– Este unul dintre actorii care în ultimii ani a trecut în tabăra regizorilor. Creațiile sale pot fi văzute în multe teatre din țară, dar locurile lui de joacă preferate sunt Teatrul Mic din București și Teatrul Național din Timișoara -
– De când datează povestea ta de iubire cu teatrul?

– Din liceu. Am fost în trupa de teatru de amatori și mi s-a părut minunată senzația de a fi pe scenă. Și, pentru că nu făcusem ceva remarcabil până atunci în viață, atenția pe care am primit-o în momentul ăla de la spectatori mi s-a părut atât de mișto, încât mi-am zis ca n-ar fi rău să repet experiența.
– Ai amintiri speciale din copilărie legate de teatru?
– De teatru mai puțin, spre deloc. Activitățile culturale erau legate de cărțile pe care le citeam pe atunci, forțat de tata, de muzica aceea care invada Timișoara proaspăt ieșită din comunism și de o săptămână, prin clasa șaptea, în care am repetat și jucat un rol insignifiant într-o punere în scenă, de tip serbare, cu „Luceafărul”. În școală eram duși cu forța de profa noastră de muzică la operă. Îmi amintesc că uneori dormeam, și că tot ce se întâmpla pe scenă era foarte, foarte îndepărtat de mine. Nici profa nu făcea mari eforturi să ne explice la ce ne uitam, așa că am rămas doar cu mini-excursiile alea culturale și cu note de zece la muzică. Păreri despre teatru nu prea aveam. Carierele profesionale din capul meu vizau domenii precum istoria, sportul, muzica sau, ceva mai realist, dreptul.
– Ai avut mentori?
– Mulți. Pentru mine, mentorul e omul acela de la care ai de învățat. Și, fiind într-o meserie în care te alegi cu revelații multe, dar oarecum contextuale sau perisabile, pot spune că am avut, că am și sper să mai am o grămadă de mentori.
– Mai întâi ai fost actor, chiar unul foarte bun, apoi ai devenit regizor. De ce ai simțit nevoia să faci această mutare?
– Eu, ca actor, m-am simțit bun atunci când am fost admis la o școală prestigioasă de teatru din Londra. În rest, experiențele mele actoricești de aici au fost într-o zonă de actor util. Nu prost, dar nici excepțional. Cred că alunecarea spre regie a venit dintr-o frică de plafonare și din nevoia de a-mi oferi orizonturi noi de cunoaștere. Mai întâi am scris un text pe care l-am co-regizat și, ulterior, mi-am zis să încerc și în zona de regie.
– Cum se împacă regizorul Radu Iacoban cu actorul cu același nume?

– E atât de drăguță întrebarea, încât mi-e teamă că nu știu ce să răspund la ea. Adică înțeleg că lumea se raportează la cele două meserii ca la două crafturi diferite, doar că mie „îmi dă cu virgulă” de unde a venit acest tip de gândire în lumea teatrului autohton. În alte țări, cu sisteme culturale mai puțin subvenționate de stat, ajută să faci mai multe deodată. Eu am început în teatrul independent. Independent de compromisuri, dar și de bani. Așa că, pentru a-mi duce până la capăt un proiect, aveam nevoie de un text pe care m-am decis să-l scriu, de un performer, adică eu, și de cineva care să-l facă așa cum a fost gândit inițial, practic, tot eu. N-a fost timp de ceartă și de împăcare.
– Cum te-ai defini ca actor? Dar ca regizor?
– Habar n-am. Până la urmă, ești ceea ce faci, ce lucrezi și cum ești interpretat de public și de breaslă. Ca actor, cred despre mine că sunt util, ca regizor, riguros.
– Unde îți poate vedea publicul creațiile?
– La Timișoara, Arad, Oradea, Constanța, Brăila, Craiova – când s-o relua ce am repetat în pandemie – și la București.
– Ești angajat la Teatrul Național din Timișoara. Cum te simți în acea echipă?
– Mega-tare. Sunt înconjurat de oameni care vor să lucreze, primesc condiții de lucru care ar părea SF în alte teatre și mă bucur să mă arunc în spectacole cu mize importante. Ce-ai putea să-ți dorești mai mult? Mă simt excelent în această echipă, care e, de fapt, ca o familie. E un privilegiu și o responsabilitate de care vreau să mă bucur și pe care am de gând să o fac cât pot eu de bine. Îmi place că e o atmosferă profi, îmi place că e loc și de umor, iar amestecul ăsta de seriozitate și hlizeală, dacă e dozat bine, ajută enorm orice spectacol.
– Cel mai nou spectacol al tău de la Teatrul Național din Timișoara este „Îmblânzirea scorpiei”. De ce ai ales tocmai acest text?
– Am ales textul împreună cu Ada Lupu, din dorința de face un spectacol pentru o generație fresh de spectatori.
– La origini, piesa lui Shakespeare este misogină sau nu?
– Este FOARTE misogină.
– Cum ai reușit să deturnezi mesajul original către unul de susținere a femeii?
– Rescriind textul. Cu ochii în laptop, în traduceri și în textul original, m-am „certat” cu autorul și am încercat să găsesc un echilibru între coerența poveștii originale și mesajul pe care aș vrea să îl transmitem acum.
– Avem și noi „faliții” noștri, adică misoginii noștri, pe care nu îi ierți în spectacolul tău. Apar ziceri ale unor contemporani ai noștri, persoane importante, unul mai halucinant ca altul. Crezi că societatea românească este încă una patriarhală?

– Nu cred, mă ÎNGROZEȘTE cât de patriarhală e societatea în care trăim! Valorile la care aderăm sunt, uneori, atât de greșite, încât îmi vine, pur și simplu, să o tai din țară.
– Se râde mult la spectacol pentru că e, în cele din urmă, o comedie. Cât de serioasă este însă problema? Unde se termină comedia și începe drama?
– Comedia și drama merg împreună pe tot parcursul spectacolului. Nu am vizat un moment care să transforme genul poveștii. Privitorul e cel care decide cât și dacă e bine să râdă la anumite scene.
– Începând cu 17 Februarie, Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană. Teatrul Național din orașul de pe Bega va deschide programul acestui an atât de special cu spectacolul tău de mare succes „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”. Ce a reprezentat pentru tine, ca regizor, acest spectacol?
– Ca regizor, a fost super-tare. Am primit atenția, profesionalismul și condițiile optime ca să îmi pot face meseria așa cum îmi doream. A fost și un botez, pentru că nu mai lucrasem până atunci în Timișoara. M-am aruncat în necunoscut într-un moment în care pandemia nu avea leac, dar devenise, cumva, obișnuință. Am dat primul casting, la care actorii purtau mască, am repetat în condiții mega-ultra-profi și m-am minunat că, în ciuda vremurilor trăite, am ajuns să ținem o premieră. Chiar așa cum a fost ea, în online.
– De ce este important să pună teatrul degetul pe rănile lumii?
– Cred că asta e o întrebare potrivită mai degrabă pentru privitor. Noi, cei din scenă, muncim să fim cât mai preciși și profi cu uneltele pe care le avem la dispoziție și lăsăm interpretările în seama celor care ne onorează cu prezența.
– Ce spectacole pregătești pentru 2023? Și ce îți dorești să ți se întâmple pe scenă și în afara ei?
– Multe, sper. Dar până nu se întâmplă, nu avem despre ce să vorbim.