luni. Îi re­comand, de asemenea, să ur­meze și un tratament homeopat. Cel mai bine ar fi să facă un consult, cu recomandarea unui trata­ment persona­lizat. Până atunci, puteți să-i adminis­trați două remedii homeopate – Rhus tox ch30 și Arnica d6, de 3 ori pe zi fiecare, alternativ, în cure de trei luni. Pentru starea emoțională, recomand Ignatia ch200 și Kalium phosphoricum d6, de două ori pe zi fiecare, tot în cure de câte trei luni. Dacă este cazul, să urmeze în continuare și medicația reco­mandată de medicul neurolog sau cardiolog.

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Nu pot scăpa de candidoza vaginală” (Răspuns pentru D. T., F. AS nr. 1553)

Ion Bobaru

Candidoza vaginală este o infecție provocată de ciuperca Candida albicans. Marea incidență a can­didozei vaginale este cauzată de utilizarea frec­ventă de antibiotice și de numărul mare de femei care iau contraceptive orale. Alți factori declan­șatori includ sarcina, dia­betul zaharat, lenjeria strâm­tă. Principalele simp­­tome sunt iritația vulvară și secrețiile vaginale. Peretele vaginal este de obi­cei aco­perit cu depozite de ciu­perci albe, brânzoase, ade­rente.

Tratamentele locale sunt suficiente pentru can­didoza vaginală. Se fac sea­ra, la culcare, băi și spă­lături (irigații) vaginale cu ceaiuri din plante medici­nale, apoi se aplică o crema antimicotică și se intro­duc în vagin ovule cu antimicotice.

Pentru spălături și băi se folosesc flori de Coa­da-șoricelului și flori de Gălbenele. Într-un litru de apă, se pun flori de Coada-șoricelului și de Gălbe­nele (cât se iau între degetele unei mâini). Se dau într-un clocot. Se lasă la in­fuzat 10 minute, după care se filtrea­ză. Se umple iri­gatorul cu ceai și se di­zolvă în el o lin­guriță de bicarbonat de sodiu. (Ur­mați în continuare pro­cedura re­co­man­dată de producătorul irigato­ru­lui.) Cu restul de ceai se face o baie a vaginului. Se aplică creme și ovule antimicotice.

(Farmacia Faltis are pe stoc aceste preparate, pe care – dacă sunteți in­teresată – vi le putem trimite prin poștă.)

Bărbații sunt adesea purtători asimptomatici de candidoză. De aceea e bine să folosească și ei pre­ventiv o loțiune sau o cremă antimicotică.

Precizare: aceste sfaturi nu substituie un consult medical de specialitate. Ele completează terapia medicală prescrisă de medicii curanți.

Informații despre procesarea plantelor medici­nale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: [email protected]. Preparatele farma­ceu­tice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei: www.farmaciafaltis.ro. Farmacia deține „Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de Colegiul Farmaciș­tilor din România.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Colonul iritabil îmi face viața un iad” (Răspuns pentru SANDA T., F. AS nr. 1553)

Românii ocupă detașat primul loc în lume la consumul de medicamente și antibiotice. Sunt și câte trei farmacii înghesuite una lângă alta, unele sunt dotate cu coșuri, cărucioare, ca la supermarket.

Tractul digestiv are aproximativ 15 m (intestine, stomac, duoden, colon) și conține acizi, alimente care fermentează și fecale care sunt agresive și iritante. Pentru protecție, există flora digestivă, aproximativ 2 kg. Aceasta se întreține și se rege­nerează singură. Din păcate, se folosesc cu sau fără rost antibiotice de sinteză chimică, cu o concen­trație foarte mare, care dis­trug rapid flora. Multe alimente con­țin antibio­tice ascunse: carnea de pui, de porc, peștele, animale crescute intensiv în ferme.

Alimentele conțin și hormoni de creștere (ste­roizi), pesticide și cele­brele E-uri, toate canceri­gene. Aces­tea pot fi eli­minate din alimente cu ozon. (Revista Formula AS vă prezintă în fiecare număr un aparat revoluționar, ImunOcube.)

Toate problemele digestive se re­zolvă folosind argila „Algo”, în doze de 200 g argilă pe zi. Se bea o sus­pensie de argilă, iar înaintea meselor, se mănâncă o pastă de argilă. În mod natural, Helico­bacter pylori cedează doar cu argilă. În paralel, tre­buie să consumați și un antibiotic natural, care nu are efecte secundare și este extrem de eficient, uleiul esențial de Oregano („Doterra”: tel. 0740/59.18.74). Mai trebuie să vă refaceți flo­ra digestivă cu un probiotic de calitate. Aveți multe va­ri­ante, dar problema fiind atât de acută, vă re­comand unul foarte bun, de la aceeași fir­mă. Niciun me­dicament nu poate să pan­seze 15 m, cât are tubul di­gestiv. Ar­gila o face și are în plus avantajul că nu are niciun efect se­cundar.

Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian