Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Alimente pentru nervi

– Sistemul nervos este zona organismului nostru cea mai greu încercată de provocările vieții de zi cu zi. Din fericire, nervii au, și ei, slăbiciuni culinare, care, odată satisfăcute, îi potolesc. Puneți-le în farfurie bucatele preferate și vă veți bucura pe îndelete de liniște –

Nucile – vitamina nervilor

Foto: Shutterstock – 3

Miezul de nucă conține acid folic, vitamina E și mag­neziu mineral, care contribuie la stabilitatea noastră mentală și, în plus, este și o sursă bună de niacină, cunoscută și sub numele de vitamina B3. Această substanță vitală, numită și vitamina nervilor, susține metabolismul energetic. Nu este de mirare că nucile sunt ingredientul principal în amestecurile re­comandate studenților în perioadele de examene. O porție mică, în fiecare zi, conferă o putere mentală maximă.

Afinele – ajută la concentrare

Depuneți, în același timp, mai mul­te activități și vă e greu să vă men­țineți viziunea de an­sam­­blu și concentrarea? Mâncați afine. Substanțele lor vegetale îmbunătățesc per­formanța mentală și gân­direa abstractă. Pre­ferați afinele sălba­tice, de pădure, sunt mai eficiente decât cele pro­duse în culturi.

Lintea – încredere și optimism

Sub forma ei, de lentile colorate în verde, portocaliu sau cafeniu, lin­tea conține tot ce le e necesar nervilor pentru a fi puternici: proteinele și carbohidrații care țin nivelurile de insulină în echi­libru. Lintea conține și vitamina B, minerale și fier, oli­goele­mente, importante pen­tru producerea dopaminei, hor­mo­nul care ne influențează în bine starea de spirit, fă­cân­du-ne încrezători și optimiști.

Semințele de in – bombe nutritive

Semințele de in sunt considerate bombe nutritive pentru nervi. Sunt bogate și în fibre, care conțin, printre altele, vitamina E, fundamentală pentru protecția celulară a cre­ie­rului. Trebuie consumate cu moderație, cu suficient lichid.

Plantele verzi – mai tineri cu cinci ani

Potrivit unui studiu american, le­gumele verzi, precum spanacul, broc­coli, frunzele de sfeclă și salata verde ajută la întinerirea abilităților men­tale cu până la cinci ani. Secretul plantelor verzi este clorofila, energia lichidă cu care se hrănesc.

Grăsimea de pește – combate depresia

Grăsimile omega-3 sunt adevărați eroi ai sănă­tății. Acizii grași nesaturați, prezenți din abun­dență în peștele de mare, nu doar că previn bolile cardiovasculare, ci întăresc și memoria, au e­fecte de îmbu­nă­tățire a dispoziției sufletești și, po­tri­vit experților, pot con­tracara depresia. De asemenea, atenu­ează adrenalina, hormonul stresului, și au un efect calmant.

Semințele de dovleac – calmează nervii

Aminoacizii, grupul de vi­ta­mine B și cantitatea mare de zinc fac din semințele de dovleac un stimulator nervos performant. În trecut, erau consumate în can­titate industrială la țară și în peri­feria orașelor. Oligoelementele pe care le conțin calmează nervii și îmbu­nătățesc concentrarea și me­moria pe termen scurt.

Bananele – fructele fericirii

Fructele galbene, moi, parfumate și dulci, sunt benefice pen­tru starea de spirit: vi­tamina B6 pe care o con­țin ajută la întă­ri­rea ner­vilor, potasiul reglează bătăile ini­mii, iar trip­tofanul asi­gură producerea hormo­nului fericirii, sero­to­nina. Un deficit de serotonină poate avea un efect negativ asupra psihicului.

Roinița – pace sufletească

De îndată ce ne întindem seara în pat, gândurile negre se năpustesc în mintea noastră, ca un cârd de ciori croncănitoare: oare ne-am în­deplinit toate obligațiile? Am făcut bine ce am făcut? Dacă vă simțiți prea des cotropiți de griji, beți un ceai de Roiniță înainte de culcare. Adău­gați 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte și lăsați la infuzat timp de 3-4 minute. Cu uleiurile sale aromate, Roinița calmează atât inimile, cât și nervii. De asemenea, este considerată o plantă anxioli­tică și readuce în echilibru tractul gastrointestinal deranjat.

Fulgii de ovăz – izvor de energie

Vitamina B1, conținută din abun­dență în cereale, este stimulatorul perfect pentru o nouă zi: fulgii de ovăz oferă ener­gie, dar și rela­xa­re, în cazul stări­lor de stres.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian